Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Roladki z botwinki

Roladki z botwinki
Roladki z botwinki Fot. Oxana Afanasieva/stockfood/free

Przepis na pyszne domowe roladki z botwinki.

Składniki:

•2 duże marchewki

•2 średnie buraki

•pęczek botwiny o dużych liściach

•biała rzepa

•pół łyżeczki czarnego sezamu

•pół pęczka szczypiorku

•łyżka świeżego soku z pomarańczy

•pół łyżki octu ryżowego

•¼ łyżeczki mielonego imbiru

•sól 

na zalewę:

•szklanka białego octu winnego

•3 szklanki wody

•ząbek czosnku

•łyżka soli

•3 goździki

•liść laurowy

•2 kulki ziela angielskiego

•plasterek imbiru

Sposób przygotowania:

Obierz i pokrój w słupki marchewki i buraki, przełóż do osobnych misek. Ocet winny i wodę zagotuj z solą, czosnkiem, przyprawami i imbirem. Zdejmij z ognia i zalej warzywa. Ostudź
i wstaw do lodówki na kilka godzin. Odsączone z zalewy marchewki i buraki nałóż na duże liście botwiny, zwiń w roladki i przewiąż szczypiorkiem. Skrój rzepę obieraczką na cienkie wstążki. Polej sosem z soku pomarańczowego, octu ryżowego i imbiru. Posól, posyp posiekanymi łodyżkami botwiny, szczypiorkiem, sezamem. Podawaj z roladkami.

reklama
Weranda Country nr 5/2016