Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Na dobry humor

Miodownik z migdałami.
 
 
Jak sobie poradzić z podłym nastrojem, gdy wciąż pada deszcz, a słońce skryło się za chmurami? Najpyszniejsze lekarstwa na jesienne smutki to miód i czekolada. Czynią cuda!
 
Marchewkowe z czekoladą
Weź na ciasto: •4 jajka •¾ szklanki cukru •¾ szklanki oleju •2 szklanki mąki •2 szklanki startej marchewki •łyżeczkę proszku do pieczenia •łyżeczkę sody oczyszczonej •2 łyżeczki cynamonu •¾ szklanki posiekanej gorzkiej czekolady •dżem pomarańczowy 
na lukier: •szklankę cukru pudru •8 łyżek soku z cytryny
 
Jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Kiedy już się połączą, nie zmniejszając obrotów miksera, zacznij wlewać powoli olej. Przesiej mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą, połącz z masą jajeczną. Dodaj startą marchewkę, cynamon i czekoladę. Wlej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180°C. Utrzyj lukier. Po upieczeniu wierzch ciasta posmaruj dżemem pomarańczowym i lukruj.
 
Miodownik z migdałami
Weź na ciasto: •1½ kostki masła •½ szklanki cukru •4 jajka •szczyptę soli •½ szklanki miodu •2½ szklanki mąki •4 łyżki kakao •2 łyżki przyprawy do piernika •2 łyżeczki proszku do pieczenia •½ szklanki posiekanych migdałów •½ szklanki mleka •łyżkę cukru pudru
 
Masło utrzyj z cukrem i, dalej mieszając, stopniowo dodawaj żółtka, a potem miód. Przesiej mąkę do dużej misy, wymieszaj z przyprawą do piernika, kakao, proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Suche składniki wsypuj stopniowo do masy maślanej, dolewając mleka i miksując, aż wszystko się połączy. Do drugiej, czystej miski wlej białka, wsyp szczyptę soli i ubij na sztywno. Pianę dodawaj powoli do ciasta, delikatnie mieszając. Masę przełóż do wysmarowanej masłem tortownicy o średnicy 24 cm. Piecz godzinę w piekarniku nagrzanym do 180°C. Gdy ciasto wystygnie, posyp cukrem pudrem. 
 
Zdjęcia: Stockfood/Free
reklama
Weranda Country nr 8/2014

Zobacz również: