Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Zrób domowe lody

Domowe lody owocowe.
 
 

Z naturalnych składników, i to z własnego ogródka. Bez konserwantów, sztucznych barwników. Prawdziwe lody, jak za dawnych lat... Pycha. A do nich pachnące wanilią racuszki.

Placuszki jogurtowe z ricottą

Weź: •półtorej szklanki mąki •2 łyżeczki proszku do pieczenia •pół łyżeczki sody •pół szklanki cukru •4 jajka (oddzielnie żółtka i białka) •półtorej szklanki maślanki •łyżeczkę ekstraktu z wanilii •opakowanie sera ricotta

Przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, dodaj cukier, żółtka, maślankę i wanilię. Wymieszaj wszystkie składniki, dodaj ubite na sztywną pianę białka i ricottę. Ponownie wymieszaj. Na małym ogniu rozgrzej patelnię posmarowaną cienko tłuszczem roślinnym. Nakładaj po 2 łyżki ciasta i smaż na małym ogniu po 3-4 minuty z każdej strony, aż będą ładnie zrumienione i wyrośnięte. To, z czym je podasz, zależy od twojej fantazji. A że lato w pełni, polecamy truskawki, maliny lub cokolwiek masz w swoim ogródku. I kulkę własnych lodów!

Lody truskawkowe z listkiem mięty

Weź: •pół kilograma truskawek •trochę cukru do posypania •pół litra mleka •pół litra śmietany (22% lub 30%) •laskę wanilii •10 żółtek •¾ szklanki cukru •sok z połowy cytryny •kilka listków mięty z własnego ogródka

Truskawki posyp cukrem i zmiksuj na gładką masę. Wielbiciele dużych kawałków owoców mogą pozostawić sobie parę truskawkowych grudek. Mleko wymieszaj ze śmietaną, wrzuć laskę wanilii i podgrzej. Po kilku minutach wyjmij wanilię. Żółtka ubij z cukrem i połącz z ciepłym mlekiem i śmietaną. Całość podgrzej na małym ogniu, mieszając, aż zgęstnieje. Gdy wystygnie, dodaj masę truskawkową i wymieszaj. Na koniec wciśnij sok z połowy cytryny i ponownie wymieszaj. Przełóż do formy i mroź minimum 5 godzin.
W czasie mrożenia przynajmniej 3 razy zamieszaj lody i ponownie wstaw do zamrażalnika. Wyjmij je na pięć minut przed podaniem. Udekoruj listkiem mięty, która orzeźwi i kolor, i smak.


Zdjęcia: Shutterstock

reklama
Weranda Country nr 4/2014