Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kwiatożercy

Kwiatożercy
 
 


Czas skończyć ze stereotypami! Ten, kto powiedział, że jedyną jadalną częścią marchewki jest korzeń, mylił się. Równie smaczne są jej kwiaty. I jakie ładne! Najpierw robimy z nich oryginalny bukiet do wazonu. A gdy już się napatrzymy, możemy go zjeść.

Na talerz zaraz po zerwaniu trafią kwiaty czosnku i szczypiorku. Smakują tak samo jak łodygi czy ząbki, a na dodatek możemy je zjeść nawet tuż przed randką – nie pozostawiają niemiłego zapachu. Drobno posiekane będą świetnym dodatkiem do letniej sałatki. Całe zachowajmy do ozdoby i posypmy nimi gotową potrawę.

Jeszcze innym warzywnym kwiatem, który robi karierę w kuchni, jest cukinia. Możemy go przyrządzić klasycznie – smażyć w cieście naleśnikowym lub piwnym albo podawać faszerowany jako elegancką przystawkę. Z kwiatami cukinii można też upiec znakomitą tartę. Trzeba tylko pamiętać, żeby wyciąć gorzkie pręciki.

Mniej znane, ale także jadalne okazują się kwiatostany marchewki, zielonego groszku i fasolki szparagowej. Ale uwaga: liście tej ostatniej – w przeciwieństwie do kwiatów – są trujące. Z kolei zdania co do walorów smakowych smażonych kwiatów marchewki są podzielone. Trzeba spróbować samemu.

reklama

Kulinarnych możliwości, jakie dają nam kwiaty warzyw, mamy całe mnóstwo: możemy je jeść surowe, jako dodatek (i jednocześnie dekoracja) do sałatek, smażyć na oleju bez panierki lub w cieście, nadziewać nimi tarty lub też na sposób włoski dodawać do makaronu. Na przykład spaghetti polewamy oliwą i mieszamy z kwiatami szczypiorku czy czosnku. Danie proste, a wykwintne.

Mnóstwo fantastycznych przepisów na kwiatowe dania znajdziemy na stronie internetowej Klubu Kwiatożerców (pinkcake.blox.pl/2012/03/Klub-Kwiatozercow), który namawia do jedzenia tych smakołyków, nie tylko warzywnych zresztą, od wiosny do jesieni. Możemy przetestować przepisy z czterech opasłych książek kucharskich. Chcecie się przekonać, jak smakują kwiaty cukinii z ricottą i miętą albo marynowane magnolie? Zajrzyjcie do Kwiatożerców.


Tekst: Monika Węgrzyn
Fotografie: Joanna Kossak/ Bloompics.com (współpraca Barbara Przasnyska), Stockfood/Free, Flora Press, shutterstock.com

Weranda Country nr 4/2012

Zobacz również: