Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pomysły na pulpeciki

Mięsne po szwedzku
 
 


Mielone wcina cały świat, a co kraj, to inne przepisy, przyprawy i dodatki. Ba, każda rodzina ma swoją tajemnicę dosmaczania, więc rzadko kiedy niby ten sam kotlet smakuje identycznie.

W mojej dzielnicy pojawiły się ostatnio dwie budki sprzedające wyłącznie hamburgery, czyli po prostu mielone z Ameryki. Klientów mają sporo, głównie młodzież zapatrzoną w nowojorski Williamsburg, a mieleńce przyrządzają z porządnego mięsa ras rzeźnych w rodzaju Herefordshire czy Limousine.

Co prawda kulinarny klasyk Apicjusz twierdził, że na pulpety najlepiej nadaje się mięso z pawia, potem z bażanta, królika i kurczaka, ale najwyraźniej nigdy nie spróbował smacznej wołowiny. Z drugiej strony Rzymianin wskazywał słuszny kierunek. Na mielone dobre jest praktycznie wszystko i nie mam tu na myśli „przeglądu tygodnia” z dworcowego baru.

Na Bliskim Wschodzie jedzą koftę – kuleczki z cielęciny czy baraniny albo smażą falafele – kulki z cieciorki. Dalej, w kierunku Japonii, zakąszają pulpecikami rybnymi. Lubię ich odmianę przyrządzaną z mięsa kraba – w Polsce niedostępną z racji braku świeżego skorupiaka.

Amerykańska kultura kulinarna cierpiałaby nie tylko bez hamburgera, ale też spaghetti z pulpecikami w sosie pomidorowym. Krótko mówiąc, od rzymskich czasów albo i wcześniej mielone zajada cały świat, a dzięki temu do nas docierają różne pomysły na pulpeciki. Smacznego!    

reklama

Z sałatką ziemniaczaną

Weź: •600 g mięsa mielonego •6 średnich ziemniaków sałatkowych •4 łyżki posiekanej natki pietruszki •czerstwą kajzerkę •2 ząbki czosnku •jajko •łyżeczkę skórki cytrynowej •pieprz mielony •olej do smażenia •oliwę •czerwoną cebulę •sok z cytryny •przyprawę sumak •sól

Ziemniaki ugotuj. Czerstwą bułkę namocz w letniej wodzie. Do mięsa mielonego dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, jajko, skórkę z cytryny, odciśniętą bułkę, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól, pieprz oraz przyprawę sumak. Formuj małe owalne pulpeciki i smaż na patelni w rozgrzanym oleju na złoty kolor. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w cienkie krążki. Ugotuj ziemniaki, opłucz pod zimną wodą, a następnie obierz, ostudź i pokrój w kostkę. Dodaj cebulkę, resztę natki pietruszki, sok z cytryny, 4 łyżki oliwy, sól i sumak. Pulpeciki podawaj z sałatką.

***

Monachijskie z kiszoną kapustą

Weź: •pół kilograma mielonej cielęciny •suchą bułkę •szalotkę •3 gałązki natki pietruszki •łyżkę musztardy •jajko •olej do smażenia •sól i pieprz do smaku
Na kapustę: •800 g kiszonej kapusty •cebulę •2 łyżki smalcu •liść laurowy •4 ziarenka jałowca •pół szklanki białego wina •pół szklanki bulionu wołowego •sól i pieprz do smaku

Cebulę pokrój w piórka, wrzuć na rozgrzany w dużym garnku smalec i przesmaż, aż zmięknie. Dodaj kapustę, smaż chwilę razem. Wrzuć przyprawy, wlej wino i bulion, przykryj i gotuj około godziny. Dopraw solą i pieprzem. Bułkę namocz w mleku lub wodzie, szalotkę posiekaj  i przesmaż na odrobinie oleju. Dodaj do mielonego mięsa razem z posiekaną natką, jajkiem, musztardą i odciśniętą bułką. Wyrób masę ręką, dopraw. Uformuj kotlety i smaż na złoto na oleju. Zmniejsz płomień, podlej odrobiną wody, przykryj i gotuj 5 minut. Rozłóż na talerze kapustę, na niej mielone.

***

Z sandacza

Weź: •800 g filetów z sandacza bez skóry •jajko •garstkę świeżych ziół (szczypiorek, bazylię, koperek) •4 łyżki bułki tartej •kwaśne jabłko •łyżkę miodu •pół szklanki soku jabłkowego •pół opakowania kwaśnej śmietany •łyżeczkę masła •2 gałązki natki pietruszki •cytrynę •sól i pieprz do smaku •olej do smażenia

Sandacza pokrój w grubą kostkę, wrzuć do robota kuchennego i rozdrobnij. Wymieszaj z jajkiem i posiekanymi ziołami. Dopraw solą, pieprzem i łyżeczką soku z cytryny. Wyrabiaj masę, dodając po łyżce bułki tartej, aż będzie zwarta. Uformuj nieduże kotleciki i smaż na gorącym oleju po 3 minuty z każdej strony. Jabłko obierz, usuń gniazdo nasienne i pokrój w kostkę. Wrzuć na patelnię z rozgrzanym masłem, smaż 2 minuty, mieszając. Wlej miód, smaż chwilę i dodaj sok jabłkowy. Zagotuj, wlej do miksera, zmiksuj na gładko. Wymieszaj ze śmietaną i podawaj do gorących kotlecików.

***

Ryżowe ze szpinakiem

Weź: •szklankę ryżu arborio •2 cebule dymki •2 łyżki masła •3 łyżki białego wina •4 szklanki bulionu warzywnego •2 duże garści szpinaku •jajo •5 łyżek mąki •5 łyżek bułki tartej •sól i pieprz do smaku •olej do głębokiego smażenia

Na dip: •duże opakowanie jogurtu naturalnego •ząbek czosnku •garść świeżych ziół (pietruszkę, koperek, szczypiorek) •sól i pieprz do smaku

W dużym garnku rozgrzej masło, wrzuć ryż i smaż na małym ogniu, aż ziarenka staną się lekko przezroczyste. Wlej wino, zamieszaj i gotuj, dopóki nie odparuje. Stopniowo dolewaj gorący bulion, zamieszaj i poczekaj, aż odparuje. Powtarzaj do czasu, gdy ryż będzie ugotowany al dente – około kwadransa. Na patelni zagrzej odrobinę masła, wrzuć posiekany szpinak, smaż kilka minut, aż zmięknie, a woda odparuje. Dodaj do ryżu razem z posiekaną drobno dymką i odstaw do ostygnięcia. Formuj nieduże kulki, obtaczaj w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smaż w rozgrzanym oleju przez 4 minuty, by kuleczki były złociste. Osącz i trzymaj w cieple. Jogurt wymieszaj z posiekanymi ziołami i roztartym ząbkiem czosnku. Dopraw, podawaj razem z kuleczkami.

Weranda Country nr 2/2013