Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Słodkie podarunki: przepisy na prezenty DIY

Pudełko domowych ciasteczek - taki prezent ucieszy nie tylko dzieci.
 
 

Cudnie zapakowane pudełko domowych ciasteczek – czy to nie lepszy prezent od skarpetek albo perfum? Wszyscy kochamy łakocie, a na upominki od serca czekają nie tylko dzieci.

CHOINKI CZEKOLADOWO-ORZECHOWE 

 
Weź: • ¾ szklanki mąki •¼ szklanki mąki orzechowej •6 łyżek kakao •¹⁄³ szklanki brązowego cukru •¼ kostki masła •jajko •szczyptę soli •cukier puder do posypania 
 
Przesiej mąkę, dodaj kakao, cukier, sól i mąkę z orzechów. Utrzyj masło z jajkiem, dodaj mieszankę mąki i kakao. Miksuj, aż powstanie gładka masa, potem włóż na godzinę do lodówki. Nagrzej piekarnik do 180°C. Ciasto rozwałkuj na placek grubości pół centymetra i wycinaj trójkąty (trzy różne wielkości co pół centymetra różnicy). Piecz 10-15 minut. Ułóż choinki z trójkątów i przełóż konfiturą malinową, sklej, posyp cukrem pudrem.
 

WANILIOWE SERCA, MIGDAŁOWE KSIĘŻYCE

 
Weź: •2¹⁄³ szklanki mąki •szczyptę soli •¾ szklanki cukru pudru •ziarna z laski wanilii •¾ kostki masła •jajko •1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego lub syropu waniliowego 

Na lukier: •białko •1¹⁄³ szklanki cukru pudru •esencję migdałową i waniliową do przełożenia: •dżem pomarańczowy lub cytrynowy
 
Połącz mąkę, cukier puder i sól. Ziarna wanilii wetrzyj w mąkę. Wbij jajko i wlej syrop waniliowy. Wymieszaj. Dodaj pokrojone schłodzone masło. Wyrabiaj ciasto na jednolitą masę. Owiń w folię i wstaw do lodówki na godzinę. Ciasto rozwałkuj na grubość 3 mm. Wycinaj serduszka i księżyce, ułóż na blasze i piecz ok. 12 minut w temperaturze 180°C. Przygotuj lukier: zmiksuj białko z cukrem pudrem, a gdy masa będzie jednolita, do połowy dodaj aromat migdałowy, a do reszty waniliowy. Kiedy ciasteczka wystygną, przełóż je dżemem, sklej. Księżyce posmaruj lukrem migdałowym, a serca waniliowym. 
 

PROSTOKĄTY Z BAZYLEI  

 
Weź: •szklankę zmielonych migdałów •1½ szklanki kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej •łyżeczkę cynamonu •łyżeczkę przyprawy do piernika •2 szklanki mąki •2 płaskie łyżeczki sody •2 szklanki miodu •½ szklanki cukru trzcinowego  •cukier puder i sok z cytryny do przygotowania lukru
 
Miód i cukier podgrzej, aż się rozpuszczą. Ostudź. Migdały wymieszaj ze skórkami i przyprawami. Mąkę przesiej z sodą. Migdały dodaj do miodu, wymieszaj; partiami wsypuj mąkę. Wymieszaj, przelej masę do formy, rozprowadź równo na blisko 1 cm wysokości. Ciasto będzie klejące. Przykryj foremkę i odstaw na godzinę. Nagrzej piekarnik do 170°C i piecz góra 15 minut. Po ostudzeniu pokrój ciasto na kwadraciki. Z cukru pudru i cytryny przygotuj lukier, posmaruj nim ciasteczka.
 

PIERNICZKI LAST MINUTE

 
Weź: •3 szklanki mąki pszennej •¾ kostki masła lub margaryny •2 jajka •pół szklanki miodu •pół szklanki brązowego cukru •łyżkę przyprawy do piernika •łyżkę kakao •łyżeczkę sody oczyszczonej •szczyptę soli 
 
Rozgrzej piekarnik do 180°C. Do miski przesiej mąkę z solą, przyprawami, kakao i sodą. Włóż masło, posiekaj. Dodaj cukier i resztę składników, wymieszaj i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość pół centymetra i wycinaj ciasteczka foremkami w kształcie gwiazdek. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 10 minut. Na ostudzone pierniczki nałóż lukier, posyp je cynamonem, kardamonem albo posiekanymi orzechami, migdałami czy pistacjami. 
 

ORZECHOWE ROGALIKI W PISTACJOWEJ KRUSZONCE

 
Weź: •kostkę dobrego masła •szklankę mąki •¾ szklanki zmielonych orzechów laskowych  •¼ szklanki cukru • łyżeczkę esencji waniliowej •²⁄³ łyżeczki cynamonu •pół łyżeczki proszku do pieczenia •szczyptę soli •jajko •cukier puder  •utłuczone pistacje do dekoracji 
 
Mąkę przesiej z solą, proszkiem do pieczenia, cynamonem, wrzuć orzechy. Utrzyj masło z cukrem, aż masa będzie gładka i prawie biała. Dodaj jajko i esencję waniliową – dalej ucieraj. Wsyp mąkę. Wymieszaj drewnianą łyżką. Przygotuj blaszkę do pieczenia albo silikonową matę. Nabieraj łyżką porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) i formuj z niego rogaliki, obtocz delikatnie w pistacjowej kruszonce i ułóż na blasze. Piecz ok. 20 minut. 
 

CZARNO-BIAŁE TALARKI

 
Weź: •2 szklanki mąki •łyżeczkę proszku do pieczenia •¾ kostki masła •pół szklanki brązowego cukru •duże jajko •2 łyżeczki ekstraktu waniliowego •łyżeczkę startej skórki z cytryny •pół tabliczki grubo posiekanej gorzkiej czekolady •4 łyżki kakao •1½ łyżki mleka 
 
Przesiej mąkę z proszkiem. Masło z cukrem utrzyj na krem, nie przerywając, dodaj jajko i ekstrakt waniliowy, potem w kilku porcjach mąkę. Wyrabiaj ręką lub użyj haka w mikserze. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wrzuć skórkę z cytryny, wymieszaj, uformuj wałek o długości 20 cm, zawiń w folię, wstaw na pół godziny do lodówki. Czekoladę rozpuść, dodaj kakao i mleko. Wystudź, połącz z drugą częścią ciasta, zawiń w folię i schłódź. Rozwałkuj ciemne ciasto na prostokąt o boku 20 cm, ułóż na nim biały wałeczek i zwiń w rulon. Włóż do lodówki na 20 minut. Pokrój w plasterki o grubości pół centymetra,  ułóż na blasze i piecz 15 minut w temperaturze 180°C.
 

TOFFI-OCZKA Z ORZECHAMI 

 
Weź: •szklankę mąki •pół szklanki gorzkiego kakao •2 łyżeczki cukru pudru •pół kostki miękkiego masła •jajko •łyżkę gęstej śmietany 18 proc. •szczyptę soli •cukier (do obtaczania) •gotową masę toffi •garść posiekanych orzechów
 
Jajko ubij z masłem i śmietaną. Mąkę połącz z solą, cukrem pudrem i kakao. Do masy dodaj suche składniki i zagnieć ciasto w jednolitą kulę. Uformuj kulki wielkości orzecha, obtocz je w cukrze i orzechach lub pistacjach. Ułóż na blasze, zrób w każdym ciasteczku wgłębienie, piecz w temperaturze 180°C przez 13 minut (nie dłużej, bo będą twarde!). Podgrzej masę toffi tak, żeby grudki cukru się rozpuściły i wypełnij nią wystudzone ciasteczka. Odstaw do zastygnięcia. 

Smakołyki zapakuj w ozdobne pudełka lub papierowe torebki ze świątecznymi wzorami. Kruche ciasteczka i pierniki możesz ułożyć jeden na drugim, zawinąć w przezroczystą folię i przewiązać wstążką lub kolorową rafią. 
 
 
Opracowanie: Agata Daniluk     
Zdjęcia: Wolfgang Schardt/JALAG Syndication/East News
 
reklama
Weranda Country nr 9/2014

Zobacz również: