Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Udziec jagnięcy­­

Udziec jagnięcy
Udziec jagnięcy Fot. Anna Kern/HouseOfPictures

Aromatyczny udziec jagnięcy to pomysł na obiad nie tylko dla wytrawnych smakoszy. Zobaczcie jak go przyrządzić.


Składniki:

•udziec jagnięcy z kością (3-3½ kg)

•6 gałązek rozmarynu

•6 ząbków czosnku

•łyżka płynnego miodu

•2 łyżeczki wędzonej papryki

•2 łyżki oliwy

•sól

•pieprz

Sposób przyrządzania:

Z udźca usuń nadmiar tłuszczu, zostawiając jedynie cienką warstwę. Czosnek, igiełki rozmarynu, miód, paprykę, sól, pieprz i oliwę utrzyj w moździerzu na pastę i natrzyj nią mięso. Piecz je pół godziny w 250ºC, a potem około godziny w 160ºC. Na koniec znów podkręć temperaturę do 220ºC i podpiekaj, aż skórka się zarumieni. Wyjmij pieczeń z piekarnika, okryj folią aluminiową i odczekaj 20 minut, zanim pokroisz.

Przepis: Matylda Rosłaniec

Zdjęcia:Anna Kern/HouseOfPictures

reklama
Weranda Country nr 4/2016

Zobacz również: