Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Soczyście cytrusowe

Soczyście cytrusowe
 
 


W Hiszpanii, Izraelu, na Sycylii cytrusami pachną ulice. Macie ochotę na kulinarną podróż? Będziemy się zajadać pomarańczami, mandarynkami i grejpfrutami. Dobrze wam zrobią – wzmocnią odporność, poprawią humor i koncentrację.

Wiedzą o tym doskonale na lotnisku Łódź–Lublinek, gdzie specjalne pompy rozpylają pomarańczowy zapach. Wszystko po to, by pasażerowie czuli się odprężeni przed podróżą. Podobny relaks my też możemy sobie zafundować w domu – wystarczy wrzucić suche pomarańczowe skórki do ognia w kominku albo ułożyć obok zapalonej świecy. Jeśli natomiast użyjemy grejpfrutowych, limonkowych lub cytrynowych, poczujemy się rześko, jak po szklance lemoniady. Kto lubi raczyć się cytrusami, musi pamiętać, że wychładzają organizm  - są więc idealne na lato, z kolei zimą trzeba łączyć je z rozgrzewającymi przyprawami, jak goździki, cynamon czy imbir.

na energetyczny początek dnia
Weź: •pomarańczę •cytrynę •białego grejpfruta •łyżkę miodu

Obierz owoce, ale nie usuwaj z nich białych części ani błonek, podziel na części. Zmiksuj wszystko w blenderze. Taki napój świetnie zastępuje śniadanie. Jeśli wolisz bardziej sycący, dodaj banana.

***

zupa cytrynowa
Weź: •litr domowego bulionu (warzywnego, drobiowego lub cielęcego) •1/4 szklanki ryżu długoziarnistego •cytrynę •jajko •łyżeczkę oregano •szczyptę soli morskiej

Ugotuj bulion, przecedź, dodaj ryż i gotuj go (ok. 15 min), od czasu do czasu mieszając. Zdejmij garnek z kuchenki, by zupa lekko przestygła. Wyszoruj cytrynę, zetnij ze skórki cienkie paseczki lub zetrzyj ją na tarce. Wyciśnij sok i połącz z roztrzepanym jajkiem. Ciągle mieszając, wlej do niezbyt gorącej zupy. Dodaj oregano i wolno podgrzewaj (bez gotowania). Udekoruj skórką z cytryny.

***

naleśniki Suzette
Weź na ciasto: •3/4 szklanki mąki •2 jajka •szklankę mleka •2 łyżki likieru pomarańczowego lub wody z kwiatu pomarańczy •4 łyżki wody •szczyptę soli •2 łyżki cukru pudru •2 łyżki roztopionego masła
Weź na sos: •6 łyżek masła •5 łyżek cukru pudru •sok i skórkę otartą z pomarańczy oraz z cytryny •2/3 szklanki soku pomarańczowego •6 łyżek likieru pomarańczowego •2 łyżki brandy

Do miski przesiej mąkę, dodaj roztrzepane jajka, sól i cukier. Mieszaj trzepaczką, dolewając mleko oraz wodę, aż do uzyskania gładkiego ciasta. Dodaj 2 łyżki likieru (lub wody pomarańczowej), roztopione masło, wymieszaj i odstaw na pół godziny. Jeśli ciasto jest za gęste, dolej mleka lub wody. Naleśniki usmaż na patelni z nieprzywierającą powłoką, zwiń w rulon i owiń folią spożywczą. Na dużej patelni roztop na wolnym ogniu masło, mieszając, dodaj cukier, skórkę z pomarańczy i cytryny oraz wyciśnięty z nich sok, wlej 4 łyżki likieru i sok pomarańczowy. Naleśniki pojedynczo zanurzaj w sosie, składaj na pół i ponownie na pół. Wszystkie powinny być oblepione sosem i gorące. Przed podaniem w rondelku lekko podgrzej 2 łyżki likieru z 2 łyżkami brandy, polej alkoholem porcję naleśników i podpal.

***

wytrawna sałatka pomarańczowo-grejpfrutowa
Weź: •4 pomarańcze •2 czerwone grejpfruty •2 limonki •20 czarnych oliwek bez pestek •czerwoną cebulę •łyżeczkę oliwy •1/3 łyżeczki pieprzu cayenne •mielony kminek • sól i pieprz

Pomarańcze oraz grejpfruty sparz, obierz, podziel na cząstki i oczyść z białych skórek. Pokrój na większe kawałki. Obraną cebulę pokrój na cieniutkie plasterki, skrop oliwą. Na talerzu układaj warstwami: kawałki pomarańczy, grejpfrutów, krążki czerwonej cebuli i czarne oliwki. Każdą warstwę posyp szczyptą soli, pieprzu, kminku, skrop odrobiną oliwy. Ostatnią warstwę posyp pieprzem cayenne. Udekoruj plasterkami limonki, podawaj jako przystawkę. Sałatkę możesz wzbogacić, dodając do niej cząstki mandarynek, ciemne winogrona i pokrojoną w kostkę gruszkę. Jeśli nie chcesz, by w sałatce dominował ostry smak cebuli, zblanszuj ją po pokrojeniu, przelewając wrzątkiem na sitku. Wówczas cebula straci swój zapach, ale nie smak. (według: www.mojegotowanie.pl)
 

reklama
Weranda Country nr 2/2013

Zobacz również: