Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Kruszonka lub bezy

Babeczki z kruszonką


Polecamy smaczne desery z jabłkami lub rabarbarem!

Babeczki na dwa sposoby – z kruszonką

Weź na ciasto: •3 szklanki mąki •kostkę masła •pół łyżeczki proszku do pieczenia •4 łyżki cukru pudru •3 jajka •łyżkę śmietany 30% •6 łyżek cukru •kilogram rabarbaru lub kilo jabłek •6 łyżek cukru •2 łyżki wody

1. Mąkę wymieszaj z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i posiekanym masłem. Dodaj jajka i śmietanę. Zagnieć ciasto, uformuj kulę, zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 180ºC. Foremki nasmaruj masłem. Wyjmij ciasto (¼ włóż do zamrażarki), resztę rozwałkuj na ok. 3 mm, wytnij okręgi, wyłóż nimi dna i ścianki foremek, wstaw do piekarnika na ok. 7 minut. Rabarbar pokrój drobno, wrzuć do rozgrzanego rondla razem z cukrem. Duś na średnim ogniu przez 3 minuty, gotowy osącz z soku, włóż do podpieczonego ciasta. Resztę ciasta zetrzyj na tarce prosto na rabarbar. Tartaletki piecz ok. 25 minut.

2. Zagnieć ciasto z połowy podanych proporcji, włóż do zamrażarki. Jabłka duś z cukrem i wodą przez 5 minut. Przełóż do foremek, pokryj startym ciastem i piecz przez 20 minut. Podaj w foremkach.

***

Owoce pod bezami

Weź na ciasto: •kostkę zimnego masła •2 szklanki mąki •3 żółtka •łyżeczkę proszku do pieczenia •2 łyżki cukru pudru

Na bezy:•szklankę cukru •4 białka •szczyptę soli •kilo rabarbaru •cytrynę •2 łyżki cukru waniliowego

Pokrój masło i zagnieć ciasto z mąką, żółtkami, proszkiem do pieczenia i cukrem. Zawiń w folię i włóż do lodówki na 30 minut. Rozgrzej piekarnik do 190ºC, nasmaruj blachę masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyłóż dno formy ciastem. Piecz 20 minut, wyjmij i ostudź. Zmniejsz temperaturę do 140ºC.

Umyty rabarbar osusz i posiekaj drobno. Wrzuć do nagrzanego rondla, zasyp cukrem waniliowym i skrop sokiem z cytryny. Duś na średnim ogniu przez ok. 3 minuty, aż puści sok. Odcedź.

Przygotuj bezy. Ubij białka na sztywno, dodając na koniec sól. Następnie, cały czas ubijając, dodawaj stopniowo cukier. Przełóż powstałą masę do rękawa cukierniczego i wyciśnij niewielkie krążki na blachę wyłożoną papierem. Wstaw do piekarnika na ok. 40 minut. Gotowe bezy wyjmij do ostygnięcia. Rozłóż rabarbar na ostudzonym cieście, następnie udekoruj bezami. Wstaw do lodówki na około godzinę i podawaj oprószone cukrem pudrem.


Tekst: Redakcja
Zdjęcia: Stockfood/Free

reklama
Weranda Country nr 3/2013