Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Koktajle z owoców

Koktajl z lodem Świetnie smakuja koktajle podawane z kruszonym lodem.
 
 

Koktajle z owoców, warzyw i ziół nie tylko świetnie smakują, ale i z powodzeniem zastępują drogie kosmetyki. Nic dziwnego, że nazywano je eliksirami długowieczności.

Nic tak świeżo i soczyście nie pachnie – i nie wygląda – jak nowalijki. Warto jeść je pod każdą postacią, pławić się w witaminach i cieszyć, że już są w zasięgu ręki. Owocowe i warzywne młodziaki nie tylko cudownie smakują, ale i leczą. Dzięki nim wymieciecie z organizmu toksyny, pobudzicie do pracy nerki, dostarczycie zniszczonej skórze minerałów i witamin. Przyspieszycie trawienie, zbijecie tłuszcz i cholesterol. Po takiej kuracji poczujecie się młodo i lekko. Promienna twarz, zdrowe włosy, ładna skóra – nie ma wątpliwości, że zwrócicie na siebie uwagę, gdy wpadniecie na chwilę w odwiedziny do koleżanek w mieście.

Najlepsze są owoce i warzywa z naturalnych upraw, rosnące bez nawozów sztucznych i opryskiwania. Pachną i smakują jak za dawnych lat. Wykorzystujcie nie tylko soki, ale i zrobione z nich przeciery, bo intensywniej odżywiają. Soki i koktajle można przygotowywać z jednego gatunku warzyw lub owoców. Lepiej jednak zawsze smakuje i działa różnorodność. Trzeba tylko pamiętać, by nie mieszać soków owocowych z warzywnymi – grozi to sensacjami żołądkowymi. Wyjątkiem jest połączenie marchwi z jabłkiem.

reklama

Kolejną zaletą naturalnie uprawianych roślin jest to, że ich skórka (w której znajduje się zwykle najwięcej witamin) nie jest skażona chemikaliami, nie trzeba więc szorować jej szczotką, skrobać ani obierać. Zdrowych owoców i warzyw mieszczuch musi szukać na bazarkach, w sklepach z ekologiczną żywnością płacić za nie bajońskie sumy lub jeździć do odległych gospodarstw i wierzyć na słowo, że kupuje zieleninę niepryskaną, wybujałą tak pięknie dzięki naturalnemu obornikowi. Wy macie zdecydowanie lepiej – zwłaszcza jeśli zaczniecie uprawiać owoce, warzywa i zioła w ogródku. Wystarczy wyciągnąć z ziemi marchewkę albo buraczek, opłukać, zerwać młode jabłko, ściąć kilka łodyżek koperku i wyciskać, wyciskać.

Jeśli zaś chcecie miksować owoce czy warzywa z kefirami lub jogurtami, pamiętajcie, że i tak najlepsze jest zwykłe zsiadłe mleko. To od prawdziwej krowy (a nie UHT z hipermarketu) zsiada się, jak Bozia chciała, i znacznie lepiej smakuje okraszone malinami, truskawkami albo ziołami. Odrobinę koktajlu możecie też zawsze wykorzystać jako maseczkę, a delikatną serwatką umyć twarz. Działa jak tonik, odświeża, wygładza skórę i rozjaśnia przebarwienia.

A więc do dzieła!

Zobacz również: