Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Potrawy z grzybów leśnych – wielka kompilacja

Tegoroczny sezon na grzyby jest wyjątkowo łaskawy. Większość z nas wychodzi z lasów z całymi koszami rydzów, maślaków, podgrzybków… Co robić z takimi skarbami? Oczywiście – jeść. Garściami! Przygotowaliśmy wielką kompilację potraw z grzybów leśnych świeżych.

Potrawy wegetariańskie z grzybów
 

Wszystkich jaroszy zachęcamy do wypróbowania Orkiszowych kluseczków z sosem grzybowym - do tej potrawy używamy dowolnych, ulubionych grzybów. Na przystawkę lub jako dodatek do dania głównego odpowiednia będzie Jesienna sałatka z orzechami włoskimi i borowikami. Jest idealna dla uczniów, ponieważ zawiera duże ilości magnezu, żelaza i kwasów omega 3.

Grzyby we włoskim wydaniu
 

Grzyby kojarzą się przede wszystkim z kuchnią Środkowej Europy, jednak Polacy kochają dania włoskie. A gdyby tak połączyć dwie przyjemności w jedną? Wybornym pomysłem na początek będzie Cannelloni ze szpinakiem i podgrzybkami. Miłośnicy makaronów nie pogardzą sezonowym Spaghetti z grzybami i pieczoną dynią. Jeśli w Twoim koszu królują kurki, wypróbuj natomiast Leśne risotto.Wszystkie trzy dania są odpowiednie dla wegetarian.

Dania z grzybów w kuchni francuskiej
 

Kruche ciasto francuskie doskonale komponuje się z grzybami i rozmarynem, dlatego zachęcamy do wypróbowanego przepisu na Paczuszki z szynką i grzybami. Ze świeżo zebranych skarbów zawsze wychodzi Tarta z grzybami leśnymi i rukolą – tu w wersji wegetariańskiej, ale równie dobrze smakuje z dodatkiem wieprzowiny. Majstersztykiem kuchni francuskiej jest Ragout z wołowych ogonów.

reklama

Tradycyjne polskie potrawy z grzybów
 

Polska kuchnia grzybem stoi. Królowie kazali serwować na najlepszych ucztach Gulasz myśliwski. Do przysmaków od dawna należą dania z borowikami lub smardzami, jak ta Cielęcina staropolska. Na prawdziwej wieczerzy szlacheckiej nie mogło zabraknąć drobiu, który również dziś święci tryumfy kulinarne, na przykład w postaci Kaczki z grzybami. Polecamy także poza świętami podać na obiad Bigos wytworny, który najlepiej smakuje z prawdziwkami. Na medal zasłuży kucharz, który przyrządzi Sandacza z kurkami lub Gołąbki z kaszą i podgrzybkami.

W tym sezonie jest wyjątkowo dużo kurek. Warto przyrządzić z nich lekką Zupę z ziemniakami. Alternatywą dla popularnej grzybowej będzie natomiast pyszny Krupnik z prawdziwkami. A jeśli nie poczujemy przesytu, śniadanie uczcijmy Tostami z borowikami.

Aby móc się cieszyć grzybami cały rok, spieszmy się je zamknąć w słoikach. Przepis na Grzyby marynowane powinien się znaleźć w niezbędniku każdego grzybiarza. Życzymy udanych wypraw do lasu!

Tekst: KM
Zdjęcie: Shutterstock

Zobacz również: