Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Pyszności z babcinej spiżarni

Marynowana pieczona papryka
 
 


Pora szykować zapasy. Jeśli znudziły nam się babcine przepisy, dodajmy im pikanterii.

Kiedy słyszysz słowo „dżem” i myślisz: „kosztuje dwa złote”, nie czytaj dalej. Gdy jednak na widok straganów uginających się pod darami jesieni przypominasz sobie spiżarnię babci, ten tekst przeczytasz od deski do deski.

Magia własnych konfitur, dżemów i przecierów polega nie tylko na jedzeniu, ale też na rodzinnej przygodzie z ich przygotowywaniem. Dzieci zrywają i myją owoce. Mąż dryluje wiśnie. Mistrzyni ceremonii miesza i doprawia smakołyki wielką drewnianą łychą w mosiężnej patelni, wyjmowanej raz do roku z czeluści strychu. Takie rodzinne, świąteczne pożegnanie lata. Zazwyczaj znaczna część domowych przetworów znika, zanim przełożymy je do słoików, parząc usta licznych podjadaczy.

Ale dość poezji – pora zabrać się do pracy.

reklama

Na słodko:

Galaretka z białego wina z płatkami róż
Weź:

• szklankę płatków róży
• 3 szklanki białego wina (gewurtztreminera)
• żelfix (o mocy 3 : 1)
• kilkanaście małych truskawek •ćwierć kilo cukru
• ewentualnie kilka kropli olejku różanego

Przelej wino do garnka, dosyp żelfix i zagotuj. Dodaj cukier i gotuj około 2 minut. Pod koniec gotowania dodaj truskawki. Kiedy zmienią kolor na pomarańczowy, dorzuć płatki róży (ewentualnie olejek różany). Gorącą galaretkę nałóż po brzegi do wypieczonych w piekarniku słoików i dokładnie zakręć wygotowanymi pokrywkami. Ustaw do góry dnem. Podczas studzenia słoiki obracaj, wtedy płatki róży równomiernie rozłożą się w galaretce.

***

Powidła śliwkowe ze skórką pomarańczową
Weź:

• 2 kg śliwek węgierek
• skórkę z 3 pomarańcz

Na syrop:

• szklankę wody
• szklankę cukru

Wyszoruj i cienko obierz pomarańcze. Skórki pomarańcz posiekaj na małe kawałeczki. Zagotuj syrop z wody i cukru. Włóż skórki i smaż, aż staną się szkliste. Śliwki umyj, osusz, wyjmij pestki. Włóż do rondla o grubym dnie i rozgotuj. Jeśli są mało słodkie, dodaj cukier (nie więcej niż 100 gramów na kilogram). Gdy powidła są gotowe, dodaj skórki pomarańczowe. razem z syropem. Wymieszaj. Przełóż gorące powidła do gorących słoików i zakręć.

***

Konfitura pomarańczowo-żurawinowo-gruszkowa
Weź:

• kilogram świeżych żurawin
• 3 duże gruszki
• 5 pomarańczy
• pół kilo cukru
• litr czerwonego wina

Żurawiny wypłucz, pomarańcze obierz i podziel na cząstki, gruszki obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Wszystko wrzuć do rondelka, zalej winem i gotuj bez przykrycia przez godzinę (od zagotowania), co jakiś czas mieszając.
 

Weranda Country nr 5/2012