Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Zimowe jagody, czyli jałowcowe żniwa

Zdjęcie: Shutterstock
 
 

Pospiesz się, zanim wiewiórki obgryzą gorzkawe jagody jałowca, i zgromadź ich trochę w domowej spiżarni. Luty to najlepszy czas na jałowcowe zbiory. Aromatyczne, ciemne kuleczki zdążyły już nieco przemarznąć, dzięki czemu są wyrazistsze w smaku i łatwiej opadają.

Aby się nie pokłuć przy zbieraniu, wystarczy położyć pod krzewem płachtę, a potem delikatnie otrząsać owoce grabkami. Ale tylko te ciemne, prawie czarne. Na pędach jałowca rosną też owoce zielone, tegoroczne i niedojrzałe. A potem?

Jałowcowe jagody dodajemy do zimowych dań z dziczyzny i kapusty. Z ziaren zalanych spirytusem robimy zaś świetną nalewkę na trawienie.

Jak zrobić jałowcówkę?

weź: 70 ziaren jałowca, łyżkę cukru, litr wódki

Umyte ziarna rozgnieć w moździerzu, wsyp do słoika i zasyp cukrem, a następnie zalej wódką. Trzmaj w ciemnym miejscu i co kilka dni potrząśnij słojem. Po czterech tygodniach przefiltruj całość przez durszlak/sito i przelej do butelki, szczelnie zamknij. Nalewkę  schowaj do piwnicy jeszcze na trzy miesiące.

Tekst: red. Weranda Country
Zdjęcia: Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 2/2015