Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jak zrobić labneh?

Ten kremowy ser możesz łatwo przygotować w domu.
Labneh doskonale smakuje zarówno na słono, jak i na słodko. Ten kremowy ser możesz łatwo przygotować w domu. Zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka

Lubicie gęsty jogurt, nazywany u nas greckim? To nic innego jak nie do końca odsączony labneh. Bo ten pyszny, nieco kwaśny ser otrzymuje się właśnie przez odcedzenie serwatki z jogurtu.

Z czym jeść labneh?
Jest powszechnie używany w krajach arabskich i nad Morzem Śródziemnym. W Grecji robi się z niego słynny sos tzatziki, na Bliskim Wschodzie dodaje do przekąsek, m.in. w popularnych zestawach mezze. Najczęściej jada się go na śniadanie z oliwą, pieczywem i świeżymi warzywami. Jest pyszny również na słodko, szczególnie z miodem i owocami.

Jak zrobić domowy labneh?
Sitko ustaw na misce i wyłóż podwójnie złożoną gazą lub tetrą. Wylej jogurt, przykryj i wstaw do lodówki. Po 2-5 godzinach będzie już gęsty jogurt na tzatziki, a po 10-12 – ser o konsystencji serka homogenizowanego, idealny do smarowania chleba. Jeśli potrzymasz go w lodówce dobę albo dwie, wyjdzie twaróg na serniki. Po 4-5 dniach będziesz miała gęsty ser o lekko kwaśnym, ostrzejszym smaku, z którego ulepisz kulki do zamarynowania w oliwie.

Jeśli ser wyjdzie gęstszy, niż się spodziewałeś, wystarczy, że go zmiksujesz z odrobiną serwatki. Trudno dokładnie przeliczyć ilość jogurtu na gotowy labneh, ale można przyjąć, że z litra otrzymamy półtorej szklanki sera.

PRZEPIS NA ZIOŁOWY LABNEH

Tekst i zdjęcie: Kinga Błaszczyk-Wójcicka – www.greenmorning.pl
Współpraca: Jadwiga Bernie
 

reklama
Weranda Country nr 8/2015