Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jedz papryki

Papryka to prawdziwe zdrowie na talerzu.
 
 

Czasem przypadki rządzą światem. Ten wyszedł wszystkim na zdrowie. Paprykę odkrył Krzysztof Kolumb, gdy pojechał do Indii po coś zupełnie innego. Szukał pieprzu, cennego wówczas jak złoto. Trafił do Ameryki i znalazł... czerwone strączki. Potem Hiszpanie i Portugalczycy rozwieźli je po całym świecie. Dziś mamy ponad dwieście odmian. Papryka rządzi w kilkunastu kuchniach świata. Piekielnie ostre, takie jak habanero czy jalapeno (podstawa kuchni meksykańskiej, portugalskiej i hiszpańskiej), dodaje się do paelli, guacamole, chutneyów. Hamują apetyt i przyspieszają trawienie, są więc idealne na odchudzanie. Odmiany łagodne – anaheim, pimento, bell – pasują do zup, sosów, sałatek czy dipów. Doskonale smakują także grillowane czy marynowane z dodatkiem ziół. Paprykę warto chrupać, bo jest bardzo zdrowa. Ma mnóstwo minerałów, karotenu, błonnika, prawie wszystkich witamin z grupy B. I co najważniejsze jedzenie papryki, tej ostrej, wprawia w dobry humor, bo podnosi poziom endorfin.

Pizza po węgiersku
Weź: •opakowanie gotowego ciasta na pizzę •2 kulki mozzarelli •pomidora •5 plasterków salami lub szynki •5-6 plastrów boczku •po ½ czerwonej, żółtej i zielonej papryki •½ cebuli •ząbek czosnku •sól •paprykę w proszku (słodką lub ostrą) na sos pomidorowy: •2 pomidory •sól • pieprz •łyżkę octu balsamicznego •łyżeczkę suszonego oregano •łyżkę oliwy •szczyptę cynamonu

Ciasto rozmroź. Przygotuj sos. Pomidory sparz i obierz, pokrój w ósemki, odciśnij z soku i włóż do rondla. Dodaj sól, pieprz, ocet, oregano, oliwę i cynamon, gotuj przez pół godziny. Odstaw z ognia, lekko przestudź i zmiksuj na gładko. Mozzarellę zetrzyj na tarce, dopraw solą. Pomidora i papryki pokrój w plastry, cebulę w pióra, czosnek posiekaj. Warzywa skrop oliwą. Ciasto rozwałkuj, zawiń brzegi. Posmaruj odrobiną sosu pomidorowego, połóż boczek, ser, pomidora, papryki i posyp czosnkiem. Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200ºC.

Pikantne ciasto z cukinią, papryką i serem
Weź: •średnią cukinię •czerwoną paprykę •4 jajka •½ szklanki oleju •torebkę startego sera •¾ szklanki mleka •szklankę mąki •2 łyżeczki proszku do pieczenia •sól •pieprz cayenne

Warzywa umyj i osusz. Żółtka oddziel, a białka ze szczyptą soli ubij na sztywną pianę. Cukinię pokrój w półplasterki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w drobną kostkę. Żółtka ubij z olejem, wlej mleko, wymieszaj. Dodaj mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, przyprawy i ser. Dokładnie wymieszaj. Wrzuć pokrojone warzywa i dodaj ubite białka. Drewnianą łyżką delikatnie przemieszaj kilka razy i przelej do formy (dobra będzie keksówka) wyłożonej papierem. Piecz 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ciasto idealne jako dodatek do mięs i samych sosów.

reklama

Quiche
Weź: •opakowanie gotowego (wytrawnego) półkruchego ciasta •2 czerwone papryki •½ zielonej papryki •½ żółtej papryki •4-5 jajek •roladkę sera koziego, kawałek fety lub camemberta •2 kulki mozzarelli •kubeczek śmietany (12-18%) albo jogurtu greckiego •2-3 łyżki posiekanego lubczyku, bazylii lub natki pietruszki •łyżeczkę mielonej słodkiej albo wędzonej papryki •sól i pieprz

Ciasto rozmroź, rozwałkuj i wyłóż nim formę na tartę, nakłuj widelcem i wstaw do lodówki. Papryki upiecz w piekarniku (włącz funkcję grill). Po 10 minutach, kiedy lekko sczernieje skórka, przełóż do słoika i zakręć. Gdy wystygną, zdejmij skórkę. Miąższ zielonej pokrój w kostkę, resztę w paski. Piekarnik nagrzej do 190°C, formę z ciastem przykryj folią, wysyp na nią fasolę lub ryż. Piecz 15 minut, zdejmij folię i piecz jeszcze niecały kwadrans. Wyjmij. Zmniejsz temperaturę do 180°C. Roztrzep jajka, dopraw solą, pieprzem, dodaj zieloną paprykę, pokrojony ser i mozzarellę, śmietanę i zioła. Wymieszaj, wylej na podpieczony spód, wyłóż pokrojonymi w paski paprykami żółtą i czerwoną. Piecz pół godziny.

Sałatka
Weź: •paprykę czerwoną, zieloną, żółtą •3 śliwki węgierki •4 filety anchois •2 ząbki czosnku •szczyptę soli •pieprz •łyżkę kaparów w zalewie •2 łyżki oliwy •łyżkę natki pietruszki •łyżkę bazylii

Papryki przekrój na pół, usuń nasiona, ułóż na blaszce skórką do góry i piecz w piekarniku (200°C) mniej więcej pół godziny. Zdejmij skórkę, pokrój w paski, przełóż do miski, dodaj anchois i pokrojone w ćwiartki śliwki. Rozetrzyj czosnek, zalej go oliwą, dodaj posiekane zioła. Wymieszaj wszystko z kaparami.

Krem z papryki i pomarańczy
Weź: •2 czerwone duże papryki •2 łyżki oliwy •2 pomarańcze •sól i pieprz •pół kostki sera feta •bazylię

Papryki umyj, oczyść z pestek i pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z pomarańczy. Skórkę zetrzyj na tarce, wystarczą dwie łyżeczki. Rozgrzej w garnku oliwę i dodaj paprykę. Kwadrans duś pod przykryciem, wsyp startą skórkę i gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut. Następnie wlej sok z pomarańczy i całość zmiksuj. Dopraw solą, pieprzem. Zupę można podawać na ciepło lub jako chłodnik. Doskonale smakuje z pokruszoną fetą i bazylią.

Faszerowana
Weź: •4 papryki •cebulę •30 dkg mielonej wieprzowiny •½ szklanki ryżu •szklankę bulionu •4 łyżki oleju •łyżkę koncentratu pomidorowego •sól •pieprz •oregano

Ugotuj ryż na sypko. Obierz i posiekaj cebulę, wrzuć na rozgrzany olej i duś, aż się zeszkli. Dodaj mięso, przypraw do smaku solą, pieprzem i oregano. Całość przesmaż kilka minut. Wrzuć ryż i wymieszaj. Umyj papryki, usuń pestki. Strąki napełnij farszem i ułóż w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym olejem. Przykryj folią i piecz 35 minut w temperaturze 180°C, od czasu do czasu podlewając bulionem. Następnie papryki wyjmij, a do sosu z pieczenia dodaj koncentrat pomidorowy. Zagotuj i przypraw. Podawaj papryki polane sosem.

Tartinki
Weź: •gotowe ciasto kruche •po ½ strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej •3 jajka •kubeczek śmietany kremówki •5 dkg żółtego sera  •natkę pietruszki •sól •pieprz

Małe formy na tartaletki wyłóż ciastem, dokładnie wyklejając brzegi, nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 190°C. Piecz 15 minut. Papryki umyj, przekrój na połówki i oczyść z nasion. Następnie pokrój w cienkie paski i wyłóż na przestudzony kruchy spód. Jajka ubij z kremówką, dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj z posiekaną natką i startym serem, zalej masą paprykę. Ponownie piecz w temperaturze 190-200°C przez 35 minut.

Ajwar
Weź: •3 kg papryki czerwonej •30 dkg papryki czuszki •½ szklanki octu 10% •½ kg cukru •szklankę oleju, np. słonecznikowego •2-3 łyżeczki soli •5 liści laurowych •10 ziaren ziela angielskiego •3 małe puszki koncentratu pomidorowego •2 główki czosnku

Papryki umyj, osusz, oczyść z pestek. Zmiel przez maszynkę i przełóż do garnka z grubym dnem. Wlej ocet, olej, wsyp cukier i sól. Wymieszaj i gotuj, aż odparuje. Wrzuć ziele angielskie, liście laurowe, czosnek. Dodaj koncentrat pomidorowy, zamieszaj i gotuj jeszcze przez kwadrans. Przelej do słoików i zapasteryzuj.

Galaretka
Weź: •podwójną pierś kurczaka •2 kostki rosołowe •4 listki żelatyny •pęczek estragonu •3 papryki świeże lub konserwowe

Zwilż płatki żelatyny w zimnej wodzie. Rozpuść kostki rosołowe w litrze wrzątku i dodaj pęczek estragonu. Gotuj piersi kurczaka w bulionie przez 20 minut. Odcedź i ostudź. Wywar wlej do rondla, dodaj żelatynę. Doprowadź do wrzenia, a potem ostudź. Wlej galaretkę do miski (żeby miała pół centymetra grubości) i wstaw do lodówki. Po godzinie wrzuć pokrojone w cienkie plastry piersi kurczaka, listki estragonu i pokrojoną paprykę. Zalej resztą galaretki i zostaw w lodówce na co najmniej cztery godziny w lodówce. Wyłóż na talerz i podawaj.

CZERWONA PAPRYKA

Witaminy C w niej tyle, ile w dziesięciu dorodnych jabłkach. Jakby tego było mało, ma wapń, potas, żelazo i magnez. Wspomaga nerwy, kości i mięśnie, a błonnik usprawnia jelita. Jeśli chcesz mieć ładny, brązowy odcień skóry, zamiast smarować się samoopalaczami, jedz paprykę. W słodkiej jest sporo beta-karotenu. Ostra z kolei moc zawdzięcza kapsaicynie, która rozgrzewa i działa przeciwnowotworowo. Jak odróżnić jedne od drugich? Duże i pękate owoce są zwykle delikatne, małe, długie i chude strączki palą przeważnie żywym ogniem.

ZIELONA PAPRYKA

Powinny ją chrupać kobiety w ciąży, bo ma dużo kwasu foliowego i mało kalorii – zaledwie 14. Bogaty w krzem sok poprawia wygląd paznokci i włosów. Jeśli zmieszamy go z marchewkowym, oczyści skórę z ciemnych plam. Aby kuracja była skuteczna, trzeba pić 3-4 razy dziennie po pół szklanki przez miesiąc. Ale uważaj, nie każda zielona w sklepie jest tak naprawdę zielona. Jeśli ma jakieś żółte czy czerwone plamki, oznacza, że jest niedojrzała.

ŻÓŁTA PAPRYKA

Królowa młodości. Ma w sobie znacznie więcej niż jej siostry witamin E i B6, które opóźniają starzenie. Świetna dla okularników – zawiera luteinę, która niszczy wolne rodniki w siatkówce oka i poprawia wzrok. Niech was nie zwiedzie obiecujący łagodność kolor. Żółta też może być ostra. Na przykład tabasco to tak naprawdę rodzaj papryki – małych strączków z owocową nutką – z której robi się słynny meksykański sos dodawany do marynat, mięs i ognistych drinków: krwawej mary oraz wściekłego psa.

Tekst: Agata Daniluk, Stockfood/Free
Zdjęcia: François Goudier/Côté Maison/East News, Marcin Szabłowski I Dariusz Fidos/Mk, Stockfood/Free, Corbis/Fotochannels

Weranda Country nr 6/2014