Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Wiśnie z niespodzianką

Dziewczynki jedzą babeczki z różową kołderką.
 
 


PRZEPISY

Zupa na winie

weź:
•2 garście wiśni •2 szklanki czerwonego wina •pół szklanki porto •szklankę soku wiśniowego •laskę wanilii •łyżkę soku z cytryny •3 łyżki cukru •łyżkę skrobi kukurydzianej •świeżą miętę

Wiśnie umyj i wydryluj. W garnku zagotuj czerwone wino, porto, sok wiśniowy, przeciętą laskę wanilii, sok z cytryny i cukier. Trzymaj na wolnym ogniu przez 10 minut. Skrobię wymieszaj z 2-3 łyżkami zimnej wody i wlej do zupy, energicznie mieszając. Gdy zacznie gęstnieć, zdejmij z kuchenki i dodaj wiśnie. Po ostygnięciu schłodź w lodówce. Przed podaniem posyp posiekanymi listkami mięty.

Babeczki z różową kołderką

weź: •pół kostki miękkiego masła •pół szklanki cukru •pół łyżeczki cukru waniliowego •2 duże jajka •¾ szklanki mąki •2-3 łyżeczki mleka •łyżeczkę proszku do pieczenia •szczyptę soli

na krem: •białko •sok z połówki cytryny •1 i ¹∕3 szklanki cukru pudru •2 łyżki soku wiśniowego

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Utrzyj masło z cukrem zwykłym i waniliowym, dodaj jajka. Dobrze wymieszaj, stopniowo dosypuj mąkę, a na końcu wlej mleko. Wypełnij ciastem 10 foremek, piecz 15–20 minut.

Zrób krem: delikatnie ubij białko, dodaj sok z cytryny. Stopniowo dosypuj cukier puder, aż krem będzie gładki i biały. Podkoloruj sokiem wiśniowym. Nałóż na ostudzone babeczki. Ozdób czereśnią lub wiśnią.

reklama

Tarta czekoladowa

weź na ciasto: •1 i ¼ kostki miękkiego masła •czubatą szklankę brązowego cukru •5 jajek •1 i ¹∕3 szklanki mąki •3 łyżki kakao •proszek do pieczenia •sól

na nadzienie: •opakowanie serka mascarpone •małe opakowanie śmietany osłodzonej do smaku cukrem waniliowym •2 szklanki drylowanych wiśni •likier lub syrop wiśniowy do nasączenia ciasta

do dekoracji: •cukier puder •ciemną czekoladę •płatki różane •liście mięty •niedrylowane czereśnie z ogonkami

Utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym jajku, cały czas ubijając, wsyp mąkę, kakao, a na koniec proszek i sól. Wylej ciasto do nasmarowanej i posypanej mąką blachy (o średnicy 24 cm), piecz przez ok. 50 minut w 160°C. Sprawdź wykałaczką, czy ciasto jest upieczone (nie powinna się lepić). Poczekaj, aż wystygnie, i przekrój na trzy plastry.
Nasącz je syropem lub likierem. Ubij śmietanę, dodając stopniowo serek. Przełóż warstwy ciasta masą i owocami, na wierzchu ułóż czereśnie. Posyp cukrem pudrem i startą czekoladą. Płatki różane i liście mięty dorzuć tuż przed podaniem.

Sałatka z rzodkiewkową nutą

weź: •sałatę lodową •garść rzodkiewek •garstkę fioletowych kiełków rzodkiewki •garść czereśni •płatki migdałowe (tyle, ile lubisz) •kawałek fety •kilka plastrów szynki parmeńskiej

na sos: •2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę •3 łyżki oliwy •3 łyżki octu jabłkowego •sól morską •pieprz

Składniki na sos dokładnie wymieszaj. Sałatę lodową porwij na mniejsze kawałki. Rzodkiewki umyj i pokrój w cienkie plasterki. Kiełki opłucz i osusz. Czereśnie umyj i usuń pestki. Fetę pokrusz na mniejsze kawałki.
Płatki migdałowe upraż na suchej patelni. Wszystkie składniki połącz, polej sosem i podawaj z plasterkami szynki parmeńskiej.

Tosty z pasztetem

weź: •250 g wątróbki drobiowej •2 ząbki czosnku •pół kostki masła •sól morską •pieprz mielony •łyżkę armaniaku •pieczywo razowe •konfiturę wiśniową do smaku •garść rukoli •młode listki botwinki

Wątróbkę umyj, osusz, usmaż na maśle z obu stron i ostudź. Czosnek rozgnieć w moździerzu. Wątróbkę, masło i czosnek utrzyj blenderem. Dopraw solą i pieprzem, dodaj armaniak i znów wymieszaj.
Podawaj na tostach z pieczywa ziarnistego z dodatkiem konfitury wiśniowej, listkami botwinki i rukoli.

Tartaletki ze śmietaną

weź: •półtorej szklanki mąki pszennej •pół kostki zimnego masła •żółtko •2 łyżki cukru pudru •łyżkę kwaśnej śmietany

na nadzienie: •2 szklanki drylowanych czereśni •pół szklanki cukru •łyżkę mąki kukurydzianej •cukier puder do oprószenia •opakowanie śmietany 18%

Wymieszaj mąkę z masłem, żółtkiem, cukrem pudrem i śmietaną. Zagnieć ciasto. Uformuj kulę, zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na pół godziny. Rozgrzej piekarnik do 180°C i nasmaruj foremki masłem. Przekrój czereśnie na połówki, wymieszaj z cukrem i mąką kukurydzianą. Z rozwałkowanego cienko ciasta wytnij 6 kół i wyłóż nimi foremki. Na cieście ułóż owoce i wstaw do piekarnika na pół godziny. Podawaj oprószone cukrem pudrem, z dodatkiem śmietany.

Smoothie z miodem

weź: •4 garście drylowanych wiśni •duże opakowanie jogurtu naturalnego •8 łyżeczek soku z cytryny •miód do smaku

Wszystkie składniki zmiksuj, podawaj schłodzone.


Opracowanie: Dorota Jastrzębowska  
Tekst: Yvonne Bakker, Stockfood/free  
Zdjęcia John Dummer/Taverne Agency, Stockfood/free

Weranda Country nr 4/2014