Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Słodkie odkrycie naukowców: naturalnie różowa czekolada

Słodkie odkrycie naukowców: naturalnie różowa czekolada Polscy konsumenci jeszcze nie mieli okazji poznać smaku różowej czekolady.
 
 

Jakże docenią wysiłki naukowców łasuchy na całym świecie. Specjaliści ze Szwajcarii odkryli nowy, czwarty gatunek czekolady: różowy – podaje Bloomberg.

Czekolada rubinowa, bo tak ją nazwali odkrywcy, ma intensywnie różowy kolor i owocowy smak. Choć jest bardzo słodka, można wyczuć lekką kwaskowość. Przeważają w niej nuty czerwonych jagód. Jak na razie mieli okazję spróbować jej testerzy w Japonii, Wielkiej Brytanii, USA i Chin.

reklama


Badania trwały ponad trzynaście lat. Były prowadzone przez naukowców szwajcarskiego producenta czekolady: Barry’ego Callebauta. Jest to wielki przełom. Ostatnio podobnego odkrycia dokonano w 1930, kiedy pojawiła się ekstrawagancka biała czekolada.

Dotychczas miłośnicy słodyczy mieli dotychczas do wyboru trzy gatunki czekolady: białą, mleczną i gorzką.  Różowe słodkości prawdopodobnie zdobędą szturmem rynki na całym świecie w Walentynki w 2018 roku.

Zdjęcia: Shutterstock, Pixabay
Tekst: Karolina Marek 

Zobacz również: