Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

Zielone czy czerwone

Sorbet jabłkowy z orzechami w miodzie Fotografie: Jan Peter Westermann/Jahreszeiten Verlag Syndication/East News  
 
 


Odkrywamy, że zielonym można się najeść! I że z warzyw można stworzyć pełnoprawny posiłek - ratatouille, zapiekankę czy tartę. Gdy przyzwyczaimy się do tej myśli, odkryjemy różnorodność zielonych smaków.

Pamiętam ten moment, gdy odkryłem w Warszawie pierwszą chyba restaurację wegetariańską. Była na Nowym Mieście, w środku białe obrusy, donice z kwiatami i kelnerzy w kitlach. Trafiłem tam w dobrym momencie, akurat w środku mojej sześcioletniej fazy wegetarianizmu. Teraz już nawet sobie nie przypominam, czemu właściwie przestałem jeść mięso, ale wszelkie kiełbasy, szynki i schaby zawiesiłem na kołku.

Mam podejrzenie, że chciałem zaimponować pewnej damie, co nawet się udało. A rzeczona knajpa dawała naprawdę dobre jedzenie – inspirowane zarówno kuchnią śródziemnomorską, jak i azjatyckimi smakami. Padła równie szybko, jak się pojawiła, co przyjąłem za dowód, że w naszej kulturze wegetarianizm postrzegany jest jako rodzaj niegroźnego, ale jednak zboczenia. Minęło parę lat i sprawa wygląda lepiej. Ciągle brak mi eleganckiego miejsca, gdzie dają tylko warzywa, lecz jest za to trochę barków. No i ludzie jakby chętniej tam zaglądają.

reklama

Dużo mówi się i pisze ostatnio o diecie śródziemnomorskiej, prawidłowym odżywianiu i szatańskim cholesterolu – być może w jakimś stopniu ma to wpływ na lekką zmianę naszych zwyczajów żywieniowych. Myślę jednak, że sedno sprawy leży gdzie indziej. Po prostu odkrywamy, że „zielonym” można się najeść! I że z warzyw stworzymy pełnoprawny posiłek – ratatouille, zapiekankę czy tartę. Gdy przyzwyczaimy się do tej myśli, odkryjemy różnorodność zielonych smaków. Choćby to, że sałata lodowa chrupie inaczej niż cykoria, że oprócz ziemniaków jest brukiew, a upieczona marchewka smakuje delikatniej niż ugotowana. I że zgrillowana główka radicchio z odrobiną octu balsamicznego i dużymi płatami sera pecorino jest przystawką godną królewskiego stołu.

Zapraszam na flirt z bezmięsną kuchnią.

Tarta z fetą
weź na ciasto: •5 kromek pieczywa tostowego •4 łyżki startego parmezanu •2 łyżki masła
na farsz: •pęczek dymki •opakowanie owczego sera feta (ok. 200 g) •opakowanie twarogu do kanapek (typu philadelphia, ok. 200 g) •pół kostki tłustego twarogu •2 jaja •cytrynę •łyżeczkę żelatyny

Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż formę do tarty pergaminem. Z chleba odetnij skórki, miąższ zmiksuj na okruszki, wymieszaj z masłem i startym parmezanem. Rozsmaruj masę w formie, włóż do piekarnika i piecz kwadrans. Wyjmij i ostudź. Zrób farsz: posiekaj drobno dymkę, wrzuć do miski razem z serami. Rozgnieć widelcem na gładką masę, dopraw solą i pieprzem. Żelatynę rozpuść w kilku łyżkach wody i soku z cytryny, wymieszaj z serem. Białka jaj ubij ze szczyptą soli na pianę. Ostrożnie połącz z masą serową. Wyłóż na upieczony spód, przykryj folią spożywczą i wstaw na noc do lodówki. Podawaj z zieloną sałatą.

***

Risotto z bobem i imbirem
weź: •2 garści młodego szpinaku •2 szklanki bobu (może być mrożony) •2 małe cukinie •pęczek dymki •3 szklanki bulionu warzywnego •szklankę ryżu do risotta •kieliszek białego wina •centymetrowy kawałek imbiru •2 łyżki masła •sól i biały pieprz do smaku

Szpinak sparz we wrzątku, dobrze odciśnij i zmiksuj na gładko. Bób ugotuj, obierz ze skórki. Cukinię pokrój w plasterki, dymkę posiekaj. Zagotuj bulion. W drugim garnku rozgrzej łyżkę oliwy, wrzuć ryż, smaż chwilę, mieszając, aż będzie przezroczysty. Zmniejsz płomień, wlej wino i, mieszając, odparuj. Wlewaj po chochli bulionu, gotuj, mieszając, około 15-20 minut, aż ryż będzie al dente. W tym czasie obierz i drobno posiekaj imbir, a na patelni przesmaż na odrobinie masła cukinię. Wrzuć do risotta pod koniec gotowania razem ze szpinakiem i bobem. Zamieszaj, dopraw, dodaj masło.

***

Sorbet jabłkowy z orzechami w miodzie
weź: •limonkę •2 kwaśne jabłka •1 i 1/4 szklanki soku jabłkowego •pół szklanki cukru •4 gałązki mięty •2/3 szklanki cydru
na orzechy: •2 garści mieszanych orzechów i nasion (płatki migdałowe, orzechy laskowe, pestki słonecznika) •łyżkę oleju z orzechów laskowych •4 łyżki miodu

Limonkę sparz, zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Jabłka pokrój w plasterki. Wrzuć wszystko do garnka, wlej sok jabłkowy, dodaj cukier, miętę, gotuj 10 minut. Ostudź i zmiksuj. Przełóż do metalowej miski, włóż do zamrażarki. Co kwadrans mieszaj masę dużą łyżką, aż zupełnie zamarznie. Rozgrzej piekarnik do 190°C. Wyłóż blachę papierem do pieczenia. Wymieszaj olej, miód i orzechy, wylej masę na blachę. Piecz kwadrans, wyjmij, ostudź i połam na kawałki. Nałóż porcje sorbetu do schłodzonych kieliszków, posyp orzechami, polej odrobiną cydru.
 

Weranda Country nr 3/2012