Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Czarny bez do jedzenia

Syrop z czarnego bzu.
 
 

Letnia sałatka

Weź: •2 garście mieszanki różnych sałat •garść świeżych kwiatów czarnego bzu •pęczek rzodkiewek (lub innych chrupkich warzyw) •czerwoną cebulę pokrojoną w plasterki •100 g fety
do dressingu: •ząbek czosnku •pół łyżeczki soli morskiej •pół łyżeczki czerwonego pieprzu •skórkę startą z połówki cytryny •3 łyżki oliwy extra vergine •łyżkę syropu z kwiatów czarnego bzu •łyżkę octu jabłkowego

Składniki sałatki wypłucz i włóż do salaterki, ubij w moździerzu czosnek, sól, pieprz, skórkę cytryny na jednolitą masę. Powoli dodawaj oliwę, syrop z czarnego bzu i ocet. Polej dressingiem sałatę, dodaj fetę i posyp obficie czystymi kwiatami bzu.


Muffiny

Weź: •jajko •4 łyżki oleju roślinnego •5 łyżeczek syropu z czarnego bzu •50 ml (kieliszek do wódki) dżinu •pół szklanki mąki pszennej •¹⁄³ szklanki cukru pudru •2 łyżeczki proszku do pieczenia dodatkowo: •¾ kostki masła w temperaturze pokojowej •1 i ¼ szklanki cukru pudru •3 łyżeczki syropu z czarnego bzu

Do miski wbij jajko, dodaj olej, syrop z czarnego bzu, dżin i zmiksuj. Przesiej przez sito mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia. Połącz suche składniki z mokrymi do uzyskania jednolitej masy. Na blaszkę wyłóż foremki do muffinek i wypełnij je ciastem do ²⁄³ wysokości. Piecz około 20 minut w 180°C. Zmiksuj masło z cukrem pudrem i wymieszaj z syropem z bzu. Gotową masą udekoruj upieczone i przestygnięte muffiny.

reklama

Zielony koktail

Wersja dla dorosłych

Weź: •300 ml dżinu, tequili lub wódki •300 ml syropu z kwiatów bzu •sok z 2 cytryn i 2 limonek •garść świeżej mięty •szklankę wody mineralnej •kostki lodu

Alkohol, soki i miętę wrzuć do blendera i zmiksuj, przelej do dzbanka, dodaj wodę mineralną i lód.

Wersja dla dzieci

Weź: •świeży ogórek •obrane i pokrojone w kostkę jabłko •300 ml syropu z kwiatów bzu •sok z 3 limonek •garść świeżej mięty •szklankę wody mineralnej •kostki lodu
Umyj ogórek, pokrój na duże kawałki i włóż do blendera razem z miętą i kawałkami jabłka. Dolej sok z limonek, syrop z bzu i zmiksuj. Wlej do dzbanka, dodaj wodę mineralną, kostki lodu.


Chleb

Weź: •półtorej szklanki maślanki •10 g suszonych drożdży •4 łyżeczki cukru •1 i ¹⁄³ szklanki mąki pszennej białej •szklankę mąki pszennej razowej •2 łyżeczki soli morskiej •4 łyżeczki roztopionego i przestudzonego masła •20 g kwiatów czarnego bzu •łyżkę miodu

Odlej pół szklanki maślanki, dodaj drożdże i łyżeczkę cukru. Dobrze wymieszaj i odstaw na 10 minut. Do miski wsyp mąkę, sól i pozostały cukier, wymieszaj z masłem i kwiatami czarnego bzu. Dodaj zaczyn z drożdży. Wlej pozostałą maślankę, zagniataj ciasto na posypanej mąką stolnicy przez co najmniej 15 minut. Umieść ciasto w posmarowanej oliwą misce, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aby urosło (ok. 90 minut). Podziel ciasto na dwie części. Rozłóż w formach i posmaruj wierzch mieszanką miodu i wody. Odstaw na 10 minut. Rozgrzej piekarnik do 210°C, wstaw ciasto i piecz 15 minut. Potem zmiejsz temperaturę do 170°C i piecz 30 minut. Wyjmij z piekarnika, zostaw do ostygnięcia.


Jogurt

Weź: •szklankę jogurtu naturalnego •litr mleka •4 baldachy bzu

Mleko zagotuj z czystymi kwiatami czarnego bzu. Ostudź do 40°C. Jogurt powinien mieć temperaturę pokojową. Mleko wymieszaj z jogurtem. Zostaw na godzinę w ciepłym miejscu. Przed podaniem schłodź.

Weranda Country nr 4/2014