Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Łączenie produktów na talerzu

Jak prawidłowo łączyć żywność? Sprawdź jakie produkty połączone ze sobą tracą na wartości.
 
 

Czy wiesz, że mięsa nie powinno się popijać winem, ciasta drożdżowego herbatą, a ogórka jeść z pomidorem? Nawet najzdrowsze produkty źle zestawione mogą się stać bezwartościowe. Czy to oznacza, że nigdy nie powinniśmy pić herbaty z cytryną albo popijać wołowiny czerwonym winem? Bez przesady! Są triki, dzięki którym produkty kłócące się ze sobą mogą trafić na jeden talerz lub do jednej filiżanki.

Łączenie produktów żywnościowych we francuskim stylu
Francuzi do klasycznej boeuf bourguignon, czyli wołowiny po burgundzku, hojnie dolewają czerwonego wina. I nie przejmują się tym, że z tego powodu żelazo z mięsa trudniej się wchłania, bo razem smakują wybornie. Dlaczego? Bo w ich kuchni wołowina na różne sposoby pojawia się tak często, że nawet gdy raz na jakiś czas połączą ją z winem, nie ma to większego znaczenia. Poza tym zjadają dużo porów, brokułów, cebuli i orzechów, a one uzupełniają ewentualne braki żelaza w diecie. Tak więc jeśli jemy coś niekoniecznie dobranego, potem dla odmiany przygotujmy danie, które uzupełni brakujące witaminy i minerały. Zawsze jednak warto pamiętać o jednym: to, czego nie powinno się łączyć na talerzu, jest tylko wskazówką. A jedzenie ma być rozkoszą i dobrą zabawą! I tego się trzymajmy.

Wołowina z czerwonym winem
Na talerzu się kochają, ale chwilę później, już w żołądku, prowadzą wojnę. Bo garbniki z wina ograniczają wchłanianie żelaza, którego bogatym źródłem jest właśnie wołowina. A gdy mamy
za mało żelaza, jesteśmy zmęczeni, mniej odporni i grozi nam anemia. Jeśli jemy dużo ziemniaków, fasoli, sardynek, moreli i jajek, czyli produktów bogatych w żelazo, kieliszek czy dwa wypite do steku nie zaszkodzą. Lekarze w końcu radzą pić je do obiadu, a nie do deseru, bo alkohol niestety sprzyja przemianie cukrów w tłuszcz odkładający się na biodrach. Możemy też wybierać wina lżejsze, z mniejszą ilością garbników, np. pinot noir. Albo łamiąc wszelkie zasady, wypić do rostbefu trochę wina białego.

Pomidor ze świeżym ogórkiem
Dlaczego nie lubią swojego towarzystwa? Bo ogórek ma takie związki, które niszczą witaminę C w pomidorze, a ta, jak wiadomo, chroni nas przed starzeniem i poprawia odporność.  Naukowcy twierdzą, że łyżeczka soku ze świeżego ogórka zabije całą witaminę, która znajduje się w trzech litrach soku pomidorowego. Ale uwaga: kiszony lub konserwowy już tak nie działają! Szkody zmniejszy polanie ogórkowej sałatki odrobiną oliwy i mocne zakwaszenie octem lub sokiem z cytryny – to właśnie dlatego klasyczne greckie horiatiki
czy sałatka szopska są podawane z kwaśnym sosem. Ogórka nie powinno się łączyć też z natką pietruszki, papryką i ziemniakami.  One również są bogate w witaminę C.   

Herbata z cytryną
Liście herbaty zawierają glin, czyli pierwiastek, który szkodzi na przykład na wątrobę. Normalnie glinu nasz organizm nie wchłania, ale gdy liście zetkną się z sokiem z cytryny, powstaje związek (cytrynian glinu), który niestety trafia do krwi.  Bardzo prosto! Tak naprawdę szkodliwe jest tylko połączenie liści herbaty z cytryną. Dlatego najpierw przygotowujemy napar, a dopiero po wyjęciu torebki lub przelaniu go do filiżanki z imbryczka dodajemy cytrynę. Jeśli dodatkowo poczekamy, aż herbata nieco ostygnie, ochronimy witaminę C przed wysoką temperaturą, która ją zabija.

Ciasto drożdżowe z herbatą
Pachnąca wielkanocna baba albo placek z kruszonką aż proszą się o filiżankę herbaty. Tymczasem taniny, czyli garbniki z herbaty, niszczą witaminę B¹, którą mają drożdże. A kiedy jej nam brakuje, czujemy się wiecznie zmęczeni, podenerwowani i odczuwamy bolesne skurcze mięśni. jak łączyć zdrowo? Najlepiej z herbatą zaczekać godzinę. Ale nie zawsze mamy na to ochotę! Wtedy popijajmy parzoną przez maksymalnie 5 minut (im dłużej torebka zostanie w filiżance, tym więcej uwolni się garbników). Albo wybierać herbatę białą lub żółtą, bo ich liście mają mniej taniny. Jeżeli jednak za słabszą herbatą nie przepadamy, uzupełnijmy straty witaminy B¹ orzechami, fasolą albo pieczywem pełnoziarnistym.

Czy kawa z mlekiem jest zdrowa?
Z jednej strony zawarty w kawie kwas szczawiowy łączy się z wapniem i utrudnia jego wchłanianie. Ale z drugiej dzięki temu połączeniu organizm nie magazynuje kwasu, który w nadmiarze sprzyja artretyzmowi. Najlepiej więc nie dać się zwariować i pić kawę taką, jaką lubimy!

Ryby morskie z brokułami
Filet z łososia podany z zielonymi różyczkami wydaje się bardzo zdrowym połączeniem. Ale niestety nie jest. W warzywach krzyżowych, czyli we wspomnianych brokułach, kapuście czy kalafiorze, znajdują się substancje blokujące wchłanianie jodu z ryb. vTo szczególnie ważna informacja dla kobiet, bo głównie panie chorują na niedoczynność tarczycy. A przy tej chorobie jod jest zbawienny. Najwięcej substancji niszczących jod jest w surowych warzywach, dlatego gotujmy brokuły przez co najmniej 5 minut, nie przykrywając garnka. Dzięki temu nawet jedna trzecia złych związków ulotni się razem z parą. Poza tym jod znajdziemy też w owocach morza, wypiekach drożdżowych i we wzbogacanej nim soli.

Olej słonecznikowy z rybami
Chcesz usmażyć dorsza na tłuszczu z nasion słonecznika? Ryba nie będzie już tak zdrowa, jak mogłaby być. Ryby morskie są bowiem bogate w dobroczynne kwasy omega-3. Tymczasem w olejach słonecznikowym i kukurydzianym znajduje się więcej kwasów omega-6, które zaburzają działanie cennych kwasów z ryby. A więc smażone danie może i będzie pyszne, tylko mniej zdrowe dla serca i wzroku. Co zamiast? Najlepiej gotuj ryby na parze, piecz w folii albo smaż na patelni grillowej. Wtedy nie musisz dodawać innego tłuszczu.

Tekst: Karolina Zawadzka

reklama
Weranda Country nr 4/2015