Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Lawendowe przepisy

Lawendowy woreczek.
 
 

Pachnące woreczki

Kawałek szyfonu lub bawełny (14 x 28 cm) składamy na pół i zszywamy dwa boki. Napełniamy suszonymi kwiatami lawendy tak, by był zbity. Zawiązujemy ozdobną wstążeczką lub koronkową tasiemką. Dla wzmocnienia aromatu możemy dodatkowo skropić kwiaty kilkoma kroplami olejku lawendowego. Woreczki wkładamy do szafy z bielizną albo pod poduszkę – zapach lawendy uspokaja i ułatwia zasypianie.


Olejek kosmetyczny

Wypełnij słoik suszonymi kwiatami lawendy i zalej olejem jojoba lub słonecznikowym (Uwaga! Jeśli kwiaty nie będą całkowicie suche, może zjełczeć). Zakręć słoik i postaw na kilka (do sześciu) tygodni w słonecznym miejscu. Potem przelej olej przez sito, wyciskając dobrze kwiaty, i wlej do buteleczki. Olejek ma właściwości antygrzybicze i antybakteryjne, zwalcza choroby skóry i łagodzi dolegliwości reumatyczne.

 

Lody śmietankowe

Weź:

• szklankę mleka

• 8 żółtek

• niepełną szklankę cukru

• szklankę śmietany 

• 8 gałązek lawendy z kwiatami (najlepiej z gatunku lawendy wąskolistnej)

Oberwij kwiatki lawendy z gałązek i wrzuć na krótko do gotującego się mleka. Odsącz na sitku. Utrzyj żółtka z cukrem na kremową masę, na końcu dodając ostudzone mleko i śmietanę. Dobrze wymieszaj i wlej do lodziarki. Jeśli nie masz takiego urządzenia, przełóż masę do zamrażalnika na cztery godziny i co 30 minut porządnie zamieszaj, aby zapobiec krystalizacji. Zamknięte w pudełku lody można trzymać w zamrażalniku do dwóch miesięcy.

 

Placuszki z kozim serem

Weź:

• 350 g mączystych ziemniaków

• 60 g mąki

• jajko

• żółtko

• dwie łyżki śmietany 36%

• 2-3 krople esencji lawendowej

• 2 gałązki kwitnącej lawendy

• pieprz

• sól

• 200 g koziego sera

• 75 g rukoli

• jadalne kwiaty, np. liliowca, nasturcji

• 6 łyżek oliwy lub masła klarowanego

Obierz ziemniaki i ugotuj w lekko osolonej wodzie. Odcedź, odparuj, utłucz i ostudź.
Mąkę, jajko, żółtko, łyżkę  śmietany, esencję i kwiaty lawendy, szczyptę soli i pieprzu dobrze wymieszaj w misce razem z ziemniakami. Jeśli ciasto jest za gęste, rozrzedź je śmietaną. Umyj i osusz rukolę. Pokrój świeży ser na kawałki. Rozgrzej tłuszcz na patelni. Nakładaj nieduże porcje ciasta i smaż na złoty kolor. Placuszki podawaj z rukolą, serem kozim i... kwiatami.

Zdjęcia: Zdjęcia Sabrina Rothe, shutterstock

Tekst: Michael Breckwoldt

Opracowanie: Beata Majchrowska

reklama
Weranda Country nr 5/2014

Zobacz również: