Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jak przygotować idealny sok?

Dadzą wtedy więcej smacznego soku.
Liście i zioła przed wyciśnięciem namocz w wodzie przez kilka godzin. Dadzą wtedy więcej smacznego soku. Zdjęcie: Shutterstock

Jak wybierać warzywa i owoce na sok?
Nie przejmuj się specjalnie ich wyglądem, ekologiczne rzadko mają idealne kształty i kolory. Unikaj natomiast owoców nadpsutych i poobijanych. Kupuj owoce na wagę, bo w pojemnikach, foliach czy siatkach zawsze się trafi jakaś zgniła sztuka, od której i reszta się zepsuje.

Dodatki do smoothie
Choć konsystencją przypomina mleczny koktajl, wcale nie musi zawierać nabiału. Jeśli lubisz napoje orzeźwiające, dodaj do nich kostki lodu lub mrożone owoce. Smoothie wyjdzie gładkie po dolaniu wody, ziołowych naparów z mięty czy melisy, klarownych soków. Z kolei otręby lub orzechy dodadzą mu gęstości. Możesz je wcześniej namoczyć, będą łatwiejsze vdo strawienia. Nie masz na to czasu? Dorzuć do blendera łyżkę masła orzechowego. A jeśli lubisz smak mleka, dolej napój sojowy, ryżowy czy migdałowy. Smoothie będzie bardziej pożywne.



Dorzuć chwasty
Liście mniszka pobudzają woreczek żółciowy do lepszej pracy, oczyszczają wątrobę. Rukiew wodna to bomba witaminy C i jodu – poprawia odporność i dodaje energii. Z kolei korzeń łopianu ma słodki smak. Walczy z łuszczycą i poprawia wygląd cery. Babka wąskolistna obniża gorączkę, kolendra pomaga na niestrawność. Aby z nich skorzystać, po prostu wrzuć umyte liście do blendera lub wyciskarki i dodaj dowolne warzywa czy owoce. Albo przetrzyj zmiksowane chwasty przez gęste sito, a uzyskany sok wlej do koktajlu.

Przechowywanie soków
Soki i koktajle mają najwięcej witamin zaraz po przygotowaniu. Jednak odpowiednio przechowywane mogą postać 4-5 godzin. Zawsze wtedy wlewaj je do szklanych pojemników. Są lepsze niż plastikowe, bo nie przepuszczają tlenu, więc sok się nie utleni tak szybko. Dobierz odpowiedni rozmiar słoika. Sok powinien go wypełniać niemal po pokrywkę, żeby było w nim jak najmniej szkodzącego witaminom powietrza. Nie lubią też światła, dlatego owiń słoik folią aluminiową i wstaw do lodówki. Wyjmij go na pół godziny przed wypiciem.

Warzywne porady
Marchewki wybieraj gładkie, niepopękane. Nie obieraj ich, tylko wyszoruj, a jeśli przy naci korzeń jest zielonkawy, koniecznie odetnij ten kawałek, bo może zawierać toksyczną solaninę.

W wosku, którym pokryta jest skórka ogórków, mogą zostawać resztki środków ochrony roślin. Dlatego lepiej spryskać je octem jabłkowym i po 10 minutach wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą. Albo po prostu obrać.

Tekst: Karolina Zawadzka
Zdjęcie: Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 8/2015