Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Słodkie wakacje

Słodkie wakacje
 
 


Wakacyjne menu nie może się obejść bez owoców sezonowych. Nasze przepisy na sałatki, ciasta i naleśniki!

Sałatka owocowa
weź: •kawałek arbuza •kawałek melona •dużą garść borówek amerykańskich •dużą garść winogron •kieliszek likieru pomarańczowego •kilka listków mięty

Arbuz i melon pokrój w kostkę, wymieszaj z pozostałymi owocami. Polej likierem i wstaw na 2 godziny do lodówki. Udekoruj listkami mięty.

***

Ciasto z czereśniami
weź: •szklankę mąki pszennej •szklankę mąki ziemniaczanej •szklankę cukru •kostkę masła •łyżeczkę proszku do pieczenia •4 jaja •kilo czereśni

Do miski wbij jaja, dodaj cukier, miksuj, aż cukier się rozpuści i masa będzie puszysta. Masło roztop w rondelku i przestudź. Przesiej do miski oba rodzaje mąki, dodaj proszek, wlej masło i dokładnie wszystko wymieszaj. Czereśnie wydryluj. Wylej ciasto na posmarowaną masłem blachę, na wierzchu ułóż czereśnie. Piecz godzinę w 180°C. Pod koniec sprawdź patyczkiem, czy ciasto nie jest w środku wilgotne. Wyjmij i podawaj na ciepło lub zimno.

reklama

***

Naleśniki z owocami
weź: •szklankę mąki •pół szklanki mleka •pół szklanki wody gazowanej •jajo •szczyptę soli •dużą garść owoców (np. porzeczek) •3 łyżki ulubionego dżemu •skórkę słoniny lub kawałek masła

Mąkę przesiej do miski, posól, wbij jajo i wlej mleko. Wymieszaj na gładką masę trzepaczką lub mikserem. Dolewaj po odrobinie wody gazowanej, mieszając, aż uzyskasz dość luźną, lejącą się konsystencję. Ciasto odstaw na kwadrans. Smaż na rozgrzanej patelni z odrobiną masła lub przetartej skórką słoniny. Gotowe naleśniki posmaruj dżemem, zawiń, udekoruj owocami.

***

Sałatka z truskawkami i kozim serem
weź: •dużą garść listków różnych sałat •dużą garść truskawek •kubek twarożku z koziego mleka •3 łyżki oliwy •garstkę listków bazylii •różowy pieprz

Na talerzach rozłóż sałatę i pokrojone na kawałki truskawki. Łyżeczką nałóż twarożek z koziego mleka. Posyp listkami bazylii, skrop oliwą. W moździerzu utłucz grubo pieprz i odrobiną posyp sałatkę.

To już prawie czas. Wędruję na mój bazarek i patrzę na stragany. Pierwsze truskawki są, tu i ówdzie pojawiają się czereśnie i wiśnie. Z zainteresowaniem zerkam na programy dla rolników w telewizji, by dowiedzieć się, czy przypadkiem susza albo nadmiar deszczu nie pokrzyżuje mi planów. A są one proste, jasne i od dawna te same: jak tylko pojawią się świeże owoce, rzucam się do kuchni. Najadam się nieprzyzwoicie, bo szybko się kończą. Sezon jest krótki, a do zrobienia wiele. W piwnicy czeka duży słój na ratafię. Będę wrzucał do niego po kolei te owoce, które akurat dojrzały. Zasypane cukrem puszczą sok, który wymieszam ze spirytusem. Na zimę jak znalazł.

A póki co do kuchni powracają letnie smaki z dzieciństwa: knedle ze śliwkami, zupa z jabłek antonówek z grzankami, wiśniowy kisiel, no i oczywiście pierogi. W pierogowej kwestii od lat obowiązuje ten sam rytuał. Kolega ma w ogródku niewielką wiśnię. Gdy owoce dojrzeją, sprasza znajomych. Zrywamy, drylujemy i lepimy. Sok pryska na koszule i trampki, popijamy zimny kefir, bo piwo jakoś nie pasuje. To już za chwilę i nie mogę się doczekać, choć przecież dzięki mrożonkom oraz szklarniom możemy jeść owoce przez cały rok. Ale to nie to samo. Truskawki mają być umorusane ziemią, śliwki pokryte meszkiem, a porzeczki na gałązkach. W bliskości natury kryje się cały smak. By go wydobyć, najlepsze są najprostsze przepisy. Na foie gras z pigwową konfiturą i dziczyznę w sosie wiśniowym przyjdzie jeszcze pora.

***

Prosciutto z malinami
weź: •10 plasterków prosciutto lub innej suszonej szynki •dużą garść malin •duży pęczek dymki •2 łyżki oliwy •biały pieprz

Z dymek odkrój szczypior. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć cebulki i smaż przez minutę, mieszając. Wyjmij, osusz papierowym ręcznikiem. Szynkę zwiń w rulonik, wkładając w środek po jednej dymce. Na wykałaczki nadziewaj kolejno: malinę, szynkę i znów malinę. Oprósz pieprzem, podawaj jako przekąskę.

***

Sorbet kokosowy z truskawkami
weź: •pół szklanki cukru pudru •1 ¾ szklanki mleka kokosowego •3 łyżki wiórków kokosowych •pół cytryny •kieliszek rumu kokosowego •jajo •garść truskawek

Do garnuszka wlej mleko kokosowe, dodaj wiórki i cukier puder. Zagotuj i zamieszaj, aż cukier się rozpuści. Zdejmij z ognia, wyciśnij sok z połówki cytryny i wlej rum. Ostudź. Oddziel białko od żółtka, ubij je na niezbyt sztywną pianę. Wymieszaj delikatnie z mlekiem kokosowym, przelej masę do plastikowego naczynia. Wstaw do zamrażarki. Kiedy sorbet będzie zamarzał, wyjmuj go co jakiś czas i mieszaj widelcem, żeby nie tworzyły się grudki. Gotowy sorbet rozłóż do miseczek, udekoruj kawałkami truskawek.

***

Zupa wiśniowa z knedelkami
weź: •kilo wiśni •szklankę wody •szklankę czerwonego wytrawnego wina •mały kieliszek porto •3-centymetrowy kawałek cynamonu •3-centymetrowy kawałek skórki z cytryny •2 łyżki cukru pudru •2 łyżki dżemu wiśniowego •łyżkę soku z cytryny •czarny pieprz do smaku

na knedle:•pół kilo ziemniaków •szklankę mąki •jajo •dużą szczyptę soli •12 śliwek •3 łyżki bułki tartej

Wiśnie wydryluj, wrzuć do garnka, wlej wodę, wino i porto, dorzuć cynamon, skórkę cytrynową, cukier i dżem. Zagotuj i trzymaj na ogniu przez 5 minut. Ostudź, zmiksuj na gładko i przetrzyj przez sito. Dopraw sokiem z cytryny i odrobiną pieprzu. Zrób knedle: ugotuj ziemniaki w mundurkach, obierz póki ciepłe i przeciśnij przez praskę, żeby nie było grudek. Przełóż na stolnicę, posól, wbij jajo i wsyp mąkę. Zagnieć gładkie, odrobinę kleiste ciasto. Śliwki wydryluj, posyp bułką tartą, żeby nie puszczały zbytnio soku. Z ciasta uformuj wałek, odkrawaj po kawałku, spłaszczaj dłonią, kładź na środek połówki śliwek i zawijaj. Gotuj w osolonym wrzątku, aż wypłyną, potem jeszcze 2 minuty. Ugotowane knedelki rozłóż na talerze, na nie wylej ciepłą zupę.
 

Weranda Country nr 4/2012