Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Rzodkiewkowy tydzień

 
 

Dostępne w sprzedaży są przez cały rok, ale to właśnie teraz są najlepsze – młodziutkie, przyjemnie chrupiące, lekko pikantne. Zjadać możemy nie tylko czerwone bulwy, ale też młode listki. Rozpoczynamy rzodkiewkowy tydzień!
 

Sałatka z ciecierzycą i granatem

Składniki:

•4 garści zielonych liści: np. rukoli, szpinaku, pokrzywy, sałaty dębowej, liści rzodkiewki

•pół pęczka rzodkiewki

•3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy

•pół granatu

•pół łyżeczki wody różanej

•tarte pecorino

•oliwa

•sól

•pieprz

Sposób przygotowania:

Rzodkiewki pokrój w ósemki i wymieszaj z liśćmi, ciecierzycą i pestkami granatu. Skrop oliwą i wodą różaną, dopraw solą i pieprzem, wymieszaj i posyp delikatnie serem.

Gazpacho z buraków

Składniki:

•4 buraki

•pół czerwonej cebuli

•pół ogórka

2 ząbki czosnku

•pół pęczka pietruszki

•4 rzodkiewki

•2 łyżki octu sherry

•sól

•pieprz

Sposób przygotowania:

Buraki ugotuj do miękkości, ok 45-60 minut. Ostudź pozostawiając w wodzie z gotowania. Obierz ze skóry, pokrój w kawałki, dodaj 2 szklanki wody z gotowania, posiekaną cebulę, czosnek, ¼ obranego ogórka i zmiksuj na gładki krem. Dopraw octem, solą i pieprzem. Schłodź w lodówce minimum godzinę. Pozostałego ogórka i rzodkiewki pokrój w małą kostkę, pietruszkę posiekaj. Zupę nalej do szklanek, udekoruj przygotowanymi warzywami i pietruszką

Piklowane rzodkiewki

Składniki:

•pęczek rzodkiewek

• ¾ szklanki wody

•3/4 szklanki octu jabłkowego

•1 ½ łyżeczki soli

•3 łyżki płynnego miodu

•2 ząbki czosnku

•4 ziarenka pieprzu

Sposób przygotowania:

Wodę zagotuj z octem, solą, pieprzem i miodem. Rzodkiewki umieść w słoiczkach i w każdym umieść ząbek czosnku. Dopełnij słoiczki zalewą, zakręć i odstaw na minimum 24 godziny.

reklama