Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Właściwości lecznicze fiołków

Warto z wazonu przenieść je do kuchni.
Fiołki są jadalne i bardzo zdrowe. Warto z wazonu przenieść je do kuchni. Zdjęcia: Flora Press, StockFood/Free, Shutterstock

Które fiołki są jadalne?

Nie licząc cudzoziemców, jak fiołek afrykański czy alpejski, to jadalne są wszystkie. I te z ogrodu, czyli popularne bratki, i jasnofioletowe z lasu, i żółte polne. Ale najsmaczniejsze (i najzdrowsze!) są fiołki wonne. Najpiękniej pachną zebrane w kwietniowy, słoneczny dzień. I właśnie te idealnie nadają się na konfitury i syropy.

Jakie dania można przyrządzić z fiołków?

Z fiołków możemy przyrządzić lody czy nadzienie do słodkich bułeczek. Aromatyzuje się nimi ocet i cukier, bo mają nie tylko słodko-kwaśny smak, ale także zniewalającą woń. Pewnie dlatego uchodzą za afrodyzjak. W starożytnej Grecji dodawały je do potraw hetery, najwykwintniejsze panie lekkich obyczajów. Podobno zapach fiołkowych kwiatów pomaga przy poalkoholowym bólu głowy, a nawet migrenie. Warto również jeść liście. Najlepiej w sałatkach, bo smakują podobnie jak roszponka, ale pasują też do lekkich warzywnych zup. Dodajemy je posiekane tuż przed podaniem, jak natkę pietruszki. Podobnie jak ona mają mnóstwo witaminy C i tak samo nie lubią wysokich temperatur.

Jak zbierać fiołki?

Fiołki wonne rosną na łąkach i w lasach, w zaroślach i na wzgórzach. Ponieważ nie są pod ochroną, można je zbierać do woli. Warto jednak zrywać tylko po dwa, trzy liście i tyle samo kwiatów z jednego krzaczka. Dzięki temu roślina da radę urodzić nasiona, które rozsiewają mrówki. Fiołki możemy mieć też we własnym ogródku. Uprawia się je bardzo prosto. Lubią półcień i towarzystwo drzew oraz krzewów. Chociaż cenią żyzną ziemię, bogatą w azot, wystarczy im też zwykła, lekka gleba. Nasiona wysiewa się do gruntu w październiku. Przed zimą przykrywa się rabatkę gałązkami iglaków, żeby młode roślinki nie przemarzły. Jeszcze prościej wyhodować je z sadzonek. W maju, gdy tylko przekwitną, trzeba uszczknąć kilka kępek z łąki czy lasu i posadzić w ogrodzie. Tym bardziej że według starego zwyczaju taki „skradziony” kwiatek będzie rósł dużo lepiej niż kupiony.

Herbatka z fiołków na zdrowie

Kogo dopadnie kaszel, może popijać fiołkowy napar, najlepiej z migdałami czy suszonymi morelami. Wtedy witamina C z listków sprawi, że żelazo z bakalii lepiej się wchłonie. Weź po łyżeczce kwiatów i liści, zalej szklanką wrzątku i parz 5 minut. Aromatyczną herbatką z fiołków można też płukać usta. Nie tylko odświeża oddech, ale również łagodzi stany zapalne.

reklama
Weranda Country nr 4/2015