Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Piknik na śniegu

Zdjęcia: Oivind Haug/Taverne Agency Stylizacja: Marianne Gerkhen/Taverne Agency
 
 

Wystarczy trochę słońca, sanki, barania skóra, kociołek rozgrzewającej zupy i można zaczynać...

Przygtuj pyszną rozgrzewającą zupę, ziołowe grzanki i trochę słodyczy. Będzie ciepło i pachnąco. Taki piknik zapamiętasz na długo... 

Krem z selera z jabłkiem

Weź: •łodygę selera naciowego •dużego selera •2 średnie cebule •4 łyżki oliwy •4 jabłka •kilka gałązek świeżego tymianku •8 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego •sól •płaską łyżeczkę kurkumy •pół łyżeczki płatków chili

W dużym rondlu rozgrzej oliwę, dodaj posiekaną cebulę i pokrojonego w grube plasterki selera naciowego i selera korzeniowego pokrojonego w niedużą kostkę. Podsmażaj 10 minut. Dodaj obrane jabłka bez gniazd nasiennych oraz listki tymianku i duś 2-3 minuty. Zalej bulionem i gotuj mniej więcej pół godziny, aż seler zmięknie. Zmiksuj na gładki krem, dodaj kurkumę i sól do smaku. Jeśli zupa będzie za gęsta, dolej wody lub bulionu. Podawaj ze szczyptą płatków chili.

Grzanki z ziołami

Weź: •4 grube kromki wiejskiego chleba •kilka łyżek oliwy •2 ząbki czosnku •kilka gałązek rozmarynu •sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Chleb pokrój w kostkę i przełóż do dużej miski. Skrop obficie oliwą, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, igiełki rozmarynu i dokładnie wymieszaj. Rozsyp na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce i piecz około 15 minut na złoty kolor.

reklama


Plecione słodkie bułeczki

Weź: •opakowanie suszonych drożdży •¼ szklanki ciepłej wody (nie gorącej) •szklankę ciepłego mleka (nie gorącego) •pół szklanki cukru •pół kostki + 1 łyżkę miękkiego masła •3 jajka •pół łyżeczki soli •5½ szklanki mąki pszennej na wierzch: •jajko •cukrową posypkę •pudrowe lub czekoladowe cukierki

W dużej misce rozpuść drożdże w ciepłej wodzie, dodaj mleko, cukier, masło, jajka, sól, 3 szklanki mąki i wymieszaj, tak żeby składniki dobrze się połączyły. Ciągle mieszając, wsypuj powoli pozostałą mąkę, aż masa przestanie się kleić. Przełóż na blat lub do miksera z hakiem i wyrób gładkie, elastyczne ciasto. Włóż je do natłuszczonej dużej miski, przykryj ściereczką lub folią i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. Ciasto powinno podwoić objętość.

Przełóż na blat, podziel na 12 równych części i z każdej zroluj dwa wałeczki. Spleć je w kształt liny i zwiń w wianuszki. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i pozostaw do wyrośnięcia na kolejne 45 minut. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Bułeczki posmaruj roztrzepanym jajkiem i oprósz cukrową posypką. Piecz 25-30 minut na złoty kolor. Kiedy ostygną, udekoruj cukierkami.

Maślane ciasteczka

Weź na ciasto: •półtorej kostki masła •jajko •2 szklanki mąki •pół szklanki cukru pudru •łyżeczkę esencji waniliowej •szczyptę soli Do dekoracji: •minipianki marshmallow •lukier (cukier puder i woda) •wstążeczki

Wyrób gładkie ciasto. Uformuj w kulę, zawiń w folię i schowaj do lodówki przynajmniej na godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm i foremką lub ostrym nożem wytnij ciasteczka. Przełóż je na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę i piecz mniej więcej 15 minut w 180°C na jasnozłoty kolor.

Przygotuj lukier: do cukru pudru dodaj odrobinę wody – tyle, żeby uzyskać gęstą masę.  Kiedy ciasteczkowe króliczki ostygną, przyklej im lukrem ogonki z pianki, a na szyi zawiąż kokardki. Albo z rozpuszczonej czekolady dorób im oczy i pyszczek.

Tekst: Matylda Rosłaniec
Zdjęcia: Oivind Haug/Taverne Agency
Stylizacja: Marianne Gerkhen/Taverne Agency

Weranda Country nr 2/2015