Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Ptasie Radio Brzozów – przepisy z wegańskiej agroturystyki

Zdjęcie 6/16
 
 

To będzie historia o tym, jak para wytatuowanych pasjonatów założyła wegańską agroturystykę w podkarpackim miasteczku. I o śpiewie ptaków za oknem.

Ptasie Radio Brzozów – wegańska agroturystyka

 
Co się tam u was dzieje? Co to za hałas? – pytają znajomi, gdy do nas dzwonią – opowiadają Iza i Tomek. A to wcale nie remont ani ruchliwa ulica (bo okolica przecież zaciszna). To po prostu ptaki. Wystarczy wyjść z domu, by posłuchać ich koncertu, bo Brzozów, gdzie zamieszkali, okazał się świetnym miejscem do obserwacji ornitologicznych. W domu zawsze gdzieś stoi statyw do aparatu, bo nigdy nie wiadomo, kiedy przyfrunie jakiś nietypowy model, któremu trzeba zrobić zdjęcie. Tomek najbardziej dumny jest z tego, że udało mu się wypatrzyć wilgę: – Jest taka krzykliwie żółta, że najpierw wziąłem ją za egzotycznego ptaka, który uciekł komuś z klatki – wspomina.

Na co dzień zaglądają tu gile, grubodzioby i dzięcioły. Całkiem niedaleko mieszkają sowy. A w starej stodole leżą dwa wielkie koła, które poprzedni właściciel chciał przeznaczyć na bocianie gniazda. Teraz trzeba tylko wykombinować, jak je wywindować na dach i zachęcić boćki, żeby się wiosną wprowadziły.

 

dom handmade na podkarpaciu

 
Od zawsze wiedzieli, że chcą się wyprowadzić z Warszawy, a w Podkarpaciu zakochali się, odwiedzając znajomych. Kolega doradził im, żeby kupili dom w Brzozowie, bo tutejsze chałupy zbudowane są z naprawdę dobrego drewna. Mimo to pracy przy remoncie było co niemiara. Tomek robił wszystko sam, a sytuacji nie ułatwiała pełna kolein gliniasta droga dojazdowa. Kiedy dostawca nie mógł na nią wjechać, zostawił wielkie okno tarasowe u sąsiada, więc Tomek dźwigał je sam, brodząc w śniegu po pas.
 
reklama


Mówi, że jest lokalnym poławiaczem gruzu. Używa go do utwardzenia felernego podjazdu. Ostatnio sporą górę dostał od sąsiadki. Wolała oddać go jemu, bo jest swój.  – Na początku baliśmy się, czy nas sąsiedzi zaakceptują. Wie pani, dwójka nowych, z tatuażami, pomysłami na agroturystykę, a tutaj nastroje dość konserwatywne – mówią gospodarze. Ale od razu ich tu polubili. Wystarczyło popatrzeć, jak ciężko pracują. 
 

wegeweterani gotują dla gości

 
Pytam Izę, czy ciężko jej na prowincji zdobywać składniki wegańskiej kuchni. Okazuje się, że używa głównie lokalnych warzyw i owoców, a nie żadnych wymyślnych zamienników nabiału. W tym roku chce założyć własny ogródek, w zeszłym swoimi plonami obdarowywały ją zaprzyjaźnione gospodynie.

– A tofu kupuję raczej rzadko, kiedy dostanę je w Sanoku – mówi. Robi z niego świetną pastę „makrelową”, oczywiście bez makreli. Oboje z Tomkiem gotują wegańsko już od wielu lat i pamiętają czasy, gdy w Polsce to wcale nie był popularny styl życia. Mleko sojowe w proszku sprowadzało się z Czech, mało kto słyszał o majonezie bez jajek. Ale, jak podkreśla Iza, wegańskie gotowanie wcale nie jest trudne i nie musi być udziwnione.

W Ptasim Radiu Brzozów zjecie jak u babci. Tylko że kotlet z tłuczonymi ziemniakami i świeżą surówką jest sojowy, a drożdżówka bez mleka. Goście – choć w większości mięsożercy – zajadają się nimi. A weganie mogą się odprężyć i nie martwić się o to, co dostają na talerzu 
 
PYSZNE PRZEPISY Z WEGAŃSKIEJ AGROTURYSTYKI
 
Jaglana „jajecznica”
 
Weź: •szklankę ugotowanej kaszy jaglanej •cebulę •szklankę passaty pomidorowej •kilka pomidorów z puszki •sól (najlepiej czarną, która daje daniom posmak jajka, ale jeśli jej nie masz, to nie szkodzi) •pieprz •szczyptę kurkumy
Do podania: •pomidorki koktajlowe •szczypiorek •chleb

Cebulę drobno pokrój i lekko zeszklij. Potem dodaj passatę i pomidory z puszki, a na koniec ugotowaną kaszę jaglaną i kurkumę. Podduś, aż kasza nabierze smaku pomidorów. Dopraw solą i pieprzem. Podawaj „jajecznicę” obsypaną szczypiorkiem i pomidorkami koktajlowymi, obowiązkowo z kromką domowego chleba.
 
Pieczony kalafior 
 
Weź: •kalafiora pokrojonego w plastry o grubości ok. 1 cm
Na marynatę: •2 łyżeczki syropu klonowego •2 łyżeczki oleju •łyżeczkę soli •łyżeczkę rozmarynu •łyżeczkę ostrej papryki •½ łyżeczki słodkiej papryki •½ łyżeczki kurkumy  
 
Plastry kalafiora posmaruj marynatą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na mniej więcej 40 minut i piecz, aż zmięknie.
 
KOPYTKA SZPINAKOWE
 
Weź: •opakowanie mrożonego szpinaku (lub 4 garście świeżego,umytego) •4 ząbki czosnku •sól •pieprz •kilogram ziemniaków •2 szklanki mąki pszennej •3 łyżki mąki ziemniaczanej •szczyptę soli

Czosnek lekko zeszklij na patelni, dodaj szpinak i podsmaż. Dopraw solą i pieprzem. Ugotuj ziemniaki, przestudź i przeciśnij przez praskę, by powstała gładka masa. Wsyp do niej oba rodzaje mąki i dopraw solą. Wyrób ciasto i dodaj do niego wcześniej wystudzony podsmażony szpinak. Formuj wałeczki i odcinaj z nich po przekątnej kluseczki. Zagotuj wodę, wrzuć do niej kopytka. Gdy wypłyną na wierzch, odczekaj parę minut i je odcedź. Kopytka można podawać z wody albo dodatkowo podsmażyć je na patelni.
 
 
Naleśniki z jaglanym twarożkiem
 
Weź na ciasto: •wodę •mąkę •szczyptę sody oczyszczonej 
Na farsz: •¾ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej •sok z połowy cytryny •¼ szklanki mleka roślinnego niesłodzonego •odrobinę oleju 
Dodatkowo: •garść rodzynek •garść żurawiny lub inne owoce (brzoskwinie, ananasy, morele)  ewentualnie •syrop z bzu
 
Składniki ciasta odmierz na oko. Przygotuj ciasto o konsystencji śmietany, zamieszaj je energicznie, żeby pojawiły się bąbelki, i smaż naleśniki. Kaszę zblenduj z sokiem z cytryny. Sprawdź, czy przypomina w smaku twaróg. Jeśli nie, dodaj więcej soku. Wlej mleko, trochę oleju i zblenduj na gładko. Naleśniki smaruj farszem, posyp sparzonymi rodzynkami i żurawiną. Możesz dodać inne owoce lub polać je syropem.
 
Serniczek w szklance
 
Weź: •szklankę ugotowanej kaszy jaglanej •¼ szklanki mleka roślinnego •sok z połowy cytryny •3 łyżeczki cukru •łyżkę oleju •skórkę z cytryny 
Do podania: •granolę •dżem truskawkowy •kruszone ciasteczka owsiane

Zblenduj wszystkie składniki. Na dno szklanki lub słoika nałóż domową granolę, wlej masę, dodaj dżem, a wierzch posyp ciasteczkami.
 
„Twarożek” ze słonecznika
 
Weź: •½ szklanki nasion słonecznika •odrobinę oleju i wody •dwa ząbki czosnku •2 łyżeczki koncentratu pomidorowego •2-3 suszone pomidory •sól •pieprz  do podania: •pokrojony szczypiorek

Słonecznik zalej wodą i odstaw na godzinę, żeby zmiękł. Następnie zblenduj, dodając troszkę oleju i wody, jeśli ciężko się miksuje. Podziel masę na pół. Do jednej części dodaj czosnek i sól, do drugiej pomidory i koncentrat, dopraw solą oraz pieprzem. Zmiksuj obie części. Podawaj z posiekanym szczypiorkiem.
 
 
Ciasto pomarańczowe
 
Weź na ciasto: •2 szklanki mąki •szklankę cukru •łyżeczkę proszku do pieczenia •łyżeczkę sody •½ szklanki wody •sok wyciśnięty z jednej pomarańczy 
Do dekoracji: •tabliczkę gorzkiej czekolady •skórkę startą z jednej pomarańczy
 
Wszystkie składniki wymieszaj. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Jeśli jest za gęste, dolej trochę wody i ponownie zamieszaj. Wlej do formy i piecz w 200°C przez 35-40 minut. Zostaw do ostygnięcia. Roztop czekoladę i polej nią ostudzone ciasto. Kiedy polewa już lekko zastygnie, posyp je skórką pomarańczową.
 
ZUPA Z GROSZKU
 
Weź: •litr bulionu warzywnego •ugotowanego ziemniaka •opakowanie mrożonego groszku •sól •pieprz 
Do podania: •liść sałaty

Jeśli chcesz sama przygotować bulion, po ugotowaniu odcedź warzywa. Żeby zupa miała bardziej kremową konsystencję, dodaj ugotowanego ziemniaka, a następnie mrożony groszek. Zblenduj na gładki krem. Dopraw solą i pieprzem. Zupa będzie miała delikatny groszkowy smak. Podawaj ją z liściem sałaty w misce.
 
Domowa lemoniada
 
Weź: •litr wody •sok z 2 cytryn •¼ ogórka •2 łyżeczki cukru

Ogórka pokrój w plasterki, dodaj wraz z sokiem i cukrem do wody. Odstaw lemoniadę na parę godzin, żeby smaki się połączyły.
 
 
Kontakt do właścicieli: ptasieradiobrzozow.pl
Zdjęcia i stylizacja: Gutek Zegier   
Tekst: Joanna Zaguła 
 
Weranda Country 3/2018