Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Przepisy na domowy makaron

Przepisy na domowy makaron
Przepisy na domowy makaron Przepisy na domowy makaron

Szukasz przepisu na doskonały makaron domowy? Wypróbuj koniecznie nasze przepisy!

 

Makaron razowy


Weź: •¹/³ szklanki mąki pszennej razowej •¹/³ szklanki mąki pszennej typ 500 •jajko •szczyptę soli

Mąki wymieszaj, wbij jajko, posól. Wyrób gładkie, elastyczne ciasto, przykryj ściereczką i pozostaw na kwadrans, aby uwolnił się gluten. Wałkuj jak najcieniej, zwiń w rulonik i pokrój w paseczki. Wrzucaj na osolony wrzątek. Gotuj 5 minut.


Różowy, doskonały na anemię


Weź: •1½ szklanki mąki pszennej (najlepszy typ 00, często opisywany jako mąka na pizzę) •2 jajka •pół łyżeczki soli
•ćwiartkę drobno startego surowego buraka

Wszystkie składniki wymieszaj, najlepiej mikserem z hakiem do ciasta. Po godzinie leżakowania w lodówce podziel na kawałki i każdy rozwałkuj. Tnij na paski lub nitki. Gotuj 2-3 minuty w wodzie z dodatkiem pół łyżeczki octu, dzięki czemu kluski będą miały ładniejszy kolor. Jeśli makaronu wyjdzie za dużo, można go nie gotować, tylko wysuszyć w temperaturze pokojowej i przechowywać do kilku miesięcy.


Zielony, poprawiający trawienie


Weź: •1½ szklanki mąki typ 00 •2½ łyżki oliwy lub oleju rzepakowego •2 łyżki wody •pół łyżeczki soli •garść porwanych listków świeżej bazylii

Do kopczyka z mąki wymieszanej z ziołami wlej oliwę i połowę wody. Siekaj nożem jak kruche ciasto, a gdy woda się wchłonie, ugniataj. Poczekaj kwadrans i rozwałkuj je jak najcieniej. Pokrój i gotuj 2-3 minuty we wrzątku.

reklama