Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Muszle ze szpinakiem

Muszle ze szpinakiem
Muszle ze szpinakiem

Muszle ze szpinakiem to świetny przepis na codzinny obiad, ale idealnie sprawdzi się też jako dodatek do dań przy bardziej wykwintnej okazji.

Składniki:

•opakowanie makaronu w kształcie muszli

•łyżka masła

•ząbek czosnku

•3 garści szpinaku

•opakowanie ricotty

•1 szklanki śmietany kremówki

•pół łyżeczki skórki cytrynowej

•szczyptę gałki muszkatołowej

•sól i pieprz

NA SOS:

•3 szklanki passaty pomidorowej

•2-3 łyżki białego wytrawnego wina

•cebula

•sól i pieprz

•oliwa

Sposób przygotowania:

Czosnek posiekaj i razem ze szpinakiem podsmaż chwilę na maśle, aż liście zmiękną. Przestudź i odciśnij. Dodaj ricottę, śmietanę i skórkę cytrynową. Przypraw solą, pieprzem i gałką. Starannie wymieszaj. Posiekaną cebulę zeszklij na oliwie i zalej passatą zmieszaną z winem. Podsmażaj, aż sos zgęstnieje. Dopraw do smaku i wlej do naczynia żaroodpornego.

Makaron podgotuj 5-7 minut w osolonym wrzątku, odcedź. Nadziej muszle ricottą ze szpinakiem i ułoż na sosie pomidorowym. Przykryj folią aluminiową i piecz około 40 minut w 180oC, aż makaron będzie miękki. Potem zapiekaj jeszcze 5-10 minut bez folii.

 

Przepis: Matylda Rosłaniec

Fot. Stockfood/free

reklama