Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Keczup czy musztarda?

Domowe sosy są pyszne i zdrowe!
Domowe sosy są pyszne i zdrowe!

Keczup, musztarda, majonez. Z nimi wszystko smakuje lepiej. Zwłaszcza gdy przygotujemy je sami! Wtedy wyjdą nam na zdrowie – pomogą schudnąć i wzmocnią.
 

Keczup  na katar i cukrzycę  
 

W jego składzie pierwsze skrzypce powinny grać pomidory. A to przecież samo zdrowie. Domowy nie potrzebuje żadnych dodatków, wystarczy pomidorową pulpę zagotować z solą, szczyptą cukru i octem. Tyle. Ewentualnie można dorzucić jakieś przyprawy do smaku.

Pomidory mają tę zaletę, że nawet przetworzone nie tracą całego swojego bogactwa: mnóstwa witamin C i A oraz likopenu. Ten ostatni to przeciwutleniacz, który hamuje wchłanianie złego cholesterolu, pomaga na serce i kości, ma działanie antyrakowe. Mało tego, przeciwdziała też zaćmie, cukrzycy, miażdżycy czy chorobie Parkinsona. A jeśli dodatkowo doprawisz keczup czosnkiem, nie tylko uchroni cię przed przeziębieniem, ale zadziała też przeciwgrzybiczo. Na infekcje pomoże dodana do keczupu cebula, która przy okazji upiększy cerę i wzmocni włosy.

* Domowy keczup śliwkowy

Weź: •5-6 dojrzałych pomidorów •6-8 śliwek węgierek •liść laurowy •ziarnko ziela angielskiego •pół łyżeczki ziaren kolendry •łyżeczkę dobrej oliwy •2 ząbki czosnku •pół czerwonej cebuli •łyżkę octu jabłkowego •łyżkę cukru •szczyptę soli

Pomidory sparz, obierz i posiekaj, śliwki umyj, usuń pestki, pokrój. Kolendrę, ziele angielskie i liść laurowy podpraż chwilę na suchej patelni. Dodaj oliwę, dorzuć posiekany czosnek i cebulę. Smaż ok. 2 minut. Wrzuć pomidory i śliwki, dodaj ocet i cukier. Gotuj, aż owoce całkiem się rozpadną. Przetrzyj przez sito, wlej z powrotem do garnka i gotuj, aż sos zgęstnieje i zredukuje się prawie o połowę. Przelej do wyparzonych, suchych słoiczków. Jeśli keczup chcesz przechowywać dłużej, pasteryzuj go kwadrans w piekarniku. 
 

Musztarda – dietetyczna i oczyszczająca  
 

Jej główny atut to gorczyca. Jeśli się odchudzasz, doprawiaj nią posiłki – w jednej łyżce jest tyle charakteru, a tylko 20 kalorii lub nawet mniej! Zawiera dużo błonnika, więc pęcznieje w żołądku i na długo hamuje apetyt.  

reklama


O gorczycy powinni pamiętać zwłaszcza wegetarianie, bo aż w jednej czwartej składa się z białka. A dodatkowo jeszcze odtruwa, pomaga obniżyć ciśnienie, działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Zawarta w niej witamina C przyda się w sezonie grypowym, a spora ilość wapnia dobrze wpłynie na kości. Do musztardy dodaje się też ocet, a ten pomaga trawić tłuszcze i zwalcza bakterie.   

* Domowa musztarda ziołowa 

Weź: •2 łyżki czarnej gorczycy •2 łyżki białej gorczycy •4 łyżki octu jabłkowego •6 łyżek wody •szczyptę soli •łyżeczkę miodu •pół pęczka bazylii •kilka gałązek tymianku •ząbek czosnku

Gorczycę zalej połową wody i octem. Odstaw na 12 godzin. Dodaj sól i miód. Miksuj, stopniowo dolewając wodę, aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj posiekany czosnek, zioła i miksuj jeszcze chwilę. 
 

Majonez – kalorie, które leczą  
 

Uciera się go z oleju i jajek, z dodatkiem octu i musztardy. Jeśli jednak weźmiesz oliwę zamiast zwykłego rafinowanego tłuszczu, dostaniesz zastrzyk antyrakowy i lekko obniżysz ciśnienie. Dobry olej rzepakowy dostarczy nienasyconych kwasów tłuszczowych odpowiedzialnych za prawidłową pracę serca, nerek i piękną skórę. Co dają jajka? Całe mnóstwo witamin – A, D, E i te z grupy B.

Ale uwaga: majonez nie powinien pojawiać się zbyt często ani obficie w twoim menu, bo łyżka tego pysznego sosu ma aż 160 kalorii. Jeśli jednak dodasz jedną lub dwie do sałatki dla kilku osób, nie naruszysz racjonalnej diety. Wręcz przeciwnie – zawarty w majonezie tłuszcz pomoże przyswoić witaminy A, D, E i K z sałatkowych warzyw.

* Domowy majonez cytrynowy  

Weź: •jajko •łyżeczkę musztardy •2 łyżki octu z białego wina •2½ szklanki oleju słonecznikowego •sól •pieprz •2 ząbki czosnku •cytrynę 

Upiecz czosnek w łupinach. Sparz skorupkę jajka, wbij je do miski, dodaj ocet i musztardę, szczyptę soli i pieprzu. Zacznij miksować i wlewaj olej powoli strużką, cały czas ubijając mikserem, aż uzyskasz puszysty majonez. Dodaj wyciśnięty z łupiny czosnek, posiekaną skórkę otartą z cytryny i dwie łyżki soku z cytryny. Zmiksuj. 
 

Siła z warzyw – zamiast kostki rosołowej  


Domowe pasta bulionowa i vegeta składają się głównie z włoszczyzny, a przede wszystkim nie mają sztucznych wzmacniaczy smaku. Pełna karotenu marchewka najlepiej przysłuży się twojej cerze, zmniejsza też ryzyko zachorowania na raka i zapobiega anemii. Pomaga na słaby wzrok i usprawnia pracę nerek, może nawet obniżyć poziom złego cholesterolu. Pietruszka jest dobra na trawienie – łagodzi wzdęcia i oczyszcza organizm, działając moczopędnie. Por z kolei go odtruwa, a dzięki witaminom z grupy B dobrze wpływa na układ nerwowy. Seler ułatwia trawienie, odstresowuje i oczyszcza z toksyn.  

Dosyp jeszcze kurkumy, to wspaniały lek antybakteryjny i broń przeciwko chorobie Alzheimera. Pamiętaj, że domowe pasta i vegeta zawierają sporo soli, więc nie trzeba już dosalać potraw.

* Domowa pasta rosołowa

Weź: •2 liście laurowe •5 ziaren ziela angielskiego •pęczek lubczyku •2 gałązki rozmarynu •garść suszonych grzybów •średnią cebulę •6 dużych marchwi •2 niewielkie korzenie pietruszki •pół selera •4 pory (białą część) •2 ząbki czosnku •sól •pieprz •¼ szklanki białego wina •2 łyżki oliwy •pół szklanki soli 

Ziarna pieprzu, ziele, liście laurowe i grzyby zmiel w młynku do kawy. Lubczyk i rozmaryn posiekaj, warzywa obierz i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie suche składniki wrzuć na oliwę, dodaj wino, gotuj godzinę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Zmiksuj. W lodówce możesz trzymać pastę kilka miesięcy. Na garnek zupy dodaj jedną lub dwie łyżeczki.

* Uniwersalna przyprawa

Weź: •4 korzenie pietruszki •1½ selera •7 marchewek •białą część pora •garść suszonych grzybów •pęczek lubczyku •pęczek natki pietruszki •kilka ziaren czarnego pieprzu •4 ziarna ziela angielskiego •4 łyżki gruboziarnistej soli  

Natkę i lubczyk umyj i osusz. Warzywa obierz, pokrój w cieniutkie paseczki, np. obieraczką do warzyw. Susz zioła i warzywa w 80ºC około 5 godzin. Zmiksuj niezbyt drobno razem z zielem, solą i pieprzem. Używaj do doprawiania mięs i sosów.


tekst: Joanna Zaguła
zdjęcia: shutterstock 

Weranda Country nr 11/2016

Zobacz również: