Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Słodka Wielkanoc

Babciny mazurek.
 
 

Święta nie mogą się odbyć bez słodkiego akcentu.

Ciasto czekoladowe


Weź
na spód: • 400 g herbatników czekoladowych • 100 g masła  
na wierzch: • 2 tabliczki gorzkiej czekolady • 200 g masła • 50 g mąki pszennej • 200 g cukru • 4 jajka • łyżkę kakao  
na lukier: • łyżkę gorącej wody • łyżkę soku z cytryny • 10 łyżek cukru pudru

Pokrusz herbatniki bardzo drobno, najlepiej w malakserze. Utrzyj z masłem, rozłóż w nasmarowanej masłem formie o średnicy 24 cm i wstaw do lodówki. Połam czekoladę i rozpuść w kąpieli wodnej razem z masłem. Odstaw do ostygnięcia. Wymieszaj mąkę z cukrem i jajkami, dodaj masę czekoladową.
Rozgrzej piekarnik do 150°C. Wylej masę czekoladowo-mączną na schłodzony spód i wstaw do piekarnika na 40 minut. Przygotuj lukier. Wymieszaj cukier puder z wodą i sokiem z cytryny, aż powstanie jednolita masa. Przelej do szprycy i ozdób ciasto. Oprósz je kakao i połóż na środku słodkie jajeczka.

reklama

Babciny mazurek

Weź: •25 dag mąki krupczatki •25 dag mąki tortowej •pół kostki margaryny •pół kostki masła •20 dag cukru •żółtko •2 łyżeczki proszku do pieczenia •cukier waniliowy •skórkę startą z cytryny

Tłuszcz pokrój nożem i dodaj resztę składników, potem wyrób ręką. Jeśli ciasto jest bardzo ścisłe, możesz dodać trochę kwaśnej śmietany. Wstaw do lodówki na 2 godziny, wyłóż na blachę, nakłuj widelcem na całej powierzchni i nagrzej piekarnik do 180°C. Piecz, aż się zrumieni. Gdy wystygnie, wykończ polewą albo posyp cukrem pudrem, używając szablonu. Możesz też ozdobić wiórkami kokosowymi, migdałami.


Zdjęcia: Stockfood/Free, Bulls

Weranda Country nr 3/2014