weranda.pl werandaweekend.pl
reklama

Czosnek niedźwiedzi - wielki powrót

Nazywano go cebulą czarownic i przypisywano mu magiczną moc. Bo rzeczywiście potrafi zdziałać cuda.

U nas to przebój ostatnich lat, ale Rosjanie, a także Ukraińcy, nigdy o nim nie zapomnieli. Jedzą czosnek niedźwiedzi na co dzień, łatwo go u nich dostać na straganie. W Polsce rośnie głównie w południowych wilgotnych lasach liściastych. Ale ten dziki jest pod ochroną i nie wolno go zbierać. Można za to wyhodować swój w ogródku, a nawet na parapecie. Zasadzone jesienią cebulki dojrzewają od końca marca do początku maja.
Liście najlepsze są w kwietniu, zanim roślina zakwitnie, potem staną się łykowate. Duszone zastąpią szpinak, cebule wykorzystuj jak zwykły czosnek, łodygi jak szczypiorek, a kwiatkami posyp kanapki.
Używali go już średniowieczni lekarze i ludowe zielarki.  Leczyły nim bóle stawów, przykładały do trudno gojących się ran. Czosnek niedźwiedzi pomaga nam pozbyć się z organizmu metali ciężkich i innych toksycznych związków, bo pobudza pracę nerek i pęcherza. Ale pod warunkiem, że będziemy go jeść regularnie. To najbogatsza w siarkę roślina Europy! Sięgnij po czosnek niedźwiedzi, jeśli od zwykłego boli cię brzuch.
Ten jest lżej strawny niż jego kuzyn. Żeby nie podrażnić żołądka, zalej liście ciepłym mlekiem i po trzech godzinach wypij napar – odtruje organizm i złagodzi skurcze. To nie koniec, cebula czarownic zwalcza bowiem pasożyty i leczy choroby układu krwionośnego. Nie wierzysz? Spróbuj.

Dla zabieganych
Z liści w parę minut zrobisz wiosenną sałatkę na drugie śniadanie albo pesto.
Pesto
Weź: •3 garści liści czosnku niedźwiedziego •3 łyżki dobrej oliwy
•3 łyżki tartego parmezanu •¼ szklanki nasion słonecznika •łyżeczkę soku z cytryny •sól
Liście czosnku porwij, nasiona słonecznika upraż na patelni i połącz z resztą składników. Zmiksuj i podawaj z makaronem ugotowanym al dente.

Dla chorych
Pomoże zwalczyć przeziębienie i podreperuje organizm wyjałowiony po zimie. Zawiera dużo witaminy C, a ukiszony będzie miał jej jeszcze więcej. Dodatkowo możesz go jeść
cały rok.
Kiszone liście
Weź: •słoik liści czosnku niedźwiedziego •2 łyżeczki soli kamiennej •łodygę kopru •kawałek chrzanu
Liście ciasno upchnij w słoiku razem z chrzanem i koprem.
Zalej letnią wodą, wsyp sól i dociśnij zawartość, aby pozbyć się bąbelków powietrza. Zakręć szczelnie słoik. Liście ukiszą się mniej więcej po dwóch tygodniach.
Dla zakochanych
W Chinach uważa się go za afrodyzjak. Nawet jeśli nim nie jest, to i tak pasuje na romantyczną kolację, bo ma delikatniejszy zapach niż zwykły czosnek.
Masło czosnkowe
Weź: •pół kostki masła •garść liści, łodyg i kwiatów czosnku niedźwiedziego •szczyptę ostrej papryki •sól
Czosnek drobno posiekaj. Dodaj sól, paprykę i utrzyj z masłem. Przełóż do foremek lub zroluj w wałeczek. Schłódź.

Tekst Joanna Zaguła

Zdjęcia Alamy/be&w, Gap Photo

reklama

Zobacz również