Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kawowe delicje

Kawowa charlotte
 
 

Kto powiedział, że kawę trzeba pić? Można zjeść w cukierku  albo... w pysznych ciastach. Ciśnienie nie skoczy, za to humor z pewnością nam się poprawi.

Kawowa charlotte

Weź:
• duże opakowanie podłużnych biszkoptów

na nadzienie:
• 5 listków białej żelatyny
• 4 jajka
• pół szklanki cukru
• opakowanie cukru waniliowego
• łyżkę kakao
• 4 łyżki kawy rozpuszczalnej Mokate Premium Cafe
• mały pojemnik śmietany 30%
• szczyptę soli

reklama

na posypkę:
• szklankę posiekanych migdałów
• łyżkę masła
• 3 i ½ łyżki brązowego cukru

Zrób nadzienie. Żółtka utrzyj z cukrem, cukrem waniliowym, solą i kakao. Odstaw. Wymieszaj kawę z 2 łyżkami śmietany i żelatyną rozpuszczoną w zimnej wodzie, dodaj do utartych żółtek. Znowu dokładnie wymieszaj i wstaw do lodówki. Ubij białka, śmietanę i połącz. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłóż częścią biszkoptów i posmaruj połową śmietany z białkami. Boki formy wyłóż resztą ciasteczek i posmaruj pozostałą śmietaną. Na środek wlej krem kawowy. Wstaw do lodówki na 2 godziny, aby masa stężała. Migdały upraż na suchej patelni, dodaj masło i cukier. Jeszcze chwilę smaż na wolnym ogniu. Gdy ostygną, posyp nimi ciasto.

Tarta mokka z gruszkami

Weź na ciasto:
• kopiastą szklankę mąki
• pół kostki zimnego masła
• ¹⁄³ szklanki cukru pudru
• szczyptę soli
• garś́ć fasoli

na nadzienie:
• 5-6 gotowanych gruszek, obranych i przekrojonych na pó́ł
• ¹∕5 szklanki Lavazza Espresso
• pół tabliczki gorzkiej czekolady
• 3 jajka
• pół szklanki cukru
• laskę wanilii
• ¾ szklanki siekanych orzechów laskowych
• 2 łyżki mąki
• łyżeczkę proszku do pieczenia
• ¹∕5 szklanki rozpuszczonej czekolady

Wymieszaj mąkę z cukrem pudrem, posiekanym masłem i solą. Ugniataj przez chwilę, uformuj kulę, zawiń ciasto w folię spoż̇ywczą i odstaw na godzinę do lodówki. Wyłóż formę ciastem – ważne, by wystawało po bokach na centymetr, dwa. Wytnij z papieru do pieczenia koło wielkości formy (24 cm średnicy) i połóż je na ciasto.
Potem na papier wysyp fasolę. Rozgrzej piekarnik do 180°C i wstaw ciasto. Wyjmij je po 15 minutach i usuń́ fasolę (możesz ją wykorzystywać do pieczenia kolejnych tart) z papierem. Zostaw ciasto do ostygnięcia. Rozpuść gorzką̨ czekoladę w espresso. Ubijaj jajka z cukrem, aż masa będzie puszysta, dodaj ziarenka z laski wanilii i czekoladę z espresso. Wrzuć orzechy, mąkę i proszek do pieczenia. Ułóż połówki gruszek na cieście i polej masą. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 175°C na 40 minut. Udekoruj ciasto rozpuszczoną czekoladą.

 

Weranda Country nr 1/2014