Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Święto jabłek

Święto jabłek
 
 


Może być oczywiście szarlotka i kompot. Ale z jabłek wyczarujemy w kuchni znacznie więcej: chipsy, musztardę czy pikantną zupę.

Najważniejsze to wybrać odpowiedni gatunek. Na przetwory weźmy antonówkę czy szarą renetę – lekko kwaskowe i chrupiące. Nadadzą się też do szarlotki. Jeśli mamy ochotę na słodycze, sięgnijmy po lobo, rubina czy golden delicious. Są twarde i bardzo soczyste. Z papierówki zrobimy pyszną i gęstą zupę jabłkową.

Reszta to kwestia eksperymentu i znalezienia swoich ulubionych smaków. Czasem wystarczy doprawić owoce odrobiną rozmarynu czy majeranku albo korzennymi przyprawami. Te ostatnie wrzucimy z pokrojonymi jabłkami, cebulą i rodzynkami do garnka, podlejemy octem, by po godzinie gotowania mieć chutney do mięsa. Nada się również do twardych, ostrych w smaku żółtych serów. W soku jabłkowym warto zamarynować mięso przed pieczeniem czy grillowaniem – zawarte w nim pektyny pomogą je zmiękczyć.

Za największe dobrodziejstwo płynące – dosłownie – z jabłek uważam jednak cydr. Najlepszy jest domowy i właśnie taki robi dla mnie zaprzyjaźniony piwowar amator. W ciepłe dni nie ma nic przyjemniejszego, niż siedzieć w cieniu jabłonki i popijać kwaskowaty napój. Wtedy nie dziwię się, że Newton doznał swego grawitacyjnego natchnienia właśnie w pobliżu jabłoni.

reklama

Jabłka w karmelu
Weź:

• 6 patyczków do szaszłyków
• 6 małych czerwonych jabłek
• 6 pergaminowych wkładek do foremek na muffiny
• szklankę wody
• 2 szklanki cukru pudru
• łyżkę glukozy

Zagotuj wodę z cukrem. Mieszaj, aż cukier się rozpuści. Dodaj glukozę i zwiększ płomień. Gdy cukier zacznie się karmelizować, sprawdź gęstość – na czubek noża nabierz masę i włóż do zimnej wody. Jeśli się zetnie, jest dobry. Nabij jabłka na patyczki i wkładaj kolejno do garnka, aby pokryły się karmelem. Przełóż do pergaminowych wkładek, wstaw do lodówki na godzinę.

Chipsy jabłkowe
Weź:

• 2 chrupiące jabłka
• łyżkę glukozy
• cytrynę
• 2 arkusze papieru do pieczenia

Jabłka umyj i pokrój w plasterki. Nie przejmuj się gniazdami nasiennymi – usuniesz je z gotowych chipsów. Do rondelka wyciśnij cytrynę, wsyp glukozę i podgrzewaj do rozpuszczenia. Zanurzaj każdy plasterek w roztworze i układaj na pergaminie. Wsadź jabłka do zamrażarki na godzinę. Rozgrzej piekarnik do 100ºC, włóż blachy z jabłkami. Susz cztery godziny. Po wyjęciu chipsy będą miękkie, ale gdy wystygną, staną się kruche. Przechowuj
w szczelnie zamkniętym słoiku.

Sałatka z jabłek z boczkiem 
Weź:

• 2 zielone jabłka
• małą główkę radicchio
• pół małej główki kapusty
• 12 plasterków boczku
• szklankę orzechów laskowych
• łyżeczkę octu jabłkowego
• sól i pieprz do smaku

Kapustę i radicchio poszatkuj. Na suchej patelni upraż orzechy, ściągnij skórkę, posiekaj. Jabłka pokrój w plasterki. Przesmaż boczek na chrupiąco. Wyjmij i trzymaj w cieple. Na wytopiony tłuszcz wrzuć jabłka, kapustę, radicchio i smaż trzy minuty, mieszając. Dopraw octem, solą i pieprzem. Przełóż na talerze, dodaj boczek, posyp orzechami.
 

Weranda Country nr 5/2012