Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Nasturcje całe do schrupania

Kwiaty, listki, a nawet owoce nasturcji są jadalne. Przeczytaj, jak wykorzystać je w kuchni. Zdjęcie: Alamy/be&w, Bernd Opitz/JVS/East News, Flora Press, Shutterstock  
 
 

Kwiaty nasturcji w kuchni
Kwiaty nasturcji przypominają w smaku rzeżuchę, wystarczy je umyć i wrzucić do sałatki lub dodać do twarogu.

Listki nasturcji także są jadalne
Listki są nieco ostrzejsze, jak chrzan. Pobudzają apetyt i pomagają w trawieniu. Świetnie pasują do mięs z grilla czy kanapek z domową wędliną. Jeśli dodasz je do kwaszenia
ogórków, kiszeniaki będą bardziej pikantne.

Marynowane owoce nasturcji
Owoce nasturcji można jeść na surowo, ale najsmaczniejsze są niedojrzałe, marynowane. Przypominają w smaku kapary. Wystarczy je umyć, gotować przez 10 minut i zalać w słoikach gorącą, przecedzoną zalewą z dwóch szklanek octu jabłkowego, pięciu łyżek cukru, dwóch listków laurowych, trzech goździków i dwóch ziaren ziela angielskiego.

Tekst: Karolina Zawadzka  
Zdjęcie: Alamy/be&w, Bernd Opitz/JVS/East News, Flora Press, Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 7/2015