Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Truskawkowy przebój sezonu

Truskawkowy przebój sezonu Zdjęcia i stylizacja: Kari Finngaard  
 
 


Nie tylko są pyszne, ale też zdrowe - pełne witamin, a ich sok zabija bakterie równie skutecznie jak czosnek. I w dodatku nie tuczą!

Powstały, jak większość rzeczy genialnych, przypadkiem. Francuski podróżnik i botanik Antoine Nicolas Duchesne zobaczył w Chile piękne wielkie poziomki. Przywiózł kilka krzaczków jako prezent dla króla Ludwika XV, który poziomki kochał. Ale Chilijki w Wersalu ani myślały owocować. Dopiero posadzone w pobliżu poziomek z Wirginii wydały owoce. Niezwykłe i w smaku do poziomek niepodobne. Tak się zaczęła kariera truskawek.

Teraz tylko w Polsce rośnie 50 gatunków. Sezon trwa od maja do jesieni. Otwierają go Kama i Kent, zamykają Diamante czy Selva – dają owoce aż do przymrozków. Jedzmy je, bo mają wyłącznie zalety. Nie tylko są pyszne, ale też zdrowe – pełne witamin, a ich sok zabija bakterie równie skutecznie jak czosnek.

***

reklama

Soczyste ciasto 
Weź: •3 jajka •2 ½ szklanki mąki •łyżeczkę proszku do pieczenia •1 ½ szklanki cukru •2 szklanki świeżych, pokrojonych na plastry truskawek •75 g zimnego masła

Piekarnik nagrzej do 175ºC, jajka ubij z cukrem na puszystą masę. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, połącz z jajkami. Tortownicę natłuść, wlej do niej ciasto, dodaj połowę pokrojonych truskawek, a wierzch pokryj startym na tarce zimnym masłem. Piecz przez 40-45 minut. Wystudzony placek udekoruj resztą świeżych truskawek.

***

Owocowa bruschetta
Weź: •bagietkę •3 szklanki truskawek •3 łyżki oliwy •łyżkę octu balsamicznego •5-6 gałązek świeżej bazylii •łyżkę płynnego miodu •szczyptę soli i pieprzu

Truskawki umyj, osusz, wyrwij szypułki i pokrój owoce w plasterki. Bagietkę pokrój na kromki, każdą skrop oliwą i włóż do nagrzanego (175ºC) piekarnika na 10 minut. Ocet wymieszaj z solą, pieprzem oraz oliwą. Dodaj owoce i posiekaną bazylię.

Na złote kromki nakładaj truskawki, każdą skrop odrobiną miodu.

***

Dżem z rabarbarem 
Weź: •kilogram truskawek •pół kilograma rabarbaru •2 ½ szklanki cukru •sok z połówki cytryny

Truskawki oczyść i podziel na połówki. Rabarbar pokrój na małe kawałki. Owoce wrzuć do rondla, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Dodaj cukier oraz sok z cytryny. Dokładnie wymieszaj. Gotuj jeszcze przez około 20 minut pod przykryciem. W trakcie zdejmij z owoców powstałą pianę. Dżem przełóż do wyparzonych suchych słoików i dobrze zakręć.
 

Weranda Country nr 4/2013