Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Dorsz ze szpinakowym pesto

Zmiażdżone oddadzą aromat nie potrawie a... desce.
Zioła do pesto tnij bardzo ostrym nożem. Zmiażdżone oddadzą aromat nie potrawie a... desce. Zdjęcia: Stockfood/free

Dorsz ze szpinakowym pesto, kaparami i nutką chili. Spróbuj go, a przekonasz się, że dania rybne nie muszą być nudne!

Weź:
•4 filety z dorsza
•2 garści szpinaku
•ząbek czosnku
•2 łyżeczki kaparów
•2 łyżki startego parmezanu
•2 łyżki mielonych orzechów laskowych
•¹⁄3 szklanki oliwy
•półtorej łyżki mąki
•półtorej łyżeczki soku z cytryny
•sól
•pieprz
•pół łyżeczki płatków chili

Dorsz ze szpinakowym pesto
Szpinak, posiekany czosnek, kapary, parmezan i orzechy zmiksuj, dolewając ¼ szklanki oliwy. Ryby oprósz solą, obtocz w mące. Smaż na pozostałej oliwie po 2-3 minuty z każdej strony. Skrop sokiem z cytryny, dopraw pieprzem i płatkami chili, podawaj z pesto.


Tekst: Matylda Rosłaniec  
Zdjęcia: Stockfood/free

reklama
Weranda Country nr 7/2015