Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Truskawki i poziomki w kuchni

Truskawki i poziomki nigdzie nie smakują tak wspaniale jak u nas. Kiedy znajdziesz pierwszą truskawkę w ogrodzie to znak, że przyszło lato. Zdjęcia: Flora Press, GAP Photos, Stockfood/Free  
 
 

Poziomki, truskawki... Nigdzie nie smakują tak wspaniale jak u nas. Kiedy znajdziesz pierwszą w ogrodzie, to znak, że przyszło lato.

Mniej i bardziej znane odmiany truskawek
Najsmaczniejsze są prosto z krzaka, czerwcowe. Ale wczesna alba dojrzewa już pod koniec maja. Potem bardzo słodka honeoye i roxana o dużych owocach. A późną segal jemy jeszcze w połowie lipca. Na truskawkowych rabatkach zaskoczeniem może być odmiana biała, pachnąca ananasem, i żółta o różanym posmaku.

Ile i jak przechowywać truskawki?
Jeśli nie mamy własnych grządek, zostają nam zakupy na straganie, ale pamiętajmy zawsze o łubiankach. Truskawki są za delikatne na przesypywanie i torebki foliowe. Myjemy je – z szypułkami! – tuż przed zjedzeniem, pod bieżącą wodą. Niemyte możemy trzymać w lodówce dobę, nie dłużej. Jemy, ile się da, a jak cudownie odchudzają! Co zostanie, szybciutko smażymy, mrozimy lub suszymy na przykład na chipsy. Wystarczy przekrojone na pół owoce włożyć na trzy, cztery godziny do piekarnika nagrzanego do 100ºC.

Kiedy najlepiej zbierać truskawki?
Owoce zbieraj w słoneczne popołudnie, zanim podlejesz krzaczki. Będą słodkie i pełne słońca.

Przepisy z truskawkami i łączenie smaków
Są pyszne nie tylko na słodko. Spróbuj, jak smakują posypane świeżymi ziołami: miętą, melisą, bazylią albo tymiankiem cytrynowym. Dorzuć truskawki do sałaty z rukolą, świeżym szpinakiem czy szczawiem, do tego skrusz owczy ser lub dodaj krewetki na gorąco, skrop winegretem. Podaj je z octem balsamicznym do polędwiczki wieprzowej, koniecznie z gałązką rozmarynu albo szałwii. W sosie do lodów i makaronów połącz je z prażonymi pistacjami bądź orzechami laskowymi.

Poziomki w kuchni i wyraziste połączenia
Poziomki wyglądają jak mniejsze i młodsze siostry truskawek, ale są ich „prababciami”. Rosną chętnie w każdym ogródku, nawet w półcieniu. Najlepsze są jednak te z leśnej polany – żadne inne ani tak nie smakują, ani nie pachną. Obie odmiany doskonale komponują się z delikatnym kokosem, wanilią, karmelem i mango. Jeżeli lubisz bardziej wyraziste smaki, podaj poziomki z dojrzewającymi serami. A domowy ocet poziomkowy to prawdziwy rarytas, znakomity do sałatek. Pyszne są poziomki w koktajlu z maślanką, a klasyczną bitą śmietanę z poziomkami odmienisz posypką z orzeszków pinii.

Uwaga na dzikie poziomki!
Jeśli zbierasz dzikie poziomki, pamiętaj, żeby koniecznie umyć je przed zjedzeniem. Bąblowica przenoszona przez lisy jest bardzo niebezpieczna.

Tekst: Eliza Otto, Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: flora press, gap photos, stockfood/free

reklama
Weranda Country nr 6/2015