Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Nie wyrzucaj skórek pomarańczy

Zdjęcie: Shutterstock
Cenna skórka pomarańczy Zdjęcie: Shutterstock

W zimie do Polski docierają cytrusy, które właśnie teraz zbiera się na Południu. Są więc najsłodsze i najbardziej soczyste! Jak już uraczymy się owocami, warto wykorzystać ich skórki.

Suszone, zalane wrzątkiem, pomogą na wszelkie niestrawności! Solidnie szorujemy owoce, parzymy i obieramy. Skórkę pieczemy 3 godziny w 120°C i zostawiamy w piekarniku na noc. Rano drobno siekamy i zamykamy w słoiku albo puszce.

Gdy dopadną nas żołądkowe sensacje, łyżeczkę suszu zalewamy gorącą wodą i popijamy. Dolegliwości miną jak ręką odjął.

Tekst: Karolina Zawadzka, Łukasz Skop, witold Czuksanow  
Zdjęcia: Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 2/2015

Zobacz również: