Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ciasta na Wielkanoc: 5 przepisów na baby

 
 
Piaskowa i drożdżowa z lukrem dla miłośników tradycji, łatwa cytrynowa dla zabieganych. A jeśli lubicie zaskakiwać gości, zróbcie babę z galaretki albo z sorbetu.
 

1/5 Babka DROŻDŻOWA z lukrem

 
Weź: •¾ kostki miękkiego masła •3 szklanki mąki •pół szklanki mleka •30 g drożdży •¼ szklanki cukru •szczyptę soli •3 jajka •3 łyżki cukru pudru
 
Ciepłe mleko rozmieszaj z pokruszonymi drożdżami, łyżeczką mąki i łyżeczką cukru. Zostaw na 5 minut, aż urośnie. Dodaj do mąki i wbij jajka. Mieszaj, stopniowo dodając masło. Wyrabiaj, aż ciasto będzie odchodzić od miski. Zostaw na godzinę, by wyrosło. Włóż do natłuszczonej formy i zostaw na pół godziny. Piecz 30 minut w 180°C. Udekoruj lukrem królewskim.
 
Najpiękniejszy jest lukier królewski (z białka ubitego z 1¼ szklanki cukru pudru). Dla smaku dodaj do niego soku z cytryny.
 

2/5 Babka PIASKOWA Z HERBATĄ

 
Weź: •1½ szklanki mąki pszennej •pół szklanki mąki ziemniaczanej •łyżeczkę proszku do pieczenia •4 jajka •szklankę cukru •1¼ kostki masła •3 łyżki mleka •skórkę i sok z jednej cytryny•2 łyżeczki suchej drobnej herbaty Earl Grey

Do dekoracji: •cukier puder •sok z połówki cytryny
 
Przesiej obie mąki do miski razem z proszkiem do pieczenia. Wsyp do nich herbatę i wymieszaj. Cukier utrzyj z masłem na puszystą gładką masę. Drobinki cukru muszą zostać roztarte. Wciąż ubijając, dodawaj po jednym jajku i miksuj, aż składniki połączą się i nie będzie grudek. Dodaj skórkę i sok z cytryny. Następnie na zmianę dodawaj po łyżce mleka i części sypkich składników. Gotowe ciasto przełóż do wysmarowanej masłem foremki na babkę i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz około 40 minut. Wyjmij z piekarnika, odczekaj 2-3 minuty, a następnie wyjmij z formy i ostudź na kratce. Chłodne ciasto posyp cukrem pudrem lub polukruj cukrem pudrem wymieszanym z sokiem cytrynowym.
 
reklama
 

3/5 przepis na Babkę CYTRYNOWą

 
Weź: •7 łyżek stołowych miękkiego masła •¾ szklanki cukru •1¼ szklanki mąki •1½ łyżeczki proszku do pieczenia •4 łyżki mleka •skórkę z 2 cytryn •sok z jednej cytryny •2 jajka •szczyptę soli  do nasączenia: •sok z jednej cytryny •3 łyżki cukru pudru
 
Masło utrzyj z cukrem. Dodaj mleko, jajka, sok z cytryny, mąkę z proszkiem do pieczenia, skórkę cytrynową oraz sól. Dobrze wymieszaj. Przełóż do natłuszczonej keksówki. Piecz w 180°C około 50 minut, aż się zarumieni. Jeszcze ciepłe ciasto ponakłuwaj widelcem i nasącz sokiem z cytryny wymieszanym z cukrem pudrem.

 

4/5 Babka GALARETKOWA

 
Weź: •5 łyżeczek żelatyny •pół szklanki wrzątku •10 łyżek syropu malinowego •2 szklanki jogurtu •pół owocu granatu 
 
Rozpuść żelatynę we wrzątku, wymieszaj syrop z jogurtem. Połącz obie mieszanki i wlej do natłuszczonej silikonowej formy. Wstaw do lodówki na minimum 2 godziny. Udekoruj pestkami granatu.
 

5/5 jak zrobić Babkę SORBETOWą?

 
Weź: •kilka różnych owocowych sorbetów
 
Wyjmij sorbety z zamrażalnika na kilka minut przed podaniem. Nakładaj je warstwami do silikonowej formy, wygładzając tak, by powstały równe warstwy. Wstaw do zamrażalnika i przed podaniem udekoruj zmrożonymi owocami.

 

Ciasta wielkanoce w dobrej formie

 
Żegnajcie, klasyczne falowane babki! W modzie są ciasta jak rzeźby. Wyskakują z pięknych pozłacanych albo pastelowych foremek. W silikonowych – bardzo wygodnych – upieczemy nawet skomplikowane kształty. Szukaj na opakowaniu oznaczenia BPA free – materiał nie zawiera wtedy szkodliwego bisfenolu A.
 


Przepisy: Joanna Zaguła
Zdjęcia: Stockfood/free, Hector Sanchez/Taverne Agency, Shutterstock
 
Weranda Country 4/2018

Zobacz również: