Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Przepisy na Boże Narodzenie: zupy, ciasta, sałatki i śledzie

 
 

W tym roku wypróbujcie 12 sprawdzonych, tradycyjnych i nowoczesnych, przepisów na świąteczne dania. Podajcie gościom ulubione zupy, śledzie, satałki i ciasta.

PRZEPISY NA ŚWIĄTECZNE ZUPY 

 

1/12 ŚWIĄTECZNY BARSZCZ Z GRZYBAMI

WEŹ: •garść kapusty kwaszonej •garść suszonych grzybów •garść kaszy gryczanej •2 cebule •dobrej jakości olej rzepakowy tłoczony na zimno •liść laurowy •sól i pieprz do smaku

Grzyby zalej wodą i odstaw na całą noc. Następnego dnia odcedź i pokrój na mniejsze kawałki. Wodę, w której się moczyły, zagotuj, wrzuć wypłukaną i pokrojoną kapustę kwaszoną, grzyby i liść laurowy. Kiedy kapusta będzie miękka, dodaj kaszę gryczaną i zostaw na wolnym ogniu. Rozgrzej lekko olej na patelni, zeszklij pokrojoną cebulę, dodaj do barszczu. Dopraw do smaku. Pamiętaj, że w tej zupie liczą się grzyby – muszą być dobrej jakości i nie warto na tym oszczędzać. Barszcz możesz podać z maślanym purée z ziemniaków, które złagodzi smak kwaszonej kapusty i goryczkę grzybów.

2/12 Zupa grzybowa

WEŹ: •grzyby suszone, mrożone lub świeże (najlepiej borowiki lub prawdziwki) •marchewkę •pietruszkę •pół selera •małego pora •5 ziemniaków •natkę pietruszki •pieprz •sól •oliwę •śmietanę

Suszone grzyby obgotuj, a mrożone rozmroź. Podsmaż na oliwie. Warzywa ugotuj i dodaj połowę grzybów. Zmiksuj, włóż resztę grzybów, przypraw do smaku. Dodaj śmietanę i natkę pietruszki.

3/12 RYBNY ROSÓŁ Z KLUSECZKAMI

WEŹ: •1 kg korpusów z ryb morskich •pęczek włoszczyzny (marchewkę, seler, por, pietruszkę) •3 l wody • sól •2 jajka •4 łyżki mąki •1 kg szpinaku

Korpusy ryb gotuj z obraną i umytą włoszczyzną na małym ogniu przez 3 godziny. Przecedź przez ściereczkę. Posól do smaku. Osobno zagotowuj wodę. Dokładnie wymieszaj jajka z mąką. Nakładj porcje ciasta małą łyżeczką. Poczekaj, aż wypłyną, odcedź. Szpinak włóż do wazy, zalewaj rosołem z kluskami.

reklama

Ciasta NA BOŻE NARODZENIE


4/12 DROŻDŻOWE Z MAKIEM

WEŹ: •3 szklanki mąki •pół kostki drożdży •szklankę letniego mleka •pół kostki masła + 2 łyżki •3 jajka •1 łyżeczki soli •pół szklanki cukru
NA NADZIENIE: •11 szklanki maku •pół szklanki migdałów •pół szklanki rodzynków•3 szklanki mleka •1/3 szklanki cukru •pół szklanki rumu •szklankę ulubionych powideł

Rodzynki mocz pół godziny w rumie, odcedź. Mak gotuj pół godziny w mleku z 1/3 szklanki cukru. Ostudź, odcedź i zmiel. Migdały posiekaj i z rodzynkami dodaj do maku. Rozkruszone drożdże i łyżeczkę cukru rozpuść w połowie szklanki ciepłego mleka i odstaw, żeby ruszyły.

Wlej do mąki, dodaj resztę cukru i mleka, sól, masło i jajka. Wyrób ciasto i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na co najmniej godzinę. Przełóż połowę ciasta do wysmarowanej masłem formy, nałóż powidła i masę makową i przykryj resztą ciasta. Odstaw na godzinę do ponownego wyrośnięcia. Piecz 40-50 minut w 170°C.

5/12 SZYBKI PIERNIK Z MIODEM

WEŹ: •szklankę miodu lipowego lub akacjowego •pół szklanki mleka •pół szklanki cukru •jajko •opakowanie cukru waniliowego •pół kilograma mąki gryczano-orkiszowej •łyżkę kakao •2 łyżeczki proszku do pieczenia •bakalie (orzechy, rodzynki, figi, migdały, pistacje) •łyżeczkę przyprawy do piernika •olej (np. kokosowy) do wysmarowania formy

Podgrzej mleko z miodem, cukrem i cukrem waniliowym oraz roztrzepanym jajkiem – nie gotuj. Mąkę przesiej z kakao i proszkiem do pieczenia, dodaj przyprawy i połącz z wystudzonym mlekiem. Dokładnie wymieszaj. Dodaj posiekane i uprażone na suchej patelni bakalie. Ciasto przelej do blaszki keksówki i wstaw na godzinę do nagrzanego do 170°C piekarnika. Po wyłączeniu pieca przez 10-15 minut nie wyjmuj ciasta. Przestudzony piernik posyp cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem i kardamonem albo polej rozpuszczoną gorzką czekoladą.

6/12 KEKS Z BAKALIAMI

WEŹ: •pół kostki masła •2 szklanki mąki •2 łyżki mąki ziemniaczanej •3 szklanki cukru •4 jajka •5 łyżek mleka •2 łyżeczki proszku do pieczenia •3 garści suszonych owoców, np. wiśni, rodzynków, moreli, fig •2 łyżki kandyzowanego imbiru •1 szklanki migdałów •1 szklanki orzechów włoskich •szczyptę soli

Masło utrzyj z cukrem i żółtkami, dodaj mąkę, proszek do pieczenia i mleko. Białka ubij z solą na sztywną pianę i delikatnie wmieszaj do ciasta. Orzechy i większe owoce posiekaj. Wszystkie bakalie dodaj do masy. Przełóż do wysmarowanej odrobiną masła blaszki, piecz godzinę w 190˚C.

Przepisy na Sałatki
 

7/12 SAŁATKA z pstrągiem

WEŹ: •wędzonego pstrąga •garść pietruszki i mięty •sól •pieprz •wędzoną paprykę •mielony kmin rzymski •oliwę •kilka świeżych ogórków •olej sezamowy •ocet ryżowy (lub z białego wina)
EWENTUALNIE: •wiórki kokosowe

Pstrąga rozdrobnij i dokładnie wyjmij wszystkie ości. Miętę i pietruszkę posiekaj. Wymieszaj paprykę z kminem, wiórki podpraż na suchej patelni. Wymieszaj kawałki ryby z ziołami i przyprawami, posól, polej oliwą i na koniec posyp wiórkami kokosowymi. Ogórki pokrój na plasterki, a jeśli są niewielkie, wystarczy na połówki. Skrop je octem i olejem sezamowym, oprósz solą. Podawaj do sałatki z pstrąga.

8/12 SAŁATKA Z Wędzonym PSTRĄGIEM I BURACZKAMI

WEŹ: •3 buraki •cebulę •3 łyżki białego octu balsamicznego •2 łyżki oleju winogronowego •łyżkę miodu •pół pęczka koperku •opakowanie twarożku •2 łyżeczki chrzanu ze słoika •paczkę pumpernikla •główkę dowolnej sałaty •garść ulubionych kiełków •opakowanie filetów z wędzonego pstrąga •słoiczek ikry z pstrąga

Buraczki ugotuj lub upiecz w piekarniku , ostudź i obierz. Pokrój w cienkie plastry. Cebulę drobno posiekaj, wymieszaj z 3 łyżkami octu, olejem i miodem, dopraw solą i pieprzem. Zalej dressingiem buraki i odstaw na pół godziny. Posiekaj koperek, wymieszaj z twarożki m i chrzanem, dopraw. Pumpernikiel posmaruj twarożkiem, na wierzch połóż ikrę z pstrąga. Listki sałaty podrzyj na strzępki, wędzonego pstrąga podziel na kawałki. Sałatę wyłóż na talerze, na niej połóż buraki z odrobiną marynaty, a na wierzch – rybę i pumpernikiel. Posyp kiełkami.

8/12 Sałatka śledziowa z ziemniakami

WEŹ: •5 ziemniaków ugotowanych w mundurkach •6 filetów śledziowych, wcześniej namoczonych •szklankę ugotowanej drobnej białej fasoli •kawałek dobrej kiełbasy •ogórka kiszonego •czerwoną cebulę •dorodne jabłko •łyżkę soku z cytryny •dobrej jakości olej lub oliwę •czubatą łyżkę musztardy •łyżeczkę cukru •sól i pieprz •natkę pietruszki

Ziemniaki i śledzie pokrój w większą kostkę, jabłko w drobną kostkę, skrop cytryną. Fasolkę odcedź. Pokrój w kostkę kiełbasę i zrumień na patelni. Po podsmażeniu będzie chrupiąca jak grzanki. Pokrój ogórki i cebulę – lekko ją posól. Wymieszaj wszystkie składniki, ostrożnie dopraw solą (uwaga, śledzie i kiełbasa są słone), cukrem, świeżo zmielonym pieprzem, oliwą, musztardą. Posyp hojnie natką, odstaw do lodówki na kilka godzin.

(Nie tylko) świąteczne przepisy na śledzie
 

10/12 ŚLEDZIE SŁODKO-KWAŚNE Z TABASCO

WEŹ: •4 płaty dobrego śledzia, np. matiasa •czerwoną cebulę •dużego pomidora •strąk papryki •szczyptę cukru lub łyżkę miodu •kilka kropli tabasco •kilka gałązek szczypiorku •sól •pieprz •olej do smażenia

Filety oczyść, umyj, a jeśli są zbyt słone, wymocz w mleku lub wodzie. Osusz i pokrój na dwu-, trzycentymetrowe kawałki. Cebulę obierz, z papryki usuń nasiona, pomidora sparz i obierz ze skórki. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę średniej wielkości. Na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju wrzuć najpierw cebulę, potem paprykę, a na końcu pomidora. Chwilę smaż, podlej kilkoma łyżkami wody, aby powstał sos. Dopraw solą, pieprzem i tabasco. Dla złamania smaku dodaj cukier lub miód. Odstaw do ostygnięcia. Przełóż sosem kawałki śledzia, całość posyp dużą ilością świeżego, drobno posiekanego szczypiorku.

11/12 ŚLEDZIE Z JABŁKIEM I OLIWĄ

WEŹ: •4 filety matiasa •średnie jabłko winne •2 średnie upieczone buraki •średnią czerwoną cebulę •pół szklanki dobrej oliwy, oleju lnianego lub rzepakowego z pierwszego tłoczenia •kilka goździków •kilka gałązek koperku i cienkiego szczypiorku •pieprz grubo mielony

Filety maceruj kilka godzin w oliwie z goździkami i pieprzem. Cebulę obierz i pokrój w bardzo cienkie talarki. Buraki obierz, pokrój w kawałki. Śledzie pokrój w cząstki wielkości kęsa i ułóż na burakach. Obłóż cebulą i pokrojonymi w zapałkę jabłkami. Skrop oliwą, w której macerowały się śledzie, i posyp posiekanymi świeżymi ziołami.

12/12 ŚLEDZIE Z ŻURAWINĄ i CZERWONĄ CEBULĄ

WEŹ: •10 filetów śledziowych (lub kilka boczniaków) •4 łyżki oleju rzepakowego •3 łyżki octu jabłkowego •łyżkę miodu •szklankę żurawiny •4 goździki •czerwoną cebulę •5-6 ziaren czerwonego pieprzu

Namocz śledzie przez noc w mleku. Posiekaj cebulę w piórka. Jeśli nie jesz ryb, użyj boczniaków, pokrój je w paski, posól i piecz 10 minut w 180°C. Wymieszaj olej z octem i miodem, dodaj goździki i potłuczony pieprz. Układaj w słoiku warstwę śledzi lub grzybów, polej połową sosu, przykryj połową żurawiny i cebuli, a potem nałóż kolejne warstwy. Wstaw do lodówki. Jedz po około 10 godzinach

Teksty: Agnieszka Berlińska, Staszek Gieżyński, Grzegorz Łapanowski, Monika Kucia, Matylda Rosłaniec, Joanna Zaguła, Jahreszeiten Verlag/ East News
Zdjęcia: East News, Rafał Meszka, Kamil Zieliński/Tobasco®, Swedeponic,  Gutek Zegier, StockFood/Free, Shutterstock
Stylizacje: Basia Dereń-Marzec, Grzegorz Łapanowski, Gutek Zegier

Zobacz również: