Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Owocowe przekładańce

Puszysty biszkopt z niespodzianką
 
 

TRADYCYJNY PLEŚNIAK

Weź*:

• 6 jaj

• 3 i ½ szklanki mąki pszennej

• 2 łyżeczki proszku do pieczenia

• opakowanie cukru waniliowego

• kostkę dobrego masła

• szklankę cukru

• 2 łyżki mąki ziemniaczanej 

• kilogram moreli

• cukier puder do oprószenia

Umyj owoce, osusz, przekrój na pół, wyjmij pestki. Morele możesz zastąpić innymi sezonowymi owocami, np. porzeczkami, malinami, agrestem. Przygotuj ciasto. Oddziel żółtka od białek. Na stolnicę przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodaj żółtka, cukier waniliowy i miękkie masło. Dokładnie zagnieć. Podziel na: ¾ i ¼, każdą część zawiń w folię, pierwszą włóż do lodówki na kilkanaście minut, drugą do zamrażalnika. Blachę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na nim rozwałkowaną większą część ciasta. Nakłuj widelcem i na 15 minut wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Następnie poukładaj na cieście morele. Z białek ze szczyptą soli ubij na sztywno pianę, dodaj cukier, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Całość ubij i wyłóż na owoce. Na wierzch zetrzyj zmrożone ciasto. Ponownie wstaw do pieca (180°C) i piecz 40 minut. Ciasto można posypać cukrem pudrem. Jako dodatek doskonale sprawdzi się także bita śmietana lub odrobina podgrzanej konfitury.

* składniki na blachę o wymiarach 25 x 40 cm


PUSZYSTY BISZKOPT Z NIESPODZIANKĄ

Weź:

• 4 jaja

• ½ szklanki cukru pudru

• szklankę mąki pszennej

• ¼ kostki roztopionego masła

• cukier puder do posypania

Na nadzienie:

• owoce, np. truskawki, maliny, śliwki

• duże opakowanie serka mascarpone lub bitą śmietanę

• 3-4 łyżki cukru pudru

Ubij jajka z cukrem na puszysty i prawie biały krem. Mąkę przesiej do ubitej masy i delikatnie wymieszaj. Przelej do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem tortownicy
(23-24 cm) i włóż do nagrzanego do 180°C piekarnika; piecz ok. 15 minut. Wyjmij i z wysokości pół metra upuść w formie na podłogę (to sprawdzony sposób, żeby biszkopt nie opadł podczas stygnięcia). Owoce umyj i osusz. Pokrój na plasterki. Ciasto przekrój na pół (możesz użyć nitki kuchennej), przełóż owocami i dodatkowo bitą śmietaną albo mascarpone wymieszanym z cukrem pudrem. Udekoruj płatkami róż.

Zdjęcia: StockFood/free

reklama
Weranda Country nr 5/2014