Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Jedziemy na piknik!

Jedziemy na piknik
 
 


Przepis na udany piknik? Roladki, paszteciki, placek z wiśniami, lemoniada, dużo, dużo słońca i dobry humor. Jesteście gotowi na moc pozytywnych wrażeń?

Potrzebne będą:
- roladki
- paszteciki
- placek z wiśniami
- lemoniada
- dużo słońca

i dobry humor.

reklama

Ciasto migdałowe z wiśniami

Weź: •opakowanie gotowego ciasta kruchego •szklankę wiśni •5 łyżek dżemu wiśniowego •pół szklanki płatków migdałowych •pół kostki masła •2 jaja •¾ szklanki mąki •łyżeczkę proszku do pieczenia •pół łyżeczki aromatu migdałowego •pół szklanki cukru pudru

Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim płytką blaszkę do pieczenia. Rozgrzej piekarnik do 200°C i zapiecz je przez 20 minut. Wyjmij, zmniejsz temperaturę do 180°C. Ciasto wysmaruj dżemem, posyp połową wydrylowanych wiśni. Odłóż 2 łyżki płatków migdałowych, resztę zmiel na mąkę. Do miski wrzuć miękkie masło, cukier, jaja, mąkę, proszek do pieczenia, aromat i mielone migdały. Utrzyj mikserem na pulchną masę. Przełóż na tartę i równo rozsmaruj. Posyp resztą wiśni i migdałami. Piecz 45 minut. Wyjmij, ostudź i podawaj.

***

Paszteciki

Weź: •średnią cukinię •cebulę •2 ząbki czosnku •garść orzechów •4 listki szałwii •pół szklanki startego sera cheddar •pół szklanki śmietany kremówki •łyżeczkę nasion kminku •3 łyżki oliwy •2 łyżki mąki •2 łyżki mleka •opakowanie gotowego ciasta francuskiego lub kruchego •sól i pieprz do smaku

Cebulę i czosnek drobno posiekaj, cukinię pokrój w kostkę. Rozgrzej oliwę na patelni i przesmaż cebulę z cukinią. Gdy zaczną się rumienić, wrzuć czosnek, kminek i rozgniecione w moździerzu orzechy. Smaż przez 3 minuty, mieszając, przełóż do miski i ostudź. Dodaj posiekaną szałwię, ser, kremówkę. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Rozgrzej piekarnik do 200°C, wyłóż blachę natłuszczonym pergaminem kuchennym. Podziel ciasto na 6 kawałków i rozwałkuj na wielkość talerzyka. Na środek nałóż nadzienie, brzegi posmaruj mlekiem i sklej jak pierogi. Układaj na blasze, z wierzchu posmaruj mlekiem i piecz 25 minut, aż będą złote. Smakują i na ciepło, i na zimno.

***

Jaja po szkocku

Weź: •7 jaj •4 surowe białe kiełbasy •pół pęczka cebuli dymki •startą skórkę z cytryny •gałązkę tymianku •garść bułki tartej •3 łyżki mąki •sól i pieprz do smaku •olej do głębokiego smażenia

Tymianek oskub z gałązki, dymkę drobno posiekaj, wrzuć razem ze startą skórką do miski. Dodaj obraną ze skórki kiełbasę. Dopraw solą i pieprzem, dokładnie wymieszaj ręką i podziel na 6 równych części. Sześć jaj ugotuj na twardo, ostudź i obierz. Mąkę wysyp na jeden talerz, na drugi bułkę tartą, w misce roztrzep ostatnie jajo. Obtocz jaja po kolei w mące, potem  maczaj w jaju i obklej mięsną masą. Znów włóż do mąki i jaja, na koniec panieruj w bułce tartej. Rozgrzej w garnku lub frytownicy olej i smaż partiami przez około 5 minut, aż będą złote. Osącz na bibule i ostudź. Podawaj z piklami.
 

Weranda Country nr 4/2013