Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Przepisy na grzybową i pierogi z soczewicą z agroturystyki Pustelnik

 
 

Pierwszy pustelnik, jak wieść niesie, zamieszkał tu w średniowieczu. Od niego nazwę wzięła schowana w lasach pod Bolkowem wieś. Dziś pustelników jest coraz więcej. Przyjeżdżają na pierogi z borowikami. 

Pobudka i spojrzenie za okno. Mroźny krajobraz i błoga cisza koją nerwy. Potem wychylamy nos za drzwi. Po zamarzniętym stawie spacerują kaczki, krowy rzucają zawadiackie spojrzenia spod oszronionych grzywek, a kundelka Żelka harcuje na podwórku. Jest najbardziej przyjazna i ruchliwa z trójki tutejszych psów. Czasem zawiedziona, że jej towarzysze, Kastor i Elza, nie chcą się z nią bawić, kokietuje gości. Chętnie pójdzie na spacer i pokaże wszystkie zakamarki.
 
Dziś na obiad są pierogi i ciepła kremowa zupa grzybowa. – W tym roku mieliśmy niesamowity urodzaj prawdziwków! – śmieje się Małgosia. Każdego dnia przynosili z Tomaszem kosz jędrnych, zdrowych grzybów. Gospodarze poznali się i zakochali w sobie jeszcze w szkole rolniczej. Kilka lat później przyjechali do małej sudeckiej wioski w poszukiwaniu ziemi. – Było tak spokojnie i pięknie, wkoło pełno drzew, w ogrodzie truskawki – wspominają. Ale pierwsze lata po przeprowadzce nie wyglądały tak sielankowo. Hodowali krowy, owce, kozy i uprawiali zboże, więc pracy mieli aż nadto. Stary dom z pruskiego muru był w opłakanym stanie, brakowało nawet wody – przywoził ją beczkowóz. Ale cierpliwie, krok po kroku, budowali wymarzone siedlisko. 
 

Krok pierwszy – antyki

 
Ojciec Tomasza zajmował się handlem starociami, przez dom przewijały się setki szaf, krzeseł i stołów. Podobały się klientom z Zachodu. Małgosia i Tomasz zaczęli niektóre z nich odnawiać dla siebie. Uczyli się metodą prób i błędów, zaczynali od prostych krzeseł. Ale potem przychodziły kolejne wyzwania. Małgosia najbardziej dumna jest z renowacji pięknie zdobionych gdańskich szaf. Są tak wielkie, że aby nałożyć na taką szafę gzyms, trzeba było czterech mężczyzn. Do domu chętniej jednak wybiera jasne proste meble. – Dlatego, że nie widać na nich kurzu – śmieje się. 
 
reklama
 

Krok drugi – zapraszamy gości!

 
Malamut Kastor wylądował tu, bo okazało się, że nie nadaje się do mieszkania w bloku. Elza przyjechała w maluchu z mechanikiem, który naprawiał Małgosi i Tomkowi samochód i została na zawsze. Żelka sama wybrała życie w Pustelniku i dziś pełni obowiązki gospodyni. Kilka lat temu pojawiły się też krowy starej szkockiej rasy highland – kudłate olbrzymy z wielkimi ostrymi rogami. Małgosia nazywa je samoobsługowymi, bo przez cały rok mieszkają na polu. Nie dają mleka i mogą robić, co im się podoba.

Dobrze się tu czują nie tylko zwierzaki. Od kiedy Małgosia i Tomasz założyli w Pustelniku agroturystykę, przyjeżdżają spragnieni spokoju goście. Często pojawiają się grupy joginów. Dla nich gospodyni przygotowuje dania bezmięsne – pierogi z soczewicą, zupę pomidorową (przez jedną z uczestniczek warsztatów uznaną za najlepszą na świecie) czy sałatkę z białym serkiem z pobliskiego gospodarstwa. Zimą królują zupy z ususzonych jesienią grzybów, na śniadanie racuchy z domowymi dżemami – wspomnienie lata. Wszystko przygotowane z sercem, w kuchni ze starym ceglanym sklepieniem.
 
 

Przepisy z kuchni agroturystyki Pustelnik

 
W tej kuchni nie ma miejsca na gotowe sklepowe składniki. Pomidorowa jest z własnych warzyw, jagody i grzyby z lasu.
 

Pierogi z soczewicą
 

Weź na ciasto: •kilogram mąki •2-2½ szklanki wrzątku •łyżkę soli •6 łyżek oleju 
Na farsz: •400 g czerwonej soczewicy •3 marchewki •pietruszkę •ćwierć selera •3 cebule •2 ząbki czosnku •pół szklanki łuskanego słonecznika •¼ szklanki siemienia lnianego •sól •pieprz •olej •ostrą paprykę •płatki owsiane

Przygotuj farsz: cebulę pokrój w drobną kostkę i usmaż na oleju na złoto. Pod koniec dodaj czosnek i ostudź. Marchewkę, pietruszkę i selera ugotuj. Tak samo soczewicę, w proporcjach 1:1 z wodą (ok. 10 minut). Dodaj ugotowane warzywa i połowę cebuli z czosnkiem, zmiksuj. Wrzuć resztę cebuli, słonecznik, siemię lniane i ewentualnie płatki owsiane, jeśli farsz jest za rzadki. Dopraw. Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj olej. Zalej wrzątkiem tak, by cała powierzchnia mąki była pokryta wodą. Odstaw na 15-20 minut. Potem wymieszaj i ugniataj, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Rozwałkuj. Małą szklanką wycinaj kółka, rozciągaj je trochę w palcach i na środek nakładaj po jednej czubatej łyżeczce farszu. Składaj na pół i dokładnie zlepiaj brzegi. W dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Jak będzie mocno wrzała, włóż pierwszą partię pierogów. Po ponownym zagotowaniu zmniejsz ogień do średniego i gotuj pierożki 2 minuty od wypłynięcia. 
 

Przepis na zupĘ grzybowĄ
 

Weź: •grzyby suszone, mrożone lub świeże (najlepiej borowiki lub prawdziwki) •marchewkę •pietruszkę •pół selera •małego pora •5 ziemniaków •natkę pietruszki •pieprz •sól •oliwę •śmietanę
 
Suszone grzyby obgotuj, a mrożone rozmroź. Podsmaż na oliwie. Warzywa ugotuj i dodaj połowę grzybów. Zmiksuj, włóż resztę grzybów, przypraw do smaku. Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.
 

Sakiewki z jagodami
 

Weź: •miseczkę mrożonych jagód •pół szklanki cukru
Do podania: •kwaśną śmietanę 
 
Zrób ciasto jak na pierogi z soczewicą, wytnij z niego spore kółka i na każde nałóż po łyżeczce jagód, lekko posyp cukrem. Zbierz brzegi ciasta tak, by utworzyć sakiewki, ściśnij u góry i gotuj jak pierogi z soczewicą. Podawaj ze śmietaną.
 

Marynowany ser
 

Weź: •biały ser •oliwę z oliwek •kilka ząbków czosnku •pieprz w ziarnach •sól gruboziarnistą •rozmaryn •papryczki chili
 
Rozmaryn, chili i czosnek posiekaj, zalej oliwą i dodaj sól. Ser pokrój w kostkę, zalej ziołową oliwą. Jedz od razu albo wstaw do lodówki na kilka dni.
 

Przepis na racuchy
 

Weź: •pół kilograma mąki •30 g świeżych drożdży •szczyptę soli •2 łyżki cukru •1½ szklanki letniego mleka •jajko •konfitury z czarnej porzeczki
 
Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, wymieszaj. Zrób pośrodku wgłębienie. Wsyp do niego drożdże, posyp cukrem, zalej połową szklanki mleka. Przykryj ręcznikiem, odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut. Dodaj resztę mleka, jajko i wymieszaj. Odstaw na 60-90 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto nabieraj łyżką i smaż racuchy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawaj z konfiturami.
 
 
Tekst: Joanna Zaguła 
Zdjęcia i stylizacja: Gutek Zegier
 
Kontakt do właścicieli: 
Agroturystyka Pustelnik
Pustelnik 26, 58-410 Marciszów 
agropustelnik.pl
 
Weranda Country 1/2018