Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Placuszki z batatów

Fot. Oxana Afanasieva/stockfood/free
Smaczne i zdrowe, idealne na obiad i jako przekąska- placuszki z batatów.


Składniki:

•2 bataty

•6 jajek

•garść pomidorków koktajlowych

•sproszkowane chili 

na pesto:

•pół pęczka pietruszki

•pół pęczka mięty

•pół pęczka kolendry

•¼ szklanki orzechów nerkowca

•¼ szklanki tartego parmezanu

•pół szklanki oliwy

•sól

•2 ząbki czosnku


Sposób przyrządzania:

Zmiksuj składniki pesto. Bataty obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wymieszaj z dwoma roztrzepanymi jajkami, solą i chili. Podziel na 4 części i smaż po jednym placku. Po odwróceniu placka na drugą stronę wbij na wierzch jajko i smaż, aż się zetnie. Podawaj z pesto, pomidorkami i natką.

reklama
Weranda Country nr 5/2016