Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Nalewka z owsa

Młode ziarna zawierają najwięcej tych składników i to właśnie je należy wykorzystać na nalewkę.
Owies zawiera dużo wit. z grupy B, magnez i lecytynę. Młode ziarna zawierają najwięcej tych składników i to właśnie je należy wykorzystać na nalewkę. Zdjęcie: Shutterstock

Właśnie w czerwcu warto zebrać owies i zrobić rewelacyjną nalewkę na problemy z nerwami i skórą.

Jak zbierać owies?
Kiedy ze ściśniętych, miękkich jeszcze ziarenek wypływa biały płyn – a to trwa zaledwie tydzień, góra dwa – owies jest wyjątkowy! Zawiera więcej witamin z grupy B, magnezu i lecytyny niż dorosłe ziarna. Ścinamy wtedy wiązki zboża, a potem trzymając je kłosami do dołu nad miską, przeciągamy palcami, by ściągnąć ze źdźbła ziarniaki razem z osłonkami. Słomy nie wyrzucamy, zaparzona jak herbata i dolana do kąpieli łagodzi podrażnienia skóry.

Na jakim spirytusie przygotować nalewkę?
Jeśli nalewka ma tylko koić nerwy, wybieramy 95-procentowy spirytus; jeżeli chcemy dodatkowo poprawić wygląd skóry i włosów, lepiej użyć 75-procentowego.

Przygotowanie nalewki z owsa
W blenderze miksujemy: jedną porcję owsa i dwie alkoholu, przelewamy zawiesinę do słoja i odstawiamy na dwa, trzy tygodnie, a potem popijamy łyżeczkę dziennie.

Tekst: Katarzyna Szczerbowska, Karolina Zawadzka

reklama
Weranda Country nr 6/2015