Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Przetwory z pomidorów – przepisy na przecier, ketchup, kiszone i suszone pomidory

Pomidory są najsmaczniejsze tuż przed końcem lata, dlatego warto zrobić zapasy i przygotować z nich pyszne przetwory na jesień i zimę. Wypróbuj nasze przepisy na: przecier, sok, ketchup, kiszone i suszone pomidory. Dowiedz się też dlaczego pomidory są tak zdrowe!

Dlaczego warto jeść pomidory?


Pyszne i sycące pomidory to samo zdrowie! Zawierają mnóstwo witaminy C, dzięki czemu wzmacniają twoją odporność, naczynia krwionośnie oraz dotleniają organizm. Zawierają także witaminy z grupy B, które działają korzystnie na układ nerwowy, witaminę PP poprawiającą metabolizm glukozy i „złych" tłuszczów oraz duże ilości potasu, który obniża ciśnienie krwi.

Ale to nie wszystko! Pomidory zawierają likopen – prawdziwy eliksir młodości. Likopen ma działanie przeciwutleniające, chroni przed chorobami serca, nowotworami, promieniowaniem UV, zapobiega niszczeniu kolagenu i elastyny, opóźnia proces starzenia się skóry. Jego dobroczynnym działaniem możesz się cieszyć zarówno jedząc surowe pomidory, jak i przetwory. I jeszcze jedna dobra wiadomość, pomidory są niskokaloryczne!

Pomidor – owoc czy warzywo?


To bardzo ciekawe pytanie. Dla botaników pomidor to owoc, ponieważ tak jak inne owoce, pomidory powstają z kwiatów. Ze względu na zastosowanie kulinarne jest jednak zaliczany do grupy warzyw o jadalnych owocach. Wynika to z faktu, że pomidor, tak jak inne warzywa, jest składnikiem dań głównych, sosów, zup i sałatek.

Z czym jeść pomidory?


Smacznymi, soczystymi pomidorami mogą się cieszyć już najmłodsi – wprowadza się je do diety dziecka po 10. miesiącu życia. Ale warto pamiętać o kilku ważnych sprawach:

czerwone pomidory zawierają więcej likopenu niż żółte i zielone,
pomidory z oliwą z oliwek, olejem lnianym, rzepakowym czy z wiesiołka, to bardzo zdrowe połączenie – likopen zawarty w pomidorach potrzebuje tłuszczu, aby skuteczniej działać,
 pomidory z awokado to również dobre zestawienie –  awokado zawiera kwas oleinowy, który jak w przypadku oliwy z oliwek, pozwala likopenowi lepiej się wchłaniać,
nie należy łączyć pomidorów ze świeżymi ogórkami – enzym zawarty w ogórkach utlenia witaminę C i pozbawia pomidory zawartej w nich witaminy,
przetwory z pomidorów są zdrowsze od surowych warzyw, bo dostarczają więcej likopenu.

reklama

Jak przechowywać pomidory?


Nie trzymaj pomidorów w lodówce! W chłodnej temperaturze tracą swój smak. Proponujemy, aby do lodówki wkładać tylko przekrojone pomidory, których nie dasz rady zjeść. Aby warzywa zachowały wszystkie swoje właściwości przechowuj je w temperaturze pokojowej. Pamiętaj, aby nie chować ich do plastikowych toreb!

Przetwory z pomidorów na zimę


Pomidory są najsmaczniejsze pod koniec lata. Wtedy warto zrobić większe zapasy i przygotować z nich pyszne przetwory. Możesz je przecierać, suszyć, kisić lub po prostu zamrozić na zimę, by zrobić z nich potem doskonałą zupę lub aromatyczny sos.

Prosty przepis na przecier z pomidorów


Pomidory pokrój na ćwiartki, włóż do garnka i lekko rozgnieć. Rozgotuj je we własnym soku, nie dodając wody. Gorącą masę przetrzyj przez sito aby pozbyć się skórek i pestek. Przecier możesz doprawić solą i cukrem. Ponownie zagotuj. Przełóż do słoików i je zapasteruj.

Domowy sok z pomidorów


Pomidory sparz i obierz ze skóry. Pokrój na kawałki i gotuj do miękkości. Następnie przetrzyj pulpę przez sito, aby pozbyć się pestek. Dopraw solą, odrobiną pieprzu i gotuj jeszcze 15-20 min, po czym przelej do butelek. Butelki zapasteryzuj.

Jak zrobić domowy ketchup?


Posiekane pomidory, cebulkę i czosnek duś w ganku.  Następnie przetrzyj przez sito i dopraw solą, pieprzem, ostrą papryką, dodaj pół szklanki cukru, łyżkę ostrej musztardy, 1/2 szklanki octu jabłkowego.  Gotuj aż uzyskasz odpowiednią konsystencję. Następnie przełóż domowy ketchup do butelek lub słoików.

Kiszone pomidory


Zagotuj wodę z solą. Do słojów włóż przyprawy: świeży koper, czosnek, chrzan, gorczycę, pieprz, ziele angielskie (możesz dodać także inne przyprawy np. liście wiśni, liść laurowy) i umyte, ponakłuwane wykałaczką pomidory. Zalej ciepłą, ale nie gorącą solanką i zakręć. Po 4-7 dniach, kiedy kiszonka przestanie buzować, dokręć jeszcze mocniej i odstaw w chłodne miejsce.

Sałatka z zielonych pomidorów – przepis


Pokrój zielone pomidory, czerwoną paprykę i cebulę. Dopraw solą, zalej zalewą (na 1 kg zielonych pomidorów weź 0,4 litra wody, 0,10 litra octu i 10 dag cukru) i zostaw na dobę. Zlej zalewę, dodaj do niej kilka ziaren pieprzu, ziele angielskie, liście laurowe, 10 dag cukru i zagotuj. Sałatkę przełóż do słoików, zalej gotową zalewą.

Jak przygotować suszone pomidory?


Najlepsze będą podłużne warzywa. Pokrój je na ósemki, ułóż na blasze i cierpliwie susz w piekarniku (najlepiej z termoobiegiem) rozgrzanym do 80-100°C. Drzwiczki zostaw uchylone. Jeśli pogoda dopisuje, możesz tak jak to robią Włosi, wystawić blachę na dwór, aby pomidory suszyły się naturalnie na słońcu. Suszone pomidory włóż do słoików. Dopraw bazylią, oregano, ulubionymi przyprawami, dodaj świeży czosnek i zalej oliwą.

Jak zamrozić pomidory na zimę? 


Zanim zamrozisz pomidory starannie je umyj i wysusz. Nie obieraj ich ze skórki (po rozmrożeniu bardzo łatwo ściągniesz z nich skórkę). Przełóż je do szczelnych torebek i włóż do zamrażarki. Po rozmrożeniu pomidory będą miękkie, dlatego najlepiej zrobić z nich zupę lub sos.

Zdjęcia: Shutterstock

Zobacz również: