Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

W grudniowy poranek

Czas na rozgrzewające śniadanie!
 
 
Czas na rozgrzewające śniadanie. Zapominamy o płatkach i jogurtach. Co w zamian? Gorąca czekolada, prażone orzechy i szafranowe bułeczki. 
 
Trufle z kardamonem 
Weź: •2 tabliczki gorzkiej czekolady •pół szklanki śmietany kremówki •małą pomarańczę •łyżkę kardamonu •łyżkę brązowego cukru 
 
Zagotuj śmietanę, dodaj posiekaną czekoladę i skórkę startą z pomarańczy. Zamieszaj, aż wszystko się roztopi i masa będzie gładka. Zostaw do ochłodzenia. Zanim zupełnie stwardnieje, formuj małe kulki. Utrzyj w moździerzu kardamon z cukrem, obtaczaj w nich kulki i odłóż na papier kuchenny. Włóż do lodówki na pół godziny. 
 
Szafranowe bułeczki
Weź: •dużą szczyptę szafranu (ok. 0,5 g) •2 łyżeczki brandy •2¹⁄3 szklanki mąki pszennej •4 łyżeczki proszku do pieczenia •łyżeczkę soli  •szklankę mleka •pół kostki zimnego masła 
 
Rozgrzej piekarnik do 250°C. Szafran dodaj do brandy. W misce wymieszaj suche składniki, wrzuć pokrojone w kostkę masło i rozetrzyj palcami. Wlej brandy z szafranem i mleko, wyrób ciasto. Gdyby było zbyt suche, dodaj mleka. Rozwałkuj, wytnij bułeczki, np. w kształcie serca. Piecz 10-12 minut.
 
Crostini z musem z sera koziego, pomarańczą i rzeżuchą 
Weź: •12 kromek bagietki •4 łyżki oliwy •2 ząbki czosnku •2 opakowania twarożku z koziego mleka (ok. 200 g) •pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany •2 pomarańcze •garść rzeżuchy •dużą szczyptę mielonego cynamonu  •sól i pieprz do smaku  
 
Rozgrzej piekarnik do 220°C. Posmaruj kromki oliwą, dopraw solą i pieprzem, piecz 2 minuty z każdej strony, aż się zrumienią. Ząbki czosnku przekrój na pół, natrzyj grzanki. W miseczce wymieszaj widelcem kozi serek ze śmietaną na puszysty mus. Pomarańcze obierz, podziel na cząstki, usuń błonki. Grzanki posmaruj musem, na każdej połóż kawałek pomarańczy, dopraw pieprzem i cynamonem, posyp rzeżuchą.
 
Mus z łososia z prażonymi nasionami kopru 
Weź: •8 plasterków wędzonego łososia •ząbek czosnku •6 łyżek gęstej śmietany •cytrynę •2 łyżeczki nasion kopru włoskiego •pół bulwy kopru włoskiego •2 łyżki oliwy •12 kromek chrupkiego pieczywa •garść kiełków słonecznika •sól i pieprz do smaku  
 
Łososia posiekaj, ręcznym mikserem utrzyj ze śmietaną i posiekanym czosnkiem. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z połówki cytryny. Nasiona kopru upraż na suchej patelni, aż zaczną pachnieć. Koper włoski drobno posiekaj, skrop oliwą i sokiem z cytryny, dopraw i zamieszaj. Na chrupkie pieczywo połóż mus, posyp nasionami i posiekanym koprem, dodaj odrobinę kiełków.
 
Dżem z pomarańczy 
Weź: •3 duże pomarańcze •laskę wanilii •4 szklanki wody •2 szklanki cukru •szczyptę soli  
 
Przekrój pomarańcze na pół, wyjmij pestki. Nie wyrzucaj, tylko zawiń w kawałek gazy. Jest w nich pektyna, która zagęści dżem. Obierz pomarańcze, pokrój miąższ w kawałki. Włóż razem z pestkami i przekrojoną laską wanilii do garnka z wodą, posól i gotuj pół godziny. Zdejmij z ognia i odstaw na noc. Dodaj cukier i gotuj ponownie przez pół godziny, aż masa zgęstnieje. Wyłów wanilię, wyskrob nasionka i wrzuć je z powrotem do dżemu. Zamieszaj, wyjmij pestki i przełóż do słoiczków.
 
Orzechy kandyzowane z rodzynkami 
Weź: •2 szklanki wyłuskanych orzechów włoskich •pół cytryny •2 łyżki płynnego miodu •szklankę rodzynek sułtanek  
 
Rozgrzej piekarnik do 175°C. Wysyp orzechy na wyłożoną pergaminem blachę. Wstaw do pieca na 5 minut. Wymieszaj w miseczce miód, sok i skórkę startą z połowy cytryny. Zanurz w mieszaninie orzechy i włóż do piekarnika na kolejne 5 minut, aż się zrumienią. Wyjmij i ostudź. Wymieszaj z rodzynkami i podawaj do grzanego wina.
 
Zupa z jarmużu
Weź: •pół kilograma jarmużu •2 łyżki masła •3 łyżki wytrawnego sherry •5 szklanek bulionu warzywnego •łyżkę mąki •2 łyżki zimnej wody •dużą szczyptę gałki muszkatołowej •2 jaja •sól i pieprz do smaku  
 
Cebulę posiekaj, zeszklij na maśle. Dodaj sherry i odparuj. Wrzuć posiekany jarmuż, wlej bulion. Gotuj na małym ogniu 10 minut. Mąkę wymieszaj z zimną wodą i zaciągnij zupę. Dopraw gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Jaja ugotuj na twardo, pokrój w połówki i rozłóż do miseczek. Zalej gorącą zupą.
 
Czekoladowa krówka 
Weź: •szklankę śmietany kremówki •2 łyżki kakao •pół szklanki cukru pudru •¹⁄3 szklanki melasy •¼ kostki masła •tabliczkę gorzkiej czekolady 
 
Wlej do garnka śmietanę, dodaj masło, kakao, cukier i melasę. Zagotuj, aż masa zgęstnieje. Dodaj startą czekoladę. Wymieszaj, wylej do naczynia wyłożonego papierem i odstaw do ostygnięcia. Pokrój w grubą kostkę.
 
Skórki pomarańczowe w czekoladzie 
Weź: •3 pomarańcze •szklankę wody •1½ tabliczki gorzkiej czekolady  •szklankę cukru 
 
Obierz pomarańcze, skórki wrzuć do miski i zalej wodą. Mocz przez 2 dni, zmieniając wodę kilka razy. Wyłów, zeskrob łyżeczką białą część skórki. Wodę zagotuj z cukrem. Dorzuć skórki i gotuj kwadrans. Wyjmij i osusz przez godzinę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wrzuć skórki, wymieszaj, wyłów i rozłóż na papierze kuchennym do osuszenia.
 
Ciasto z żurawiną i orzechami laskowymi  
Weź: •1½ szklanki cukru pudru •3 jaja •¾ kostki masła •1½ szklanki mąki •małą pomarańczę •garść żurawiny •garść orzechów laskowych  
 
Rozgrzej piekarnik do 175°C, rynienkę do pieczenia natrzyj masłem i wysyp mąką. Utrzyj masło z cukrem, oddziel żółtka od białek. Dodawaj żółtka po jednym do masła, cały czas ucierając. Wsyp mąkę, wrzuć orzechy i żurawinę, wymieszaj. Białka ubij na sztywno, wymieszaj ostrożnie z resztą masy, przełóż do rynienki i piecz ciasto 45 minut. 
 
Gorąca czekolada z kardamonem  
Weź: •łyżkę ziaren kardamonu •4 łyżki cukru pudru •5 łyżek kakao •łyżeczkę cukru waniliowego •3 szklanki mleka  •opakowanie śmietany kremówki 
 
Kardamon utłucz grubo w moździerzu, wymieszaj z łyżką cukru pudru. Kakao, pozostały cukier i cukier waniliowy wymieszaj z kilkoma łyżkami śmietany. Pozostałą śmietanę ubij. Mleko podgrzej, dodaj kakaową mieszaninę, zamieszaj. Przelej do filiżanek, na wierzchu połóż bitą śmietanę i posyp cukrem kardamonowym. 
 
Grzane wino z porto
Weź: •2½ szklanki porto •gwiazdę anyżu •małą laskę cynamonu •łyżeczkę nasion kardamonu •5 goździków •centymetrowy kawałek imbiru •2 łyżki miodu •pomarańczę •pół butelki czerwonego wina  
 
W garnku zagrzej delikatnie porto z przyprawami, miodem, otartą skórką i sokiem z pomarańczy. Zdejmij z ognia, odstaw przynajmniej na 4 godziny. Odcedź, wlej czerwone wino i zagrzej. Dopraw do smaku cukrem lub miodem, podawaj z kandyzowanymi orzechami i rodzynkami.
 
Tekst: Sanna Fyring Liedgren/House of Pictures   Opracowanie: Staszek Gieżyński   
Zdjęcia: Anna Kern/House of Pictures
 
reklama
Weranda Country nr 9/2014