Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jajko po prostu

Sałatka wiosenna.
 
 

Jajka spisują się wyśmienite w suflecie, sałacie, zapiekance.

W jedzeniowych zakątkach amerykańskiego internetu znalazłem kuriozalne zestawienie. Chodziło o wskazanie restauracji, które najbardziej męczą swoich klientów. Jak wygląda owo męczenie? Główne kryterium to… długość posiłku i liczba podawanych potraw. To jest dopiero problem: czekam na stolik sześć tygodni, wydaję kilkaset dolców w jeden wieczór i jestem niezadowolony, bo siedziałem trzy godziny, podczas których nafaszerowano mnie 20 różnymi potrawami. Liczb nie wymyśliłem: wedle zestawienia rekordowe posiedzenie kolacyjne

W jednej z knajp to cztery godziny, a liczba potraw menu degustacyjnego w innej – 27. Przy tym chowa się w cień nawet polska Wielkanoc z całym swoim nadmiarem. Skoro o niej mowa, to nie można nie wspomnieć o elemencie najistotniejszym, czyli jajkach. W „męczących” knajpach z gwiazdkami Michelina podadzą je zapewne w formie kremu z ikrą jeżowca albo uwędzą żółtko i zaserwują z czarną truflą. My w kłopocie wielkanocnego bogactwa dążmy do prostoty.

Na początek ugotujmy kilka jaj na twardo, weźmy po garści sałaty, ugotowanego bobu i czarnych oliwek, parę pomidorów i ogórka, trochę czerwonej cebuli i puszeczkę anchois. Wszystko skrapiamy oliwą i mamy pyszną sałatkę nicejską. Lekko i wiosennie, w sam raz, żeby zapomnieć na chwilę o mękach, jakim poddają nas restauratorzy.

Tekst: Stanisław Gieżyński, Stockfood/Free  
Zdjęcia: Stockfood/Free, Fotochannels/Corbis

reklama

PRZEPISY

Jajo w kokilce z rukwią

weź:
• 4 jaja
•  łyżkę masła
• garść rukwi wodnej
• 4 łyżki śmietany kremówki 30%
• sól i pieprz do smaku

Cztery żaroodporne kokilki lub małe szklaneczki wysmaruj masłem, wsyp po łyżce posiekanej rukwi, wlej łyżkę kremówki i dopraw solą i pieprzem. Wbij po jajku do każdego naczynia, znów dopraw. Na dno dużej patelni połóż bawełnianą ściereczkę i nalej tyle wody, by każda kokilka zanurzona była do poziomu jaja. Zagotuj wodę, wstaw kokilki i gotuj 4 minuty. Wyłącz i zostaw we wrzątku jeszcze 3 minuty. Wyjmij i podawaj z gorącymi tostami.

Sałatka wiosenna

weź:
• 2 duże garści mieszanych sałat
• 4 jaja kurze
• 8 jaj przepiórczych
• 4 kromki pieczywa pełnoziarnistego
• 2 łyżki masła
• 2 łyżki oliwy
• ząbek czosnku
• 3 łyżki startego parmezanu
• sól i pieprz do smaku

Sałaty umyj i osusz. Jaja ugotuj tak, by żółtka były półtwarde (kurze – trzy i pół minuty, przepiórcze – półtorej minuty). Chleb pokrój w kostkę, rozgrzej masło na patelni i przesmaż go na rumiano. Oliwę wymieszaj z roztartym czosnkiem, solą i pieprzem. Polej dressingiem liście, rozłóż na talerze. Na wierzch połóż przekrojone na pół jaja, dorzuć grzanki i posyp startym parmezanem.

Crème brûlée z pomarańczą

weź:
• szklankę śmietany kremówki 30%
• 4 łyżki tłustego mleka
• laskę wanilii
• 4 żółtka
• 3 łyżki cukru
• łyżeczkę ekstraktu waniliowego
• 4 łyżeczki brązowego cukru
• 2 pomarańcze
• garść listków mięty

Rozgrzej piekarnik do 140ºC. Wlej śmietanę i mleko do rondla, dorzuć wanilię. Zagrzej, nie doprowadzając do wrzenia, zdejmij z ognia i wyjmij wanilię. Przekrój laskę wzdłuż i wyskrob nożem nasionka. Dodaj do mleka, wymieszaj i odstaw. Zrób kogel-mogel: ucierając żółtka z cukrem, dodawaj ekstrakt z wanilii i śmietanę z mlekiem. Rozlej do kokilek, włóż je do formy wypełnionej do połowy gorącą wodą i wstaw do piekarnika na 20 minut. Wyjmij kokilki, posyp każdy deser łyżeczką brązowego cukru. Wstaw pod grill, zwiększ temperaturę do maksimum i piecz minutę, aż cukier utworzy skorupkę. Udekoruj cząstkami pomarańczy i listkami mięty.

Majonez domowy

weź:
• szklankę oliwy (nie extra virgin – zbyt intensywna w smaku)
• 2 żółtka
• łyżeczkę octu spirytusowego
• pół łyżeczki musztardy dijon
• pół łyżeczki soli
• szczyptę zmielonego pieprzu

Utrzyj żółtka z solą i pieprzem na puszystą masę, najlepiej mikserem ręcznym. Wlewaj wąskim strumieniem 3–4 łyżki oliwy i ucieraj na gładko. Ubijając, dodaj ocet i musztardę, a potem po odrobinie resztę oliwy, aż otrzymasz gęstą, jednolitą masę. Przełóż do słoika i trzymaj w lodówce nie dłużej niż 5 dni.

Jaja zapiekane z parmezanem

weź:
• 4 jaja
• 2 łyżki masła
• łyżkę oliwy
• ząbek czosnku
• 4 łyżki startego parmezanu
• 2 gałązki estragonu
• sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Żarodporną patelnię posmaruj przekrojonym ząbkiem czosnku, potem natłuść masłem i skrop oliwą. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 5 minut, wyjmij i wybij na nią jaja. Znów wstaw do piekarnika na 3 minuty.
Posyp parmezanem, dorzuć listki estragonu, dopraw i wstaw jeszcze na minutę.

Zapiekanka z jajek na twardo

weź:
• 8 jaj
• 4 łyżki masła
• 4 łyżki mąki
• 2 szklanki mleka
• pół szklanki startego parmezanu
• 2 łyżki musztardy dijon
• 2 łyżeczki soku z cytryny
• łyżeczkę ostrej papryki
• szklankę bułki tartej
• 3 gałązki koperku
• sól i pieprz do smaku

Jaja ugotuj na twardo, obierz, grubo pokrój.W rondlu zrób jasną zasmażkę z mąki i masła, następnie wlewaj stopniowo mleko, cały czas ubijając. Podgrzewaj jeszcze 3 minuty, nie doprowadzając do wrzenia. Dodaj parmezan, musztardę, sok z cytryny i dopraw. Rozgrzej piekarnik do 200ºC, wysmaruj masłem formę do tarty. Włóż do niej jajka, polej masą mleczną. Oprósz ostrą papryką, posyp bułką tartą i wstaw na 12 minut do piekarnika. Przed podaniem posyp posiekanym koperkiem.

Suflet serowy

weź:
• 4 łyżki masła
• 3 łyżki mąki 
• szklankę mleka
• 4 jaja
• półcentymetrowy plaster sera gruyère
• pół szklanki śmietany 18%
• 3 łyżki startego parmezanu
• kilka gałązek estragonu
• bułkę tartą do oprószenia foremek
•sól i pieprz do smaku

Rozgrzej piekarnik do 200ºC. Nasmaruj 6 żarodpornych kokilek masłem i oprósz bułką tartą. W rondelku rozpuść 3 łyżki masła, dodaj mąkę i zrób zasmażkę. Ubijając, dolewaj mleko. Podgrzewaj na małym ogniu, nie doprowadzając do wrzenia, i mieszaj, aż powstanie gładka masa. Zdejmij i odstaw, by nieco ostygło. Oddziel żółtka od białek. Zetrzyj gruyere, wymieszaj z żółtkami i połącz z masą mleczną. Osobno ubij białka, dodaj do reszty, delikatnie wymieszaj. Przelej do kokilek i ustaw je w formie do zapiekania, wypełnionej do połowy gorącą wodą. Wstaw do piekarnika na 12 minut. W tym czasie podgrzewaj w rondelku śmietanę, aż zacznie gęstnieć. Dorzuć parmezan, zamieszaj i poczekaj, aż się rozpuści. Wyjmij suflety z piekarnika, polej sosem i posyp listkami estragonu. Podawaj ze świeżym wiejskim chlebem.

Smażony chleb z salami

weź:
• 4 duże kromki pieczywa
• 4 łyżki masła
• 2 jaja
• 4 plastry salami
• garść rukoli
• sól i pieprz do smaku

Wytnij w dwóch kromkach krążek o średnicy ok. 3 cm. Na patelni rozpuść masło i smaż chleb z dziurkami po 2 minuty z każdej strony. Zdejmij, rozłóż na patelni plastry salami i połóż na nie po kromce. Na każdą wbij po jajku, tak by żółtko trafiło do otworu. Dopraw i smaż 2 minuty. Usmaż też pozostały chleb. Połóż na nim po kromce z jajem, tworząc kanapkę. Podawaj na ciepło z listkami rukoli.
 

Weranda Country nr 3/2014