Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Mr Agrest & Ms Gruszka

Ciasto agrestowe
 
 


On wytrawny, ona słodka. Jaka zgrana z nich para! Ale tym razem występują solo.  Każde we własnym...cieście.

Ciasto agrestowe

Weź na ciasto: •kulkę świeżych drożdży (wielkości orzecha laskowego) •pół szklanki letniego mleka •półtorej szklanki mąki •2 łyżki cukru •ćwierć kostki roztopionego masła •mąkę do oprószenia blatu

Weź na wierzch: •pół kilo agrestu •laskę wanilii •2 jajka •pół kilo twarogu • niepełną szklankę cukru •3 łyżki śmietany 12% •kubełek tłustej śmietany •szczyptę soli •opakowanie obranych migdałów •łyżkę cukru pudru

Rozetrzyj drożdże w mleku. W oddzielnym naczyniu wymieszaj mąkę z cukrem i masłem. Następnie dodaj rozczyn drożdżowy i mikserem z hakiem wymieszaj składniki na jednolitą masę. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ścianek naczynia, przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 45 minut do wyrośnięcia.

reklama

Umyj agrest, osusz. Przekrój laskę wanilii wzdłuż i czubkiem noża usuń nasiona. Oddziel żółtka od białek. Żółtka wymieszaj z twarogiem, gęstą śmietaną, cukrem, śmietaną i wanilią. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli i połącz obie masy. Wyrabiaj wyrośnięte ciasto przez chwilę, rozwałkuj dość cienko i przełóż do formy wyłożonej papierem.

Rozprowadź masę twarogową na powierzchni ciasta, ułóż agrest. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni, wstaw ciasto na 45 minut. Na 15 minut przed końcem posyp migdałami, a gdy ostygnie – cukrem pudrem.

***

Tarta z gruszkami

Weź na ciasto: •półtorej szklanki mąki •pół kostki masła •2 łyżki cukru •żółtko •szczyptę soli

Weź na wierzch: •8 średnich gruszek •duży kubełek kremówki •8 łyżek cukru pudru •cukier waniliowy •3 żółtka •łyżkę masła •2 łyżki płatków migdałowych •sok z cytryny

Posiekaj masło z cukrem pudrem i solą, dodaj jajko i mąkę. Zagnieć ciasto, owiń folią i włóż do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkuj i wyklej nim formę (o średnicy 28 cm) wysmarowaną tłuszczem. Spód nakłuj widelcem. Piecz w 180 stopniach około 15 minut. Obrane gruszki gotuj przez 3 minuty. Wyjmij, skrop sokiem z cytryny. Śmietankę zagotuj z cukrem waniliowym. Żółtka utrzyj z cukrem pudrem, wymieszaj ze śmietanką, wylej na podpieczone ciasto. Do kremu wstaw posmarowane roztopionym masłem gruszki. Między owoce wsyp płatki migdałowe.

Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach.


Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Stockfood/Free, Fotochannels/Corbis

Weranda Country nr 5/2013